vineri, 4 iunie 2010

O profesiune de credinţă

Seninătatea cu care madam Vass dă afară sute de mii de bugetari nu este tocmai de mirare. Indivizi precum madam trăiesc într-o lume imaginară, unde totul se bazează pe calcule de "optimalitate"(sic!): "Este doar un calcul de optimalitate(dă-o în pizda mă-sii de limbă română! Pentru economişti nu se pune!), o analiza la nivel macro care reclama nevoia de diminuare a numarului de bugetari cu exact surplusul nejustificat economic din anii 2007-2008, cand avem de a face cu o supraincarcare a aparatului public cu 250.000 de persoane, ori efortul acesta va fi de a ajunge la nivelul de inzestrare cu personal la nivelul anului 2007". Cum vedeţi, bugetarii sunt, în mintea tutei ăsteia, obiecte de inventar, cu care sunt înzestrate instituţiile statului!
Şi atunci de ce am fi şocaţi de profesiunea de credinţă a unui bou, care comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan?
"1. Urasc oamenii.
2. Sunt intolerant si imi place singuratatea (natura, si orice mediu neinfectat de om – nu sunt ecologist ca veni vorba – animalele si orice nu este uman).
3. Singurul principiu care-l respect e cel al proprietatii private, celelalte “obligatii sociale” (fie si plata pensiilor altora) imi par absurde; si desigur orice contract semnat in mod liber, fara pistolul pus la tampla, trebuie respectat. ATAT.
4. Urasc batranii, si da, nu am nici o problema de constiinta vazandu-i murind de foame, etc. daca eu nu le mai platesc pensia (cred ca la aceasta “luciditate” faceai apel, nu?).
5. Intr-o societate normala, morala, statul n-are ce cauta sa-ti dicteze cum sa gandesti, ce sa faci, pe cine sa iubesti, respecti, ajuti, discriminezi etc. Atata timp cat respecti proprietatea privata a celorlalti si nu-i agresezi fizic/ameninti cu moartea, NU ai nici o alta obligatie fata de ei (decat daca ai semnat vreun contract cu acestia ce cuprinde altceva)."
Un astfel de gibon anulează, în câteva fraze, două milenii de creştinism şi de evoluţie a umanităţii, de progres moral. Asta în numele a ce? Al "eficienţei economice"?
Din păcate în generaţia acestui individ sunt legiuni ca el. O vină o poartă şcoala. Din motive ideologice anumite aspecte ale istoriei recente, care ţin de valorile şi de ideile statului social, ale stângii, în general, sunt ocultate sau demonizate, pentru că profesorii nu vor să fie consideraţi "comunişti". O vină au şi "intelectualii publici", care promovează cu frenezie un individualism feroce, care nu aderă la nimic ce ar putea aminti de "colectivism", care nu sancţionează atitudini precum aceea citată mai sus, mai mult, le încurajează.
Şi dacă vreţi să ştiţi cum ne văd alţii, citiţi asta la Turambar. Trebuie să vă spun că acela care ne analizează păcătuieşte prin necunoaştere. Suntem mai răi decât cum ne vede el!

5 comentarii:

Fluieratorul spunea...

He, he, interesanta cartea, si nu numai la capitolul "romulani". De forte multi ani lucrez cu straini, la ei acasa sau la noi, si pot spune ca exista un dram de dreptate in cartea aia, si la ei, si la noi. Altfel, lucrurile trebuie luate cu niste bemoli, ca nu sintem toti in mijlocul clopotului lui Gauss, si nu te poti niciodata baza numai pe un stereotip cind judeci. Asadar, pe-alocuri sintem mai buni, si mai rai decit zice bibliografia. Altfel, scrisa for fun. Exista si studii "serioase" pe tema.

pentru mine, a studia motivatiile comportamentului uman este unul dintre cele mai perene hobby-uri.

