marți, 24 ianuarie 2012

O problemă de principiu



Cretinismul presei româneşti atinge noi cote de ridicol: ea s-a dezlănţuit împotriva unui deputat PNL, care "a bătut o pisică virtuală, până a leşinat". De aici un potop de căcat s-a revărsat, pe forumuri, mai ales pe HotNews, asupra opoziţiei. 

De curiozitate mi-am descărcat şi eu jocul pe telefon, e pe piaţa Android. Dacă vrei să pierzi timpul şi să-ţi goleşti creierul de orice, e foarte bun. Nici nu prea contează ce face mâţa în jocul ăla.  Numai că fraza aia cu "bătutul până la leşin" este o manipulare ticăloasă, pentru că s-a dorit transmiterea unui mesaj despre sadismul reprezentanţilor opoziţiei, care n-au niciun Dumnezeu, de vreme ce chinuiesc până şi pisici virtuale. Dacă citiţi comentariile trepanaţilor portocalii, veţi înţelege despre ce vorbesc.

Acum vine partea interesantă: nu cumva filmarea ecranelor calculatoarelor, laptopurilor şi tabletelor deputaţilor şi senatorilor tine de violarea intimităţii, şi, mai grav, de violarea secretului corespondenţei? Eu nu am văzut nicăieri în lume o libertate mai mare a jurnaliştilor în sala de şedinţe a unui Parlament, ca la noi. Pur şi simplu totul s-a transformat în reality show.

La Parlament sunt acrediţaţi toţi imbecilii, cu mintea formată de tabloide. Sincer, de când nu aţi mai citit o cronică parlamentară serioasă, la obiect, cu informaţii despre dezbateri, despre substanţa legilor, despre amendamente, despre impactul lor? În schimb este analizată şi în dungă orice băşină trasă de un ilustru necunoscut, care şi-a cumpărat şi el un loc de deputat sau de senator. 

Problema violării intimităţii şi a secretului corespondenţei rămâne, chiar dacă este vorba despre persoane publice. Dacă jurnaliştii îşi permit să încalce drepturile cuiva, de ce se plâng atunci când alţii, serviciile, spre pildă, le încalcă lor drepturile? Ipocrizia asta nu duce la nimic bun. Nu face decât să legitimeze aceste încălcări ale drepturilor cetăţeneşti. Şi măcar de ar câştiga ceva din asta...

3 comentarii:

Karakas spunea...

Din ce in ce mai mult se va discuta si in America si in alte parti de "economic fairness" (echitate/dreptate economica). Scandalul despre taxele care trebuie sa le plateasca candidatului republican, multi-milionarul Mitt Romney, a readus pe tapet problema unei inegalitati profunde in sistemul socio-economic american, dar analogii cu Romania neo-conservatoare a lui Basescu se pot face oricind.

Veniturile din investitii in SUA sunt taxate la rate minimale (10-15%), pe cind veniturile cistigate din munca (joburi) sint taxate la rate ridicate (35%). Acelasi concept a zburatacit din America in toate coloniile sale. Bogatii trebuie sa traiasca in puf, si sa contribuie cit mai putin la buget, iar saracii trebuie sa contribuie cel mai mult. S-a creat astfel un sistem de caste cu drepturi si obligatii separate. Cei 99%, majoritatea ar trebui sa hotarasca daca acest sistem de caste este bun pentru ei. Realitatea spune ca nu este.

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-16696347

chien spunea...

Aici nu-s de acord. Parlamentarii sunt acolo la munca, nu la harjoneala cu care sa-si alunge plictiseala. Ei presteaza o activitate pentru care sunt remunerati de la bugetul public si deci raspund in fata cetatenilor pentru frecatul mentei sau al pisicii, ca doar nu ne fac o favoare ca accepta sa participe la lucrarile parlamentului. Asa cum un angajat privat raspunde in fata angajatorului lui privat daca freaca menta pe iphone in loc sa-si faca treaba pentru care a venit la serviciu.

Si care corespondenta violata? Ce comparatie incape intre niste servicii care monitorizeaza pe ascuns si niste ziaristi care au acces liber in sala cu acordul, cu stiinta si sub ochii parlamentarilor?

Fluieratorul spunea...

Ha, ha, a batut o pisica virtuala pina a lesinat... Talkin' Tom #2 de-asta e facut, ca sa fie pleznit pe smartphone-uri, toti copiii sub 7 ani se distreaza copios facind asta, cu sunet. Daca omul ala se plictisea in asemenea hal, trebuia sa-mi spuna: juca Angry Birds, muuult may funny...

Cit despre faptul ca unii se joaca, altii violeaza secretul ecranelor si altii vorbesc/scriu despre asta, cred ca lantul se inchide cu aia care se indigneaza ca, dupa caz, "aia" se joaca sau dorm in parlament si noi strigam ca prostii in piata, respectiv ii platim degeaba. Toti au dreptate...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...