miercuri, 11 ianuarie 2012

Retrageţi Legea Sănătăţii!



Este clar că Legea Sănătăţii e un lucru care a început prost. Şi, conform Legilor lui Murphy, riguros valabile, ORICE începe prost, se termină şi mai prost. Aşa că mă doare fix în cot de orgoliul şifonat al Marelui Reformator. După felul în care a fost primită Legea, inclusiv de către pupinbăsiştii crângeni, gen ăia de la IPP sau madam Pippi, se profilează un consens: Legea trebuie retrasă de urgenţă. După care, în umila mea opinie, trebuie făcute câteva lucruri:
  • Un audit extern, independent, al actualului sistem de sănătate. Când spun independent înseamnă că din echipă trebuie să lipsească ăia de la FMI şi BM, care se află în spatele multora dintre inepţiile legii supuse acum discuţiei. Obiectul auditului: să determine punctele slabe şi pe cele tari ale sistemului, şi să spună dacă el poate fi "reparat", şi cum, sau, dacă nu poate fi reparat, atunci ce trebuie să conţină noua lege. 
  • Acelaşi audit trebuie să ne spună câţi bani se strâng, cu adevărat, de la asiguraţi şi pe unde se risipesc. 
  • După ce rezultatele auditului devin publice, şi indiferent de cum sunt ele, se va constitui o Comisie, în care să fie reprezentaţi cei care administrează sistemul, cei care îl fac să funcţioneze, adică medicii şi cadrele medicale, cei din învăţământul medical, cei care iau deciziile de politici publice, şi, foarte important, asiguraţii. Acestei comisii îi revine sarcina să scrie modificările de legislaţie necesare "reparării" sistemului, sau, după caz, să structureze un nou sistem, plecând de la realităţile României şi de la nevoile cetăţenilor, nu ale asiguratorilor şi operatorilor privaţi. 
  • Procesul de elaborare să fie transparent, în fiecare fază a lui, iar cetăţenii să fie permanent informaţi asupra soluţiilor alese, asupra costurilor şi beneficiilor, dar şi asupra riscurilor fiecărei posibile soluţii. 
  • În momentul în care se ajunge la un consens asupra unei scheme de sistem de sănătate adaptat condiţiilor României şi nevoilor cetăţenilor, Legea de bază  şi legislaţia secundară vor fi adoptate de Parlament după ce principiile fundamentale ale sistemului sunt aprobate prin Referendum. Este dreptul cetăţenilor să spună dacă vor un sistem total privat, unul mixt sau unul integral public. 
  •  Acest proces trebuie să se desfăşoare fără presiuni externe, de genul celor exercitate de traian băsescu sau de contabilii cretini ai FMI şi BM. Nu ne putem schimba sistemele de sănătate, de educaţie, de pensii la fiece zece ani, sau din an în an, doar pentru că aşa i se scoală unuia sau altuia. 
  • Până la urmă, asta e democraţia!  
  • A, şi nu uitaţi: indignarea este primul pas spre schimbare! 

5 comentarii:

ANONIMUS spunea...

Aveti perfecta dreptate.Idiotii care au copiat sistemul Olandez si German au facut o tampenie crancena,cand la intrarea in functie sistemele au avut
probleme la un PIB de 10 ori mai mare decat al nostru.Asta la niste tari in care onestitatea si cinstea este un dat natural,sau sa zicem religios.
Trebuie sa fi bolnav, daca nu prost sadea sa faci ce ai facut fara sa se gandesti la salariile din tara noastra si din cele doua tari de mai sus.Trebuie facut exact ce a-ti
sugerat.

pacos spunea...

Ne-a spus-o clar: pana la vara legea asta trebuie adoptata. Si daca se nasc dezbateri consistente, va trece prin asumare, intocmai ca legea educatiei.

Din pacate, nimeni (sau aproape nimeni) nu poate opri nebunia asta. Pentru ca toti decidentii politici stiu ca se strang sume consistente la bugetul CNAS, care sunt directionate spre alte "gauri". Se intampla asta de cand s-a infiintat CNAS.
Doar in primul an de functionare CNAS a fost cu adevarat independent. Dupa aia, s-a ales praful si de buget si de independenta. Din consiliul de administratie faceau parte medici, politicieni si reprezentatii asiguratilor. Rezultatele s-au vazut. MFP a fost, este si va fi peste toti. In vecii vecilor.

Tot ceea ce spuneti e perfect. Numai ca e aplicabil intr-o alta lume. Nu a noastra. Nu in Romania. Cat despre indignare, mai bine sa nu vorbim. Ca nu poti vorbi de ceva ce nu exista si nici nu va exista.

chien spunea...

"...adică medicii şi cadrele medicale, cei din învăţământul medical, cei care iau deciziile de politici publice, şi, foarte important, asiguraţii"
In vreme ce acum, cum a observat cineva pe Contributors, ministerul se consulta cu AmCham! De ce nu si cu Camera de Comert romano-olandeza, daca tot zice Duta ca au imprumutat modelul olandez? Poate fiindca tot astia si CIS i-au consiliat si la Codul muncii?
http://www.ms.ro/upload/CALENDAR_DE_CONSULTARE.pdf

Anonim spunea...

... de fapt ati expus o succesiune logica de evenimente care ar trebui aplicata in ABSOLUT orice domeniu care are impact asupra contribuabilului. Nu este asa si nu va fi cred niciodata, in acest fel profitorii care apar pe urma oricarui sisteme ar tinde spre zero ca numar si impact negativ. Sanse = zero, aici si aiurea...

Anonim spunea...

Doua adaugiri:
- In domeniul consultarilor, asiguratii sa fie primii pe lista, nu ultimii. Sistemul este pentru asigurati, restul sunt acolo ca sa-l faca sa functioneze si atat.
- Este dreptul cetăţenilor platitori de impozite să spună dacă vor un sistem total privat, unul mixt sau unul integral public. Pentru ca e logic ca aia neplatitori vor sustine din toata inima ideologia "totul moka, platit de ailalti, fraierii".

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...