marți, 31 ianuarie 2012

Buni de jumulit!



România a împrumutat, cu dobândă de circa 7% pe an, vreo 1,5 miliarde de dolari. Pe zece ani. Adică în fiecare an, până ajung să fie răscumpărate obligaţiunile emise de ea, România va da drept dobândă circa 100 de milioane de dolari. Nu e de mirare că a fost bătaie pe obligaţiuni! Puteam ridica 6 miliarde de dolari. Întrebarea este alta: cât este randamentul bonurilor de Tezaur americane la zece ani? Prin august 2011 era sub 2% pe an!

Sigur că propaganda băsesciană vede în acest "succes" o dovadă a încrederii investitorilor străini în economia-beton a României. Succes, pe dracu! Au prins americanii nişte proşti la înghesuială, şi-i jumulesc! Puţin bun-simţ, cretinilor! 

4 comentarii:

Cristian spunea...

Ooo, cat de reconfortant sa vad ca nu sunt nebun sau paranoic ... La fel am perceput si eu aceeasi deformare grosiera a realitatii. (http://cristipetre.wordpress.com/2012/01/31/viitorul-romaniei-a-fost-facut-tandari-prin-emisiune-de-obligatiuni-de-stat-pe-piata-americana/)

PS: Pot sa imprumut si eu gaina jumulita ca ilustratie pentru post? Ca pe mine nu m-a dus capul.

ANONIMUS spunea...

Sa vezi cand nu vom da banii inapoi?!
Ce s-a intamplat in istorie?!Nimic!!!!Niste idioti vor ramane fara bani . Vor da in judecata statul si dupa 100 de ani isi vor primii 1%din bani.Ramanem cu rusinea.Se mai poate ceva!!!Facem
alte imprumuturi pentru a plati la termen.(SIC)Minunat pentru o asemena economie portocalie.

Fluieratorul spunea...

Faina poza!

wtf!? spunea...

O dobîndã de circa 7% plaseazã obligaţiunile româneşti în zona "junk", sau cã sã folosesc limbaj mai de salon "high yield". Asta este marea realizare a economiei romãneşti?

Exemplu de dobînzi pt "high yield" bonds:
https://personal.vanguard.com/us/funds/snapshot?FundId=0029&FundIntExt=INT#hist=tab%3A4

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...