Guvernul Emil Băsescu Ceauşescu
De câte ori avea prilejul, Ceauşescu folosea măsuri populiste pentru a reduce presiunea socială. Şi printre aceste măsuri erau rotirea cadrelor, demiteri în bloc, limitări de salarii, arestări spectaculoase, pedepse absurde pentru fapte care cu greu puteau fi numite găinării, toate servite populaţiei prin campanii violente de presă, duse la comandă de tonomatele vremii.
Şi acum există o presiune socială. Motivele sunt multiple. Dar, spre deosebire de vremurile totalitarismului, acum România are, ca democraţie, alte instrumente pentru reducerea tensiunilor de acest fel. De ce a preferat Emil Boc să apeleze la vechile metode ceauşiste? Chiar nu înţeleg!
Lăsând la o parte gestul lui Radu Berceanu, care a lichidat 24 de directori dintr-o semnătură, pe motiv de salarii prea mari, Guvernul a decis ca 145.000 de posturi din administraţie să fie blocate timp de un an. O paranteză: cifra posturilor vacante din administraţie este, după mine, uriaşă. Nu ştiu, de fapt, ce înseamnă "administraţie". S-ar putea ca în acest număr să intre şi medici, asistente, infirmiere, asistenţi sociali, poliţişti, jandarmi, pompieri, profesori, educatori, învăţători, chiar şi soldaţi şi ofiţeri pentru armata de profesionişti. Asta în timp ce calitatea serviciilor publice este tot mai proastă.
În prima şedinţă a guvernului Tăriceanu I, s-a luat tot o măsură populistă, care a condus, în cele din urmă, la criza veniturilor bugetare de azi: cota unică de impozitare. Acum tot o măsură populistă ia şi guvernul condus de Emil Boc: plafonarea salariilor directorilor inteprinderilor şi regiilor de stat la 4800 de lei. O fi bine, o fi rău? Nu ştiu, dar nu prea atragi competenţe cu aceşti bani. Şi nici prea mari economii nu faci. Mai mult, s-ar putea să ai o hemoragie de competenţe(care există şi la stat, chiar dacă nu vrem să le vedem) către sectorul privat. O fi o măsură de ieşire din criză mai originală, şi nu am aflat noi de ea!
Măsurile de azi arată cine este, de fapt, primul ministru al României: Traian Băsescu. El se află la originea scandalului "bugetarilor de lux". Presa aservită Cotrocenilor a purtat campaniile de demonizare a acestora, fără să se gândească la consecinţe. Ei îl serveau pe Zeus, şi pentru asta nu e nevoie de minte. Ordinul se execută, nu se discută!
Populismul unor astfel de măsuri mai ascunde ceva, în afară de manipularea populaţiei: ascunde lipsa de program şi de soluţii la adevăratele probleme ale ţării. Restructurarea administraţiei de stat se impune, dar după un audit profesionist, care să spună unde trebuie umblat, şi cum. Plafonând salariile din sistem la maxim 4800 de lei, guvernul Boc a condamnat administraţiile şi serviciile publice, centrale şi locale, la şi mai multă ineficienţă şi absurd managerial, dar şi la mai multă corupţie. Iar dacă Boc tot vrea economii, de ce nu a intrat în jungla salariilor din Justiţie, care ating cu adevărat sume nesimţite!
Modelul de guvernare ceauşist e bun la ceva, se vede treaba! Dar Boc şi mai ales Băsescu ar trebui să "consume cu moderaţie" modelul, care a dus România într-o fundătură, iar autorul lui a sfârşit făcând o intoxicaţie acută cu plumb!
2 comentarii:
Sistematic dati de pamant cu cota unica. In situatia in care s-ar renunta la ea cum credeti ca ar trebui sa arate? Nu merg la nivel de cate paliere ci macar la cat ar fi cota maxima si pentru ce nivel actual de salarii? Pentru ca in situatia in care aceasta masura vine, si dupa cat de turmentati par noii guvernanti, cred ca e mai aproape de cat credem, sa stim ce facem - muncim degeaba aici sau pe bani in alta parte.
Ceauşescu a fost asasinat pe nedrept la comandă străină. Istoria îi va face dreptate. Trebuie s tracă numai, ceva mai mulţi ani.
Ce mă întristează pe mine cel mai tare, este ca s-au creat tote premizele ca, atunci cînd se va întoarce roata, atrocităţile să fie pe măsura celor care au urmat evenimentelor din decmbrei 1989.
Trimiteți un comentariu