vineri, 12 decembrie 2008

Negocieri
Bun, negocieri e un eufemism pentru ceea ce se întâmplă între PSD şi PD-L. E de fapt un soi de învârtit în jurul cozii: Stolojan e mai neutru decât Elveţia, el neparticipând la negocierile politice. Se ocupă doar cu "scenariile". Care scenarii par să descrie criza şi posibilele răspunsuri. Dar ştie cineva cu adevărat ce înseamnă pentru Româniua criza asta şi cu ce se mănâncă? N-aş băga mâna în foc!
Pentru PD-L de negociat negociază Băsescu. Nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe: Boc e doar un alt nume al lui Băsescu. Cineva povestea o scenă de comedie pură: cum ajungea într-un punct delicat al negocierilor, Boc dădea fuga la telefon, să-l întrebe pe Licuriciul de la Cotroceni. Şi ca să fie clar pentru ai lui care sunt directivele de la Cotroceni, punea telefonul pe speaker!
Pentru PSD se face că negociază Mircea Geoană, dar de fapt negociază dorinţa de nestăpânit a unora de a ajunge la caşcaval. De aici şi cedările pe care le fac pesediştii cu toptanul! Totul este să nu se trezească la un moment dat că au negociat pielea ursului din pădure, pentru că în spatele lor Traian Băsescu şi mâna lui înarmată cu pix şi microfon, DNA, pun de-o altă formulă de guvernare, cu oaste de strânsură. Vă daţi seama ce se porneşte în PSD, dacă negocierile eşuează? După ce s-au compromis şi şi-au nemulţumit profund electoratul, aliindu-se cu aceia care i-au înjurat în fel şi chip timp de un deceniu şi mai bine, care le-au pus tălpi la Internaţionala Socialistă, i-au pârât la Bruxelles şi au făcut tot ce e posibil să-i discrediteze? E jihadul în varianta celor trei roze!
Şi sunt şanse să se ajungă la un eşec. Pentru că rămâne problema UDMR. Pe care Băsescu o va folosi pentru a forţa eşecul negocierilor. Se vede asta din condiţiile pe care le pune la numirea miniştrilor: să nu fie "pătaţi", să nu fie primari sau preşedinţi de consilii judeţene, şi în general să nu fie pesedişti!
Traian Băsescu nu-şi doreşte un guvern cu PSD. Dar o anumită conjunctură l-a obligat să accepte aceste negocieri, pentru a câştiga timp, în vederea găsirii sprijinului pentru un guvern minoritar format de PD-L şi de UDMR. Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla la alegerea structurilor de conducere ale celor două Camere, pentru a şti cât de mult îşi doreşte Băsescu această alianţă. Dacă acordul politic între cele două partide se va semna până luni, înseamnă că n-a găsit o alternativă. Dacă nu se semnează, e semn că ne aşteaptă surprize mari.
În caz de eşec, maxim ce poate obţine PSD este un post de vicepreşedinte la Senat şi unul la Cameră. În rest, jale mare! Poate că îşi merită soarta cei din PSD. Când joci la două capete şi nu ai nici serviciile, nici DNA de partea ta, mai devreme sau mai târziu o iei în freză!
Traian Băsescu nu e nici pe departe geniul politic pe care ni-l prezintă presa portocalie şi pupincuriştii de genul TRU. Nu, este doar mai imoral, mai lipsit de scrupule, mai nesimţit decât ei toţi la un loc. Şi mai decis ca oricând să nu lase să-i scape al doilea mandat. Are nevoie mai mult ca oricând de el. Într-un fel e disperat, şi nu se dă în lături de la nimic să-l obţină. El are cu adevărat o miză!
Ceilalţi pot trăi foarte bine şi la putere şi în opoziţie. El nu. Cu toate serviciile, cu tot DNA, el este cel mai expus dintre toţi. Are poziţia cea mai fragilă, politic vorbind. Mandatul ăsta a fost un eşec, şi nu mai are la dispoziţie decât câteva luni pentru a schimba imaginea despre el. Şi nu o poate face decât cu un guvern obedient, care să nu-i iasă din cuvânt. Deşi s-ar putea să fie prea târziu pentru o schimbare, trebuie să încerce. Şi eşecul acestor negocieri ar fi începutul acestei schimbări de imagine, i-ar da ocazia să pozeze în salvatorul naţiunii, să ofere imaginea unui politician responsabil, care oferă ţării un guvern într-un moment în care alţii nu vor decât ciolanul.
Rămâne o întrebare: şi dacă PSD îi face surpriza, acceptă toate condiţiile şi gace guvernul, după care îi pune tălpi? Pe unde scoate cămaşa Băsescu? E un joc pe muchie de cuţit... Un soi de ruletă rusească.