Cit despre Andrea Vass-Paul, ilustreaza un alt gen de nesimtire, prostie, parvenitism si auto-suficienta decit Elena Udrea, dar fac parte (ca si multe altele, si altii, ca nu se restringe categoria numai la femei) din aceeasi tagma: aceea a scroafelor urcate in copac. De ce va mirati ca grohaie si o lasa mai moale cu gindirea? Asta e normalul ei.

gheorghitazbaganu spunea...

Da, este respingatoare fiinta aceea, Vass

N. Raducanu spunea...

Cele 5 pagini consacrate romanilor in cartea lui Lewis si Brealey trebuie privite ca o gluma. Nu vad de ce ar trebui sa citesc cartea "cap-coada" si inca de doua ori, cum imi recomanda Turambar. Am si alte posibilitati de a ma "inveseli" decat asta. Recitesc de pilda unele pagini din "Politice" a lui Patapievici. Lasand gluma deoparte, as cita si eu - daca as avea timp - cateva pagini din doua carti ce le am sub mana acum:"Rhapsodie roumaine" de Dominique Fernandez(1998) si "Imaginea romanilor in spatiul lingvistic german" de Klaus Heitmann (1995), care ii contrazic pe cei doi englezi.

Anonim spunea...

ati vrut vest aveti vest cu toate consecintele pe care le include. primitivismul oamenilor este o realitate! apoi nu uita ca ei au nevoie de astfel de giboni asa ca tot invatamintul lor este axat pe o astfel de productie. ai uitat de macelurile din scoli? sa te duc eu pe strazile vestului sa vezi ce n-ai vazut? ai vazut viol in mijloacele de transport care sint pline si nimeni nu scoate un cuvint? ai vazut oameni facuti praf in statiile de autobuz unde sint martori cu gramada? n-a aparut inca in ro? asteapta ca productia de giboni vestici abia a inceput!

Anonim spunea...

cartea aia se incadreaza la capitolul prostii vestice de care eu unul sint satul!
nu vad un motiv sa citesc toate ineptiile cretinilor vestici!

They are actually more open with foreigners than with each other, often showing reticence in front of their compatriots.

cind au scris insa asta inseamna ca te-au categorisit un prost usor manipulabil ceea ce se vede in starea tarii. aici nu-i pot contrazice deoarece atitudinea romanului fata de straini dar in special fata de vestici este servila.


they often show little knowledge of Western exigencies, particularly with regard to speed, urgency or integrity.

asta o pot spune romanilor care viseaza inca la caii verzi pe pereti si nu celor care-i cunosc bine pe cretinii hoti prosti si nesimtiti care sint vesticii.

la un moment dat chiar spun ca dialogurile cu romanii nu se pot baza pe intrebari simple care necesita raspunsuri de da/nu asa cum este la ei unde domina prostia si primitivismul.
nenorocirea este ca romanii s-au vesticizat asa ca specia aia de vestic bou a aparut si la noi.
altfel javrele vestice au tupeu atunci cind vorbesc despre nepotism cind la ei se vind joburile bune prin familie sau la prieteni daca respectivii nu au copii pt ca multe se mostenesc deci inclusiv serviciile bune. sint firme unde nu poti intra daca nu ai pe nimeni. apoi coruptia la ei este peste orice inchipuire a unui roman care si-a facut din vest modelul absolut. sper ca acesta criza pe care voi o veti plati sa va indoaie atit cit sa va iasa pe vecie din cap idiotenia cu vestul luminos care face si drege. doar un mic exemplu de coruptie vestica daca aceasta criza inca nu se vede :) : toate cladirile guvernamentale din berlin au costat dublul pretului pt care au fost contractate. nu se poate face nimic deoarece legea nu permite controlul unor astfel de contracte in care sint implicate firme private in proportie de peste 70%. coruptia este deci legalizata! tot in germnia s-a construit la un moment dat si un port de care nu avea nimeni nevoie! si tot asa pot continua ani de zile sa insir
asemenea exemple. comic este ca in romania se discuta despre coruptie deoarece prin comparatie se poate spune ca nu aveti asa ceva.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...