duminică, 21 decembrie 2008

Avioane cu motor-rachetă
Cum am promis, voi mai prezenta câteva dintre proiectele germanilor, găsite de americani, britanici, francezi şi ruşi la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Este foarte probabil ca frustrarea germanilor, ca naţiune, determinată de condiţiile înjositoare ale păcii de la Versailles, care a pus capăt Primului Război Mondial, să fi fost motorul acestei curse pentru avans tehnologic în domeniul militar. Doreau să suplinească inferioritatea numerică(forţele armate şi armamentul Germaniei erau limitate prin Tratat, de aceea o lungă perioadă, în anii 30 militarii germani se antrenau şi îşi testau armamentul în Rusia Sovietică) prin calitate şi inovaţie.
Apoi, în faza a doua a războiului prin 1942-1943, când au început să piardă teren, mai ales după intervenţia americanilor în conflict, necesităţile apărării teritoriului au împins cercetarea în domeniul aeronautic spre avioane cu un nou tip de propulsie, prin jet, fie că era vorba de aeroreactoare, de pulsoreactoare(ca la V 1) sau motoare rachetă. Din această ultimă categorie face parte şi Bachem Ba 349 Natter. Era un interceptor de unică folosinţă, un soi de rachetă sol aer, care, pe cea mai mare parte a zborului, era radio-comandată de la sol. Piloţii trebuiau doar să tragă cu proiectile reactive nedirijate în bombardierele Aliaţilor, după care cabina şi motorul principal se detaşau şi coborau cu paraşuta la sol.
Ba 349 Natter
Din aceeaşi familie de interceptoare face parte şi Me 163, al celor de la Messerschmitt. A exista un transfer de tehnologie către japonezi, care au fabricat şi ei un prototip, Mitsubishi J8M.
Me 163
J8M
Un alt prototip german de avion cu motor rachetă a fost DFS 346, care a inspirat ruşilor modelul Bisnovat 5.
DFS 346
Sigur, germanii nu au fost singurii care se gândeau la folosirea motorului-rachetă. Ruşii au făcut şi ei teste cu un prototip, Bereznyak-Isayev BI-1, în Urali, începând cu 1942.
Avionul sovietic BI-1

În fine, un proiect şi mai ciudat, o rachetă A4(V2) cu pilot uman. Era o dezvoltare dorită de von Braun, care pregătea perioada post-belică a rachetei.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...