Un avertisment
Are Mordechai o "bucată", "Sex and the SIM city" care se potriveşte de minune cu povestea care inflamează acum viaţa politică americană. FBI l-a reţinut pentru câteva ore pe guvernatorul statului Illinois, Rod R. Blagojevich, acuzat că ar fi "licitat" scaunul de senator lăsat liber de Barack Obama, după alegerea sa la Casa Albă. Las la o parte cretinismul situaţiei: dacă postul e liber, organizează neică alegeri, nu lăsa decizia pe mâna golanilor, că fix asta vor face, îl vor vinde celui care dă mai mult!
Dar ce mi se pare aiurea în toată această afacere este de acum tradiţionala ascultare a telefoanelor. Tot cazul se bazează pe ascultări, şi NYTimes scrie că o mai veche intervenţie a lui Obama la un personaj politic din Chicago, pentru a facilita adoptarea unei legi statale referitoare la etică în politică ar fi legată indirect de caz.
Dacă venim puţin şi la cazul României, vedem că ceea ce scrie Mordechai se confirmă: am ajuns toţi prizonierii cartelei SIM. Toate "afacerile de corupţie" din politică se bazează pe interceptări, şi ale dracului stenograme fac paşi şi se lăfăie pe prima pagină a ziarelor. Ca şi în cazul de mai sus, prilej pentru NYTimes de a face o lungă listă de persoane mai mult sau mai puţin onorabile din politică, de care Obama s-a lovit la Chicago, în timpul carierei sale politice.
Mă topesc eu după ingenuitatea unor jurnalişti deontologi, care prezintă lumea asta ca fiind una populată de îngeri, şi se dau şocaţi să afle că, de fapt, îngerii sunt mai mult sau mai puţin maculaţi, cu pene lipsă din aripi şi mirosind pe alocuri a pucioasă, ca în viaţă.
Bineînţeles că Obama s-a lovit de ei, că nu avea de cine alţii se lovi, dacă ăia erau tăticii locului. O campanie electorală se adresează întregii societăţi, nu doar "sfinţilor". Şi te împrieteneşti cu acela care este lider pe felia lui, şi care învârte roata. Să faci proces de intenţie e simplu. Să dovedeşti, cu subiect şi predicat, că s-a trecut de la vorbe la fapte e mai greu.
Nenea guvernatorul a fost dat afară din arest cu o cauţiune de numai 4500 de dolari, care spune ce crede judecătorul care a decis asta despre "soliditatea" probelor. Abia în ianuarie 2009 o curte va hotărî dacă se va da sau nu curs acuzelor procurorilor şi cercetarea va merge mai departe.
Mie toată povestea asta mi se pare un avertizment dat lui Obama: "flăcău, nu e cazul să faci exces de zel cu schimbarea ta! Cea mai bună schimbare e aia care lasă lucrurile neschimbate! Ia vezi tu ce faci!"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu