sâmbătă, 27 decembrie 2008

O problemă de morală

Ştiu că n-am să-mi fac prieteni pentru ceea ce am să spun, dar nu-mi pasă. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Gaza este, după toate regulile şi cutumele războiului, un masacru, o crimă de război.

Statul Israel are dreptul de a se apăra, de a-şi asigura securitatea. Nimeni nu-i neagă acest drept, dar nimic nu justifică abuzul. Iar Israelul abuzează cu neruşinare de acest drept, în dispreţul dreptului internaţional. Pentru că, şantajând pe toată lumea cu Holocaustul, şi-a creat un statut de imunitate şi de impunitate. Mai devreme sau mai târziu, toţi cei vinovaţi de crime asemănătoare celor comise de armata Israelului au ajuns în faţa unui tribunal şi au plătit, vezi cazul Miloşevici. A plătit cineva pentru masacrele de la Sabra şi Shatila?
Gaza a ajuns cea mai mare închisoare sub cerul liber din lume. Tratamentul aplicat de evrei locuitorilor din Gaza este pur şi simplu barbar, o ruşine pentru orice stat civilizat. Şi totul se petrece sub ochii comunităţii internaţionale, care are o jenă evidentă în a critica Israelul.
Am văzut scenele de azi, din Gaza, după atacul aviaţiei israeliene. Poliţiştii din Gaza au murit fără a avea vreo armă în mână. Unii erau recruţi ai brigăzii pentru dirijarea circulaţiei. Învăţau să se alinieze în front. Aşa au şi murit: aliniaţi.
Nu mai vorbim despre morţii civili. De fapt, pe evrei îi doare în cur de civili! Raportul între civilii palestiniei şi militanţii morţi în atacurile evreieşti este probabil de 10 la 1! Mulţi cred că este o tactică deliberată. Deliberată sau nu, ea nu a dat roade. Nu a făcut decât să taie orice posibilitate de încheiere a păcii.
O să mi se spună că şi palestinienii au ucis evrei civili, în atacurile sinucigaşe. Da, este adevărat. Orice act de acest gen este ilegitim, ilegal şi imoral. Dar când femei ajung să se arunce în aer, oricât de tâmpit ai fi, sau oricât de nepăsător, începi să-ţi pui nişte întrebări. Să te întrebi nu doar ce e în neregulă cu ceilalţi, ci şi ce e în neregulă cu tine. Dar când singurul răspuns este şi mai mulţi civili palestinieni ucişi, când răspunsul este acel zid monstruos, când răspunsul este mai multă suferinţă şi mai multe umilinţe pentru palestiniei, Israelul şi evreii au o mare problemă. În primul rând de natură morală.
Statele Unite ale Americii au înarmat Israelul şi l-au susţinut. Multe ţări arabe au căzut pradă antiamericanismului din acest motiv. De mai bine de 20 de ani Administraţiile Bush senior, Clinton şi Bush junior se străduiesc să obţină un acord de pace. Şi de mai bine de 20 de ani evreii le râd în nas. Ca şi acum.
Ce au realizat evreii după masacrul de azi? NIMIC! Au spus că vor să lichideze Hamas. N-au s-o facă, pentru că nu pot. Aşa cum nu au reuşit să lichideze Fatah, sau alte organizaţii ale rezistenţei palestiniene. Aşa cum un război antiterorist de 1000 de miliarde de dolari n-a lichidat, ci a exacerbat terorismul.
Evreii au promis palestinienilor din Gaza că masacrul de azi e doar începutul. Începutul a ce? Nu vor mai fi, după asta, atacuri cu rachete din Gaza? Vor mai fi! Israelul a cheltuit miliarde de dolari pentru un sistem de arme, inclusiv cu laseri, destinat tocmai contracarării unor astfel de atacuri. În filme şi pe hârtie, sistemul e o capodoperă. În practică, e egal cu zero! Aşa a fost şi cu aproape doi ani în urmă, când Israelul a atacat Libanul, pentru a se confrunta cu Hezbollahul, după ce acesta lansase mii de rachete de tip Katiuşa asupra teritoriilor evreieşti. Pentru că dacă ar fi efectiv, astfel de masacre nu ar mai fi justificate.
De fapt, Israelul nu are un plan B în legătură cu Palestina. Nu are o strategie de ieşire din conflict. A rămas prins în capcana soluţiei militare. Numai că la problema palestiniană NU există soluţie militară.
În încheiere, ca să fim bine înţeleşi: orice comentariu antisemit va fi şters fără ezitare. Acest post nu este un atac antisemit. Deşi sunt sigur că voi fi acuzat de antisemitism de suporterii Israelului. Treaba lor, dar ăsta nu este un meci, e o tragedie, în care mor oameni. De ambele părţi. Şi nu e cazul să spunem :"morţii noştri sunt buni, morţii lor sunt răi!"

