Prieteni, în timp ce pe şoselele din sud e Iadul Alb, la TVR tovarăşa gradul de la general în sus bătea câmpii despre societatea civilă bună şi societatea civilă rea. E şi ăsta un subiect, ca oricare altul. Dar mi s-a părut o bătaie de joc, la televiziunea publică, felul în care sunt ierarhizate subiectele. Era ca pe vremea lui Ceauşescu: Geniul Carpaţilor lansa tema, băieţii o luau şi o vârau pe gâtul poporului recunoscător. Azi, la fel: a zis Marele Machitor ceva de societatea civilă bună, care s-a bosumflat şi s-a retras în Parnasul sinecurilor, lăsând duşmanii să-l muşte de cur, hop şi madam Culcer cu propaganda portocalie!
Deschid o paranteză: era în emisiune şi un flăcău de la CriticAtac. Dacă aşa arată stânga civică, mai bine lipsă! Asta e, ghinion de neşansă!
Dar poate că era cazul să dedice şi ei o emisiune situaţiei celor prinşi în zăpadă. Situaţia e mai dramatică decât ne închipuim: sunt 1008 maşini prinse în zăpadă. Sau de atâtea a aflat boc. Generalul Izmenelor dă trezirea pentru 5.000 de militari, per care îi trimite pe coclauri. Cinci mii! Plus jandarmi, ISU, poliţie, voluntari, etc. Avem imaginea unui cataclism, la scară mică, pentru că dezastrul ăsta începe la doar câţiva kilometri de porţile Bucureştilor. Şi nu s-a putut face nimic!
Este nevoie de o anchetă serioasă, pentru că e inacceptabil ce se întâmplă. Vă imaginaţi ce ar fi în caz de cutremur, să zicem? Îl vedem iar pe boc căutând supravieţuitori printre ruine, cu televiziunile după el, pe fundal de copârşee?
Fraţilor, avem o problemă cât casa cu felul în care funcţionează statul. O tot spun, unii mă înjură. De obicei ăia care "se descurcă" fără stat. Chiar m-aş bucura să ştiu că unii dintre ei se pregătesc de a doua noapte în nămete, pişându-se în cană, ca să aibă ce bea!
Mă repet: reforma statului trebuie să înceapă cu revitalizarea lui, cu definirea clară a atribuţiilor lui şi cu depolitizarea lui. Iar când mai votăm, să n-o mai facem doar pentru că nu ne place mutra unuia, sau "aroganţa" altuia. Poate alegem pe aceia care au dovedit performantă în administrarea statului, nu doar în contracte cu bani publici, în folosul firmei sale private.
7 comentarii:
Probleme cu apa la namete?!Mai de graba intre daramaturi cu cana.Doamne fereste!
Unora le e frig, altora le e frica.
CU FRIGUL SI FRICA IN OASE
http://mirceahamza.com/?p=1881
Fraţilor, avem o problemă cât casa cu felul în care funcţionează statul.
Asa este, isi aroga monopol pe niste servicii, incaseaza cu forta impozite pentru aceste asa-zise servicii "de urgenta", dar cand e vorba de o urgenta reala, prestatia e jalnica. Solutia: afara cu statul din aceste activitati.
Pai daca la un magazin te trateaza unii cu curul, tu esti idiot sa tot incerci sa cumperi de acolo?! Ce revitalizare, ce definire?! Pai daca era unul platit sa ma scoata din zapada, ar fi zbarnait pe langa mine, ca sa-mi ia banutii. Statul mai intai ne ia banii, apoi ne f#te in cur.
Anonimule! Ce rahat de firma privata care sa functioneze in domeniul deszapezirii visezi tu? Ninge, teoretic, trei luni pe an, din care doua sunt seceta. Ce drac de SRL crezi tu ca lucreaza 20 de zile pe an, e eficient, plateste taxe la stat, si nu e singur pe piata ca sa-l oblige concurenta sa-ti dea tie servicii de calitate? It-te de mina cu Naumovici si mergeti la o cafea, poate unul din voi se trezeste la realitate.
Tovarasu Valentin Berceanu, stiri de ultima ora!! Se pare ca n-ai aflat - aia de fac deszapezirea sunt niste firme private, doar ca sunt bine conectate la multe milioane de euro din banii autoritatilor.
Pai daca n-ar fi banii acestia de conectare, s-ar bate cu dintii si cu ghearele sa ia un contract cu 1-2 milioane, direct de la beneficiarii serviciului si ar deszapezi mult mai bine.
Tot asa, in caz ca n-ai observat, masinile de deszapezire sunt doar niste basculante cu o lama si un distribuitor de sare adaugate. Iarna deszapezesc, iar vara transporta agregate, pamant, lucreaza in constructii. Tot asa se intampla si acum, doar ca gasesc plitruci ca tine care chiar au impresia ca aia cu deszapezirea tin niste masini blocate special pentru asta, vara trase pe dreapta. Pai tu de ce crezi ca sunt ale regilor asfaltului? Sa vezi tu vara ce frumos cara ei agregate si mixturi fix cu masinile astea de pe traseu de acum.
Dragul meu anonim, doar ce-ti dadusi cu firma-n cap si ma faci pe mine comunist si politruc. S-o luam logic:
Ne-am trezit in nameti iarna asta, tocmai pentru ca noi deszapezim cu utilaje de constructii ca in 1950 cind restul lumii are utilaje specializate. Deci ideea cu spravietuitul pe timp de vara se cam fisie. Pentru ca, daca, in loc de actuala firma privata care deszapezeste ci camioane si buldozere, ar veni o alta cu eceleasi echipamente rezultatul ar fi tot ala.
In ceea ce priveste concurenta, mama activitatii economice de calitate, ea nu poate exista in aceasta situatie, pentru ca, asa cum ai spus-o chiar tu, o singura firma cistiga licitatia. Ok, una in Cluj, una la Piatra-Neamt, una la Bacau... Dar UNA singura, intr-un spatiu geografico-economic delimitat. Fapt pentru care nu popate sa existe concurenta.
Solutia, singura de altfel, este o investitie in utilaje performante de deszapezit, la nivel judetean, si gararea acestora in curtea jandarmeriei, sau a pompierilor, sau a ISU si folosirea lor la nevoie.
Nici o firma privata nu face investitii de milioane de euro intr-um parc tehnic pe care nu are garantia ca il poate folosi. Mai mult, orice firma care ar face asemenea investitii va cauta sa le recupereze pe durata amortizarii utilajelor care cred ca e de maxim 15 ani, deci ori ar trebui sa umfle factura la primarii si consilii judetene pt 15 ani, ori ar trebui sa renunte la profit pentru aceeasi perioada. In conditiile astea, mai supravietuieste? Sau, presupunind ca in restul timpului duce nisip cu basculantele, se justifica investitia?
Zi-mi macar ca, acum, ai priceput de ce nu tine faza asta cu piata libera in servicii de genul asta.
Am sa ma abtin de la a-ti arunca invective. In loc de asta te invit sa dai un ochi pe blogul meu, poate te lamuresti cum e cu "tovarasia" si cu "politrucismul" de care ma acuzi.
Revin cu o precizare, beneficiarii directi ar trebui sa se constituie intr-o asociatie ca sa ii poata contracta direct. Ia fa, tu, un experiment si pune de o asociatie cu vecinii tai, sa vedem ce succes ai.
Exista deja o asociatie a lor, se cheama consiliul local sau judetean, si are putere reprezentativa si executiva.
Trimiteți un comentariu