4 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Excelent articol! Dar am o nelamurire: daca PSD accepta toate conditiile doar pentru a forma guvernul, in ce ar mai consta avantajul de a-i "pune talpi"? Banuiesc ca la primul protest, la prima contestare a unei decizii venita de la Cotroceni, coalitia guvernamentala se va sparge, PSD intra in opozitie si PD-L va forma guvernul minoritar cu UDMR. Unde e surpriza si cine scoate camasa?

Constantin Gheorghe spunea...

Domnule Răducanu, când eşti la guvernare, ai acces la multe resurse, nu doar financiare, ci şi la informaţii, la mijlocele de informare. Poţi să pui tălpi în diverse moduri: să-i faci să eşueze iniţiativele, să profiţi de amestecul lui în treburile guvernării, pentru a-l face ţap ispăşitor, etc. Uitaţi-vă că PNL a ieşit neşifonat din meciul cu Băsescu, pentru că s-a victimizat, dar şi pentru că a avut resurse şi a "cumpărat" binevoinţa cetăţenilor. Totul e să te ducă mintea.

Anonim spunea...

Pentru a nu uita cine este Basecu, omul pe mainile caruia PSD-ul i s-a dat legat, voi posta o Oda inchinata acestuia, pe care am cules-o mai demult de pe net, din pacate fara a sti cine-i este autoru. Am unele banuieli, dar nu pot “sa acuz” fara dovezi pe nimeni.

