vineri, 13 ianuarie 2012

O "Masă Rotundă", acum!



Situaţia din România este cum nu se poate mai periculoasă. Şi asta nu pentru că sunt mii de oameni în stradă şi în faţa Palatului Cotroceni, ci pentru că puterea politică nu mai există. Nu este o glumă! Majoritatea parlamentară este o ficţiune. Guvernul este nefuncţional, ca şi inexistent. Puţina energie pe care o mai au este folosită pentru gestionarea conflictelor interne dintre PDL, UNPR, UDMR şi alţi ciudaţi. Ţara nu mai este guvernată. Ne-am întors în Evul Mediu: ministerele, agenţiile statului, prefecturile, descentralizatele, sunt tot atâtea baronii de partid, care servesc unui singur scop: obţinerea de bani şi de alte resurse pentru baronii din fruntea lor. Aceste baronii sunt cel mai adesea în conflict, nimic nu se mai leagă. 

Guvernul central nu mai controlează nimic! Nu mai este ascultat de nimeni! Puţinele măsuri economice luate în aceşti trei ani de criză sunt  dictate de FMI. Dar nici FMI nu mai poate controla situaţia. Investiţiile străine s-au prăbuşit. Arieratele au crescut dramatic. Ceea ce mai dă o impresie de coerenţă acestui stat ratat este intervenţia lui traian băsescu, care e un soi de pensionar mort, pus în geam de grupurile de interese din spatele lui, pentru a le da "poştaşul" pensia lui. Dar acum cadavrul lui a început să pută, şi poştaşul nu mai vine cu pensia, ci cu decontul.

Criza din stradă se poate acutiza. Este nevoie de o înţelegere politică, pentru a putea gestiona România şi a o conduce către o alternanţă la putere, fără de care lucrurile  nu se vor potoli.

Cea mai bună soluţie ar fi organizarea rapidă de alegeri parlamentare, printr-un acord al tuturor partidelor. boc îşi dă demisiia, se resping două guverne în aceeaşi zi, se dizolvă parlamentul şi se fac alegeri peste treizeci de zile. 

băsescu va da garanţii că va respecta voinţa poporului şi va numi premierul cerut de cei care câştigă alegerile, precum şi că va respecta strict Constituţia.

În cazul în care băsescu va alege în continuare confruntarea şi va merge până în pânzele albe cu boc, orice este posibil, inclusiv un puseu de violenţă socială. Dacă i-a mai rămas un dram de minte, convoacă această "Masă Rotundă" şi găseşte o soluţie de compromis. Întrebarea este: i-a mai rămas?

5 comentarii:

Doru spunea...

Nu e capabil de aşa ceva ...
Nu vreau să fiu ipocrit şi admit că ezit între "din păcate" şi "din fericire" ...

Anonim spunea...

pariu ca nu? te prinzi?

e prea orgolios si prost si fudul si cum mai vrei. Ai dreptate in ceea ce spui, dar... asta ar fi valabil pe meleaguri putin mai civilizate, gen Islanda. In Grecia, Ungaria au fost lupte de stada si nu s-a intamplat nimic din ceea ce sperau demonstrantii...

Matilda spunea...

Dacă această revoltă spontană nu are finalitatea dorită, după ce Băsescu îi va pedepsi exemplar pe manifestanţi, va ieşi iar la tv şi va inculpa întreg poporul că nu lasă guvernul bocist să scoată ţara din criză. Din pricina noastră, nu a tembelismului şi furtişagurilor portocaliilor, ţara se va afunda şi mai mult. Tupeul îi permite orice !

Cantemir spunea...

Umbla zvonuri ca se va muri pe capete si anul asta, cam 1 roman la 2 minute:
http://camarasdelumini.wordpress.com/2012/01/12/viata-la-romani-in-2012/

Fluieratorul spunea...

Cred ca Basescu si ai lui ar trebui sa-si ia "serenada" de-acum incolo in fiecare zi, pe termen lung. Cred ca oamenii ar trebui sa inteleaga ca protestul ar trebui sa devina un mod de petrecere a timpului pentru noi, fie ca sintem multi, fie ca sintem putini, pentru ca flacaii astia trebuie sa inteleaga ca nu e ok cum fac ei lucrurile.

Deci dragi suporteri de fotbal, stimati mingiietori de moaste si inainte-mergatori pe la fasolea si cirnatii diversilor, iata-va menirea! Aveti acum ocazia sa va manifestati cu un scop la fel de valabil ca revolutia. Pe bune. Ma apuc si eu, in Sibiu, miine (simbata 14 ianuarie) la ora 14:00. N-o sa fiu singur pe strada, bien au contraire...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...