sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Precocităţi



Ştiţi că sunt un critic acerb al uzului şi abuzului de fapte diverse în presă şi în media electronică. Nu aş fi dat atenţie nici ştirilor ăstora două, dacă nu ar fi nişte veşti foarte proaste. Prima se referă la o crimă abominabilă. O adolescentă de 16 ani a fost victima unei crime comandate de o proxenetă, pentru că a refuzat să se mai prostitueze, şi a ameninţat-o pe proxenetă că o reclamă la Poliţie.


Ce surprinde? Vârstele proxenetei şi a celor doi călăi. Proxeneta are 21 de ani. De la ce vârstă practică "meseria" asta, dacă la 21 de ani ajunge nu doar să facă trafic de fiinţe, dar şi să comande o crimă, ba, mai mult, cere un deget al victimei drept dovadă că ordinul a fost executat? Executanţii, un tip, de 21 de ani, şi o adolescentă de 16 ani, tot prostituată. 

De la ce vârstă au apucat ăştia pe căi greşite? Cum au ajuns nişte monştri amorali? Cum au ajuns nişte monştri amorali cei doi studenţi din Timişoara, prieteni, dar şi autori ai unei crime monstruoase, la nici 20 de ani? Parcă eram popor creştin...

A doua veste foarte proastă priveşte o fetiţă de 11 ani, însărcinată în şase luni. E doar una dintre pre-adolescentele care rămân însărcinate. Parcă recordul mondial al precocităţii în materie aparţinea unei fetiţe din Peru, cu o sarcină la şapte ani. Ce vrem? Să-l deţinem noi?

Sigur, din motive pe care nu le discut, deşi le înţeleg, vârsta de la care fetele pot procrea a scăzut foarte mult în ultimele decenii, mai ales din cauza hormonilor folosiţi în creşterea animalelor. Sexul s-a banalizat, educaţia sexuală e egală cu zero în şcoală, în familie e tabu, şi toleranţa a ajuns indiferenţă.  

Ei bine, sunt lucruri care chiar trebuie să ne pună pe gânduri. Ceva e în neregulă cu societatea noastră. Prea multă nepăsare, prea multă superficialitate, lipsa oricăror repere morale, toate duc aici. Asta vrem? Dacă da, asta e, este alegerea noastră. Dar suportăm şi consecinţele. Nu mai pomenesc de politicile publice în domeniu. România a încetat să mai existe, ca stat funcţional. Aşa că cine să le mai facă? Şi în domeniul ăsta am fost precoce...

PS: fotografia este a modelului francez de numai zece ani Thylane Blondeau, care a apărut de curând în revista Vogue, făcând ceva valuri ipocrite, după care nu s-a întâmplat nimic. Cineva trebuie să vândă mărfurile, nu-i aşa?  

2 comentarii:

Nautilus spunea...

"Ce surprinde? Vârstele proxenetei şi a celor doi călăi. Proxeneta are 21 de ani. De la ce vârstă practică "meseria" asta, dacă la 21 de ani ajunge nu doar să facă trafic de fiinţe, dar şi să comande o crimă, ba, mai mult, cere un deget al victimei drept dovadă că ordinul a fost executat? Executanţii, un tip, de 21 de ani, şi o adolescentă de 16 ani, tot prostituată."

Nu aşa se pune problema.

Dacă vârsta lor e surprinzătoare, altceva e mai puţin surprinzător: şi fata moartă şi bandiţii sunt nişte ţărani fomişti, din nişte găuri de fund pe care numai comuniştii le luau drept "oraşe şi comune moderne", iar "activitatea" lor e mai mult un mod de a ieşi din foame decât unul de a-şi asigura o viaţă confortabilă (destul de departe de "anunţurile în Libertatea, apartamente închiriate şi 200-500 RON/oră". Cam la fel de departe pe cât sunt bidonvillurile de la periferia Jakartei sau Bangkok-ului departe de turnurile de sticlă şi Mercedesurile din centru...)

De asta e de remarcat un lucru: victima i-a ameninţat că îi denunţă (ceea ce ar fi însemnat că s-a dus cariera lor infracţională, se asigurau de vreo 10 ani de puşcărie pentru proxenetism, trafic de persoane, obligarea la prostituţie a unei minore etc - mai degrabă ar fi ucis ca să fie în siguranţă), dar nu şi-a pus în practică ameninţarea. Nu a fugit fără niciun fel de comentarii şi să intre în prima secţie de Poliţie (cum am văzut că a făcut în alt caz o româncă măritată cu un arab, pe care o ameninţase ciuhapul că o omoară - Garcea ai noştri erau într-o dilemă demnă de Stan şi Bran, fiindcă nici nu puteau acţiona cât timp e vorba doar de o ameninţare, dar nici n-o puteau lăsa să se întoarcă şi ăla chiar să o ucidă).

Asta nu înseamnă decât că fata nu avea curajul să se despartă de ei definitiv - îi ameninţa, dar realiza că nici la casa ei nu prea îi vine să se întoarcă (avea motivele ei!), nici a fi aurolacă pe la metrou nu era o opţiune.

Aşa cum filmele cu mafioţi nu spun, adevăraţii bandiţi şi criminali terorizează, jefuiesc şi ucid oameni mai slabi şi mai disperaţi decât ei, nu pe unii care le pot scăpa.

~Nautilus

Neuroanchiloza spunea...

Exista o clasa mare de chimicale ce afecteaza sistemul endocrin si pot contribui la instalarea precoce a pubertatii (endocrine disruptors)care contine printre altele medicamente, pesticide, produsi de degradare industriali, poluanti (PCBs, PBDEs, ftalati, bisfenol A etc).
Din pacate, problema cea mai mare a fetelor astora nu e faptul ca nasc prea devreme(desi nici asta nu-i ok), ci riscul crescut de cancer din cauza expunerii prelungite la estrogen.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...