ODA BASESCULUI

Din valuri si furtuna, din negura si spuma,
Cind mai aveam vapoare, te-ai intrupat din huma
Si ca un Kamikaze, Sogunul fiindu-ti frate,
Adus-ai, tu, Tsunami a flotei noastre moarte.
C.I.-ul ti-a fost tata, Securitatea mama,
Clarvazatoarea Blonda, ti-e far si ti-e stapina,
Prin baruri si la ONU, tinindu-te de mina,
Ea iti arata calea, o Preacurata dama.
-Esti cel mai tare, Petre! - soptit-ai printre dinti,
Lasind apoi PD-ul, orfan de-ai lui parinti.
Iar tu urmindu-ti Steaua, cu pletele in vint,
Si MiniBoc tircovnic, dansat-ati pe mormint.
Primar la capitala, de balti te-ai ocupat
Iar azi bucurestenii, inoata pe uscat.
In loc de strazi moderne, proiecte le-ai lasat
Iar ei drept multumire, in sa te-au inaltat.
Houdini la alegeri, romanii au fost mintiti
Votat precum Ea, Eva, cind doar Adam era,
Tu ai venit la cirma, schimbind o cucuvea
Si ai produs sperante cu “Bine sa traiti!”.
Cu jumatati de poduri, ai stavilit potopul,
Despagubiti cu mere, romanii culeg plopul.
Justitia cea oarba, asteapta rabdatoare,
Plingind de indignare: coruptia nu moare.
Invataminte sacre copiilor le darui,
Speranta de mai bine, cu buna-stiinta o narui.
Traiasca mediocrii, in veci biruitori!
Cu un asa exemplu, sintem nemuritori.
Cu inglishul de balta, ai cucerit New York-ul,
Dar din mai multe surse, nu ti-a suris norocul.
Trei ani i-ai dat de munca lui Licurici Cel Mare
Sa-ti inteleaga spiciul. Hai frate, ca esti tare!
Lui Bechtel cu mindrie i-ai aratat ce poti,
Suflindu-i cu minie asfaltul de sub roti.
Iar Raffarin si Putin, isi pling acum amarul
Ca au avut nesansa de meci cu marinarul.
In loc de bunastare, ne-ai aburit c-un lap top,
Cum ca-n Bagdad el, hotul de vajnici jurnalisti,
De tine fost-a prinsu’ si aprgi SRI-sti,
S-asa scapat-ai neamul de cel mai mare hop.
Dar hotul, stiind prea multe, in miel a fost scapat
Eroul de pe lap top, gasit fiind vinovat.
Salvindu-ti din nou fata de om nevinovat
Tu trei seniori ai tainei, cu surle ai schimbat.
Doresti ca toti, Cristoi, Stani si Popesti
Sa se adape-n turma, la marea ta gindire
Sa taca sau sa-ngine, in tainica smerire
Baseasca-ti strategie, cind lumea o prostesti.
Din vila de cinci stele, ce-nseamna Parlament,
Tu vrei confortul IV, la nou apartament.
Considerind romanul, copil nestiutor,
Tu vrei ca prin manevre, Traian Imperator.
Iar astazi violata si cu obrazul spart,
A noastra Constitutie, asteapta resemnat
Sa vada pina unde, cu neostoit elan
Oprite-vei din marsu-ti, cu gindul la ciolan.
Sacrificind suvita, tu Soare acum ne esti
Si luminezi ca astirii din virf de Bucuresti.
Calauzind poporul, flamind si rupt in coate,
Spre-o Europa aspra, sa scape cine poate!
Intelectaul de rasa, de carturari curtat
Tu esti precum Sofocle, al mintii imparat
Ne-ai dovedit cu fapte si spuse inflorite
Ca esti Trimisul unic, Mesia, Preamarite.
Ce antonesti si hitleri, castristi si ceausei
Tu vrei ca tot poporu, un neam de mielusei
Sa te urmeze-n bezna, al patriei Carmaci
Spre un destin ce, sincer, ne cam baga in draci.
Iar cind ticalositii, din Parlament sarira
Sa iti aduca aminte, ca nu-i asa cum crezi
Intelectualii tarii, in cor uniti strigara
Ca Tu esti chiar Trimisul, s-adusera dovezi
Asa ca fii pe pace si cugeta in tihna
De-acum sorgintea-ti este, recunoscut Divina.

Anonim spunea...

Am mai spus asta, tot aici la dumneavoastra: Basescu va face ORICE pentru a obtine cel de-al doilea mandat. Tot aici la dumneavoastra am spus ca tacerea lui trebuie legata de incercarea de minimizare a pierderilor. Pentru ca pierde pe toate planurile.
Vrajeala aia cu "guvern cu larga majoritate" n-a fost pentru cine s-a pregatit ( jucatorul s-a gandit la PDL si PNL) ci, ca de obicei, pentru cine s-a nimerit. Si s-a nimerit PSD-ul. De-aici si tergiversarea cu UDMR-ul. Pentru ca nu stie cum s-o intoarca si daca se mai poate intoarce, cumva.
De asemenea un guvern PDL - UDMR, minoritati si dezertori nu va fi decat o smenozeala ieftina, din care tot jucatorul va iesi sifonat, pentru ca nu va putea trece nicio lege importanta fara o negociere la sange cu opozitia, asta ca sa nu mai amintesc ca alaturarea PDL de UDMR in conditiile in care UDMR-ul, vazandu-se exclus de PSD de la guvernare, a inceput iar sa bata campii cu iredentismul, cu antimaghiarismul si cu nerespectarea drepturilor minoritatilor este dezstruoasa din puct de vedere al imaginii alegatorului ardelean.
Un guvern cu PSD inseamna incertitudine. Jucatorul nu mai poate fi sigur pe sprijinul acestuia, sprijin atat de necesar in viitoarea campanie prezidentiala. Daca nu cumva mai rau, jumatate de guvern sa-l sprijine, cealalta jumatate sa foloseasca logistica si banii guvernarii pentru sprijinirea candidatului PSD.
Dupa cum spuneam, pierderi pe linie.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...