sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Ce rost are violenţa din Piaţa Universităţii?


Că pe Iubitul şi Stimatul Conducător, Mare Timonier şi Mic Caracter, îl arde la ficaţi revolta oamenilor, care se opun făţiş acum modului său de a guverna, e de înţeles. Că a scos mormane de jandarmi în stradă, iar e de înţeles. E în logica lucrurilor, o fac şi democraţii vechi şi consolidate, în astfel de momente. 

Dar ce rost au avut piatra aia care a aterizat pe scăfârlia unui jandarm, ca şi hârjonelile manifestanţilor cu aceiaşi jandarmi? Lucrurile sunt mai complicate decât par. Sigur, dacă prin zonă apar ăia din galeria Stelei, deranjul este asigurat. Dar cine şi de ce i-a mobilizat? Este, zic eu, o întrebare esenţială. 

Cum manifestaţia nu este organizată, instituţional, de nimeni, inevitabil în Piaţa Universităţii este un ghiveci de indivizi şi de revendicări. Dacă oamenii de bună-credinţă sunt majoritari, apare un soi de ordine spontană, cu regulile ei ad-hoc, limitate, dar funcţionale, ca aseară. Cum alungi oamenii de bună-credinţă din mulţime, pentru a putea apoi controla lucrurile? Acreditând ideea că toţi din piaţă sunt violenţi, că vor înlăturarea prin forţă a unei puteri alese democratic, chiar dacă asta a însemnat mită electorală, furt la urne şi altele. 

Violenţa din seara asta e mană cerească pentru băsescu şi ai lui. Maşinăria de propagandă lucrează din greu la discreditarea manifestaţiilor. Nu ştiu însă dacă această metodă se va dovedi benefică. La cât potenţial de violenţă există în societatea noastră, să torni gaz peste foc e cea mai cretină soluţie. Soluţia disperării. 

PS: la TVR este veselie mare! Ea nu poate transmite din Piaţa Universităţii. E ceaţă! La Realitatea răniţi sunt numai printre jandarmi. Cei din tabăra opusă nu merită atenţie... 

Caftul ăsta generalizat e produsul gândirii cazone a tembelilor de la Jandarmerie. Nu murea nimeni dacă ăn seara asta nu se circula câteva ore în Piaţa Universităţii. Am suportat-o noi ocupată trei luni, n-o suportam trei ore? 

8 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Becali: mi-e scirba de protestul asta, ca e in apararea unui arab, care nu e crestin... Dobitocul este europarlamentar.

Ce n-am inteles e ce-au cautat jandarmii acolo, ca pina sa vina ei a fost lume care a protestat, fara dezordine si fara aruncat cu pietre. Probabil ca si aruncatorii de pietre profesionisti din galeria de la Steaua au venit o data cu jandarmii. Cui prodest? Aia le-or fi dat de-o bere, ca si la votare, ca filierele sint gata facute.

Constantin Gheorghe spunea...

Unde a apărut declaraţia lui? Te rog, dă-mi un link! Mulţumesc!

Fluieratorul spunea...

A fost intr-o discutie telefonica la Romania TV, in emisiunea cu Striblea si Corina Dragotescu, cu doua-trei minute inainte de postarea mea...

asybaris spunea...

Acum vreo doua ore, ies pana la economat la Cotroceni sa iau niste detrartrant (faceam curatenie) si cum ies pe poarta 5 pusti de vreo 20 de ani, cu glugile pe cap si cu o sticla din care beau, ma indeamna sa vin cu ei in fata la Cotroceni. Le spun sa lase sticla ca sigur ii salta jandarmii acolo. Il intreb daca stie de ce se duce, imi zice: "Frate, te simti viu acolo, e misto sa participi la asa ceva..."
Ma hotarasc sa fac un mic ocol si sa vad si eu ce e in fata la Cotroceni. Pe drum ma intalnesc cu diversi indivizi, doi cate doi, care paraseau zona. In fata la palat, maxim 50 de indivizi stateau pe trotuarul de vizavi de palat, bine incadrati jandarmi. Cu jandarmii, cu echipele de filmare si tot nu erau 100 de indivizi. Oricum, figuri dubioase, un amestec de militari, rahova si berceni..
Cam asta e glorioasa manifestare. Asa a fost si Londra, au iesit derbedeii din cartiere si au dat foc. Asta vrem sa scoatem in strada? Jos Basescu, ok, il dam jos, oricum pleaca si cred ca deja ne place sa-l injuram. Dar nu cred ca de agitatie si haos social avem nevoie. Vor fi alegeri in toamna, va castiga psd-ul si aia e, de ce avem nevoie sa zgandaram oamenii? S

anca spunea...

aici e linkul

http://www.rtv.net/becali-mi-e-scarba-de-protestul-asta-nu-trebuie-sa-luam-apararea-unui-arab_10725.html

anca spunea...

ai linkul :))

http://www.rtv.net/becali-mi-e-scarba-de-protestul-asta-nu-trebuie-sa-luam-apararea-unui-arab_10725.html

Constantin Gheorghe spunea...

Mulţumesc, Anca!

ANONIMUS spunea...

Nu cred ca cineva sanatos poate aproba violenta.Dar violenta de acum
a fost provocata de jandarmi, care au primit ordin s-o starneasca.Dar sa vezi intr-un protest ,doar 50 de indivizi rau famati este excesiv de nedrept.Erau multi oameni,semenii ai nostri necajiti si excedati de un mincinos ,un marlan ignobil, un interesat decat de bani si de putere,un monomaniac,betiv si las pe care a reusit sa scoata din sarite pe toata lumea care simpla cum e a inteles ca atacatandu-l pe Arafat un
roman pe care-l admira si respecta nu poate fi bun si nu poate avea dreptate.Parca i-ar fi spus direct,ce mincinosul a spus :Dragii mei! Subalternii mei din sanatate ,fura pentru ei si pentru partidul meu de usca,dar cat oare poate tine?Dar daca se schimba regimul?N-ar fi bine ca acesti bravi sugatori ai banilor publici sa n-o mai faca ilicit.Facem o lege ,acestia trec la un sistem privat si acestia o sa-si bage banii furati in buzunare cat se poate de cinstit.Este o mica problema:
Daca sunt privati si sunt colegi cu SMURD-ul trebuie sa creasca costul pentruca privat fara profit nu exista.Asa ca sa faca bine generosul stat sa le dea o mica diferenta de sa zicem 30%.Si asta la un sistem care n-are banii de care este nevoie.Dl Arafat asta a inteles si i-a taiat macaroana,idiotului care voia un sistem
de stat ,in companie cu toti amicii lui
Basescu.Or fi "bizonii"nu prea isteti dar asta si un idiot isi da seama,afara de hotii care atarna de punga statului.Cred ca am explicat destul de clar si pentru ce-i ce au mai mult de un neuron.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...