marți, 1 iunie 2010

Conducător Iubit, îţi put picioarele?

Înţeleg că Pulimea Sa a "uitat" de Ziua Porţilor Deschise la Cotroceni. Asta îmi aduce aminte de catrenul lui Păstorel, la vederea statuii soldatului sovietic din Piaţa Victoriei:
"Soldat rus, soldat rus, Cin' te-a pus acolo sus? Te iubesc popoarele, Sau îţi put picioarele?"
Se pare că Iubitului Conducător încep să-i pută picioarele, iar "poporul" are un nas, dar mai ales o coadă foarte sensibile, coadă pe care oranjgutanii tocmai au călcat. Şi au început să devină conştienţi de consecinţe. Deşi nu cred că cea mai bună strategie este să fluturi o pânză roşie în faţa unui taur pe cale de a deveni foarte furios. Pentru că asta