Celor care, evrei fiind, se întreabă ce au palestinienii cu ei, poate nu le-ar strica să citească asta. Deşi nu mă îndoiesc că ştiu adevărul. Şi chiar dacă nu îl ştiu în întregime, tot îl bănuiesc. Cum şi europenii şi americanii ştiau de existenţa Holocaustului, sau o bănuiau. Ceea ce nu a împiedicat perpetuarea lui. De ce nu învăţăm nimic din trecut? De ce ne străduim să-l repetăm?

Aveam şi un film, de la Reuters. Nu se încarcă. Încerc asta.

UPDATE: discuţia de pe unele forumuri, româneşti şi internaţionale, te face să vomiţi şi să-ţi fie ruşine că eşti om. Bucuria că evreii au mai omorât sute de duşmani este nu doar indecentă, este imbecilă, cum imbecile sunt şi reacţiile celor care susţin dispariţia statului Israel. Disproporţia de mijloace face din reacţia Israelului un măcel. E vesel războiul când tragi în adversari ca în raţele de pe baltă!

Iată cum arată "fioroasele" rachete Kassam, lansate de palestinieni din Gaza. Ceva de genul ăsta făceam şi noi, din carton, la cercul de aeromodele, la "Casa Pionierilor", în anii 60!

Şi iată cu ce au ripostat evreii.

Trebuie să te simţi al dracului de mândru că le-ai tras-o arăbeţilor ăia!

18 comentarii:

Anonim spunea...

Dle. Gheorghe,
Cunoasteti istoria conflictelor arabo-israeliene si de catre au fost incepute? Revolta Dvs. ar fi justificata daca Hamasul ar fi o adunare de fecioare neprihanite iar evreii niste barbari din epoca de piatra. Intrebarea este: câti evrei trebuie sa moara pentru ca lumea sa inteleaga cum stau lucrurile in realitate? Daca s-ar putea sa crape toti pentru ca lumea sa fie linistita iar problema evreiasca sa nu mai existe. Asa ar fi toata lumea multumita si linistita. Nu Israelul a inceput sa lanseze rachete asupra Gazei. Razboiul contra Hezbolahului a fost pierdut pentru ca a fost prost pregatit si prost condus, ca niciodata in istoria moderna a statului Israel. Atât.

Anonim spunea...

@ Anonim,
Mare curaj sa dai un comentariu Anonim. Eu, oricum ar fi , in ciberspatiu sunt Geomarz.

Dupa stiinta mea, ciudatul stat contemporan Izrael s-a nascut la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cu concursul englezilor. Primele teritorii le-au primit in urma nu stiu carui tratat politic. Celelte, printre care Cisiordania si Gaza, le-au "cumparat" de la populatia autohtona pe cateve blide de mancare, folosindu-se de o mare foamete ulterioara.
Cam cum a fost la noi foametea din'46. Oricat de groaznica a fost situatia atunci, taranii muritori de foame din Muntenia si Moldova NU au fost manipulati sa-si vanda pamanturile pentru un sac de bucate. Ceea ce in Palestina S-A INTAMPLAT si-au vandut pamanturile cu acte in regula pentru un blid de mancare. O parte din populatia supravietuitoare s-a refugiat in sudul Libanului unde a constituit Taberele de Refugiati, Tabere ramase pe loc de aproape 60 (sese zeci) de ani.
Nu am veleitati antisemite.
Printre prietenii mei s-au numarat o sama de evrei pana acestia au considerat ca nu mai este demn sa mentina relatia. Si s-au retras.

Postarea de mai sus, a domnului Gazda Noastra, o consider cat se poate de la nivelul bunului-simt.
Jocurile politice din regiune care au dus la moartea multor evrei, dar a si mai multor palestinieni, sunt de condamnat.
Impotriva acestora mi se pare mie ca a fost conceputa postarea, pozitie pe care o sistin in totalitate.

Si, o intrebare la sfarsit : care este numarul mortilor din holocaust ? Citeam acu vreo 10 ani estimari de 3 milioane. Am auzit anul acesta vorbindu-se de 6. Peste inca 10 ani se va vorbi de 9 sau 12 ?

Anonim spunea...

Este repetitie pentru Iran ...

Anonim spunea...

@Geormaz,
Pentru completarea cunostiintelor Dvs. în materie de istorie a statului Israel va fac aducere aminte ca Anglia s-a opus din rasputeri crearii sale dupa sfârsitul celui de-al doilea razboi mondial. Surprinzator, statul care a sprijinit la ONU crearea Israelului a fost Uniunea Sovietica ( din motive ideologice si din alte motive). Anglia si SUA au stiut inca de le inceputul razboiului despre existenta lagarelor de concentrare, dar nu au facut nimic. Apropo, în lagarele de concentrare naziste au murit 6 ( sase )milioane de evrei. Nu 3 si nici 10, sase. E suficient?. Numarul a fost confirmat la Nurnberg. Cea mai mare distractie a lui Eichman, dupa razboi, a fost citirea listelor cu evrei ucisi. Va place, domnul meu?
Referitor la pamânturile arabe, ele au fost cumparate cu mult înaintea primului razboi mondial de catre colonistii veniti din România, de la Moinesti, care au întemeiat primele asezari evreiesti dupa 1900 ani, în Tara fagaduintei. Teritoriul vechiului Israel a fost tot timpul populat cu mai multi sau mai putini evrei, dar au fost tot timpul acolo. Referitor la pritenii evrei, bunica mea a fost vecina si prietena cu C.Z. Codreanu si cu cei din jurul sau dar asta nu i-a împiedecat sa-i ucida sotul în progromul de la Iasi. Eichman a avut o bunica evreica, dar asta nu l-a împiedecat sa se dea cu roatele in sus de placere la citirea listelor cu evrei morti. Evrei au avut tot timpul " prieteni ". Si au platit pentru asta cu sânge si moarte. Suntem satui. De 2000 de ani suntem omorâti numai pentru vina de a fi evrei. S-A TERMINAT! CINE SCOATE SABIA DE SABIE VA MURI!
Asa ca va invit sa cititi mai întâi cartile de istorie si sa nu mai faceti afrmatii din auzite.

Anonim spunea...

Din fericire UNORA LE E RUSINE
http://www.dailykos.com/story/2008/12/28/114432/83/489/677860

Anonim spunea...

Da domnule anonim, in timpul celui de-al doilea razboi mondial au murit oameni. Si evrei, si germani, si rusi, americani, francezi. Care pe front, care prin lagare de prizonieri. Au fost si emidemii. Marea parte a victimelor au fost civili. Au mai fost si cam vre-un milion jumate de romani.

Cu ce este povestea altora mai putin tragica decat cea a evreilor? Dresda? Hamburg? Stalingrad? Londra? Ploiesti?

Si chiar daca ar fi asa, nu vad cum acest lucru justifica faptul ca Israelul se razbuna pe civili. Mai sint si prapaditzi pe deasupra.

Promit sa cetesc orice carte imi recomandatzi daca veti frunzari si dvs "Miturile infimtzarii statului Israel" scrisa de Roger Garaudy.

Anonim spunea...

@ Anonimus
"S-A TERMINAT! CINE SCOATE SABIA DE SABIE VA MURI!"

Imi place blandetea acestei formulari.Preluate de-a dreptul de la susra.

De asemenea imi plac cei 2 000 de ani anuntati cu emfaza de vechime a poporului evreu.

Poate este bine sa stiti ca si actualii romani au avut continuitatea de cel putin 2 000 de ani pe acest teritoriu. Si daca mai punem la socoteala si vechile civilizatii Gumelnita, Cucuteni, Hamangiu, Popesti, ne ducem in urma cu ceva mai mult de 5 000 de ani de locuire continua.
Exista tablitele de la Tartaria judetul Alba, cu cele mai vechi insemne de scriere din lume, exista la Visag, judetul Timis cel mai vechi obiect manufacturat din Balcani (30 000 de ani). Si tot in Banat, la Cuina Turcului s-a descopertit o copita de bovideu inscriptionata, veche de 15 000 de ani ! In virtutea acestor date, Romanii ACTUALI au dreptul sa conteste posibilitatea de locuire unor populati venite ulterior , ca: maghiarii anul 1000, germanii moderni, ulterior, sarbii, bulgarii, evreii, tiganii.... si mai stiu eu care ?

Tocami poentru ca citesc, mi-am permis sa intervin. Numai ca, se pare, citesc surse neagreate de domniia ta. Doar ca ele exista. Negandu-le inseamna ca or sa dispara. Precum numarul estimat al victimelor holocaustului. Repet, surse publicate in urma cu vreo 10 ani, sustineau 3-3,5 milioane. Eu n-am fost sa fac numaratorile, asa ca nu pot spune nimic cu certitudine.

Balaria cu Eichman care citea de palcere niste liste, ncic nu trebuie luata in seama.

Daca va referiti la Nuremberg...
Poate ar fi interesant de stiut ca, anii trecuti s-au aniversat 50 de la Proces. Cu aceasta ocazie s-a facut publica faptul ca, intre experientele practicare de medicii germani (o parte din care au fost condamnati la respectivul proces si exexcutati)si medicii aliati NU A EXISTAT nici un fel de diferenta ( in ceea ce priveste tematica, modalitatea de conducere. Numai in ceea ce priveste subiectii...
Dupa atatia ani consider ca a sosit timpul reactiei rationale si calme.
Daca CZ Codreanu a ucis, asa nu inseamna automat ca eu am vre-o vina. Sau uramsii mei.

Si, cum spunea si Andrei Gheorghe, ceilalti morti ai razboiului al doilea (sa-i pomenim numai pe cei 20 000 milioane de rusi dintre care jumatate civili) nu trebuie plansi de nimeni ?
Numai plansi, nu razbunati. Razbunarea este arma prostului.

Anonim spunea...

Iar vad ca s-a pierdut un comentariu...
Si, Doamne, ce frunos l-am facut...

Anonim spunea...

Un articol exceptional de Constantin Gheorghe. Promit sa frecventez de acum inainte acest blog. Ceea ce face acum Israelul este terorism. Cine o sa ii pedepseasca? L-au condamnat pe Slobodan MIlosevici complet NEVINOVAT iar macelarul de la Sabra si Shatila a ajuns prim ministru. La ora cind scriu, la Atena sunt zeci de mii de oameni in fata ambasadei israeliene din Atena, care manifesteaza impotriva ticalosiei din GAza.
Sa punem punctul pe i: de vina este statul Israel, care este o anomalie in secolul XXI: un stat ETNIC, care se crede civilizat.
Domnule Gheorghe, ce e ala comentariu antisemit? Asta al meu e antisemit?

Anonim spunea...

@Geormaz,
Nu cred ca vreodata un evreu sa fi încercat sa conteste vechimea poporului român. Dar dreptul poporului evreu de a avea o patrie pe locul în care a luat nastere în urma cu 3500 ani este contestat.
Si cu asta am terminat discutia.

Anonim spunea...

@ Anonim al doilea.
Gresesti. Statul evreu nu are criterii ETNICE de formare. Numai RELIGIOASE.
Un evreu este acela care s-a nascut dintr-o mama evreica care nu a abjurat. Punct.
In urma cu niste ani am vazut "repatriindu-se" niste "evrei" negri de nu mai stiu une de prin Africa. Ce legatura "etnica" exista intre ei ?
Cu siguranta ai notiuni de genetica de la liceu dela domnul caruia-i ziceam Reptila. Etnicii fac parte dintr-un grup genetic unitar. Ce poate fi mai neunitar (din punct de vedere genetic) decat indivizi de culoare diferita a pielii? Genetic vorbind, alb cu alb face alb. Negru cu negru face negru. Negru cu alb face negru la prima generatie (legea lui Mendel) la a doua generatie incepe sa segrege. Evreii din Biblie erau albi, nu negri.

Eu n-am nimic principial cu evreii, ca popor. Am numai cu unii care m-au jignit si si-au dat silinta sa ma convinca ca fac parte dintr-un popor INFERIOR. Ca unl Masek sau Marek, matematician de meserie si evreu de origine. M-a lasat cu gura cascata si fara replica la o asemena obraznicie. Eu, in marinimiia mea (este o gluma), ii acordam dreptul la egalitate. Drept pe care-l acord, tuturor oamenilor normali, de altfel.

@ Anonimus primul
Romanii de aici n-au parasit NICIODATA pamantul pe care-l locuim, iar cei care au plecat, nus-au intors cu scandal sa-i dea afara pe cei care se aciuasera in locul lor. S-au adaptat acolo unde au plecat.
Aicea-i diferenta.
Si acum, am terminat si eu.
Si nu, EU nu am pozitie antisemita.
Imi vine sa cred ca antisemitii sunt tot din sanul evreilor. Daca stai si te gandesti cine a finantat a doua parte a celui de-al doilea razboi mondial a lui Hitler.

Anonim spunea...

@Geormaz,
Cu toate ca am zis ca termin discutia, nu ma pot abine sa nu te felicit: teoria ta genetica este identica cu cea a lui Hitler privind rasa ariana. M-ai convins in sfârsit ca esti un nazist perfect. Îti lipseste camasa bruna si noaptea de cristal. Esti perfect.

Anonim spunea...

Anonimule, esti cam confuz. Am scrutat thread-ul dar nu vad nici o urma de teorie genetica a lui Hitler.

Sa inteleg ca esti suparat pe tata Mendel si borcanele lui cu mazare de pe la 1860 (sau pe aproape)?

Am stat odata de vorba cu cineva care nu putea sa suporte faptul ca alti indivizi au altfel de abonament decat el - la telefonul mobil. Lucrul acesta il umplea de furie. De atunci mi-am promis sa nu ma mai mire nimic.

carp popescu spunea...

N-am prea inteles chestia cu ratele de pe balta - "E vesel războiul când tragi în adversari ca în raţele de pe baltă!" Razboiul oricum e trist din orice perspectiva, dar daca te ataca ratele de pe balta, ce naiba faci, o iei la fuga sau macani la ele?! Intreb, nu dau cu bata!

carp popescu spunea...

Draga Andrei Gheorghe, nu sunt un mare specialist in razboi, dar problema cu civilii este putin complicata in Gaza. In momentul in care lansezi rachete din zone cu populatie civila, in momentul in care iti plasezi obiectivele militare - tabere, fabrici de rachete (chiar daca arata rachetele lor ca porcu', au si ele eficienta lor!), amplasamente de mortiere in zone dens populate, mi se pare o performanta ca la 300+ de morti sa ai 50 de civili. Sa aiba legatura cu faptul ca armata Israelului a ajuns sa dea telefoane si SMS-uri sa anunte in ce zona va bombarda? Si mai am o intrebare - de ce nu fac galagie palestinienii din Cisiordania? Exista un guvern Fatah care nu pare extrem de impresionat. De ce Egiptul blocheaza - cat poate - transferul de armament in Gaza? Sa se fi saturat acestia de scandalagii? Acum ceva timp, cand a inceput scoala, am vazut pe net un documentar scurt despre cum incep copiii scoala in Sderot si in Gaza, Unii mergeau la scoala si spuneau ca oricate alarme ar fi, tot se duc la scoala, iar ceilalti copii se jucau de-a luptatorii Hamas, ca asa au vazut. Care din acesti copii va putea sa construiasca ceva in viata? Sa zicem ca e o simpla intrebare retorica.

Constantin Gheorghe spunea...

Domnule Popescu, este doar o expresie, care defineşte nişte ţinte facile. E uşor să ataci, când nu există apărare antiaeriană, contramăsuri electronice, când ţintele sunt mari cât vaca, nemascate, şi densitatea populaţiei este atât de mare ca în Gaza. Asta nu mai e luptă, e masacru! Şi încă ceva: vi se par puţini cei cincizeci de civili ucişi? Vi se pare o performanţă? Iar chestia aia cu SMS este de râsul curului! Cum adică: aici Iţic de la IDF, venim să v-o tragem în cinci minute? Femeile şi copiii sunt rugaţi să se adăpostească, bărbaţii să se alinieze în faţa casei? Hai să fim serioşi! E cinism şi dispreţ dus dincolo de limite! Evreii nu au învăţat nimic din suferinţa lor în Holocaust, decât că trebuie să tragă ei întâi! Cam puţin! Şi inutil!

Anonim spunea...

@ carp popescu
La intrebarea cea retorica este de raspuns cu alta. Tot retorica.
CE sa construiasca ?
O racheta Kassan sau un bombardier superdotat.

Anonim spunea...

@ Constantin Gh
Imi place ideea. Femeile si copiii la adapost, poate si barbatii de bine, hamas-zienii, smirna, astaptati bombardeaua !!!
Ha, Ha, Ha.
Profit de ocazie sa va urez "La multi ani"
Maine am cu totul alte probleme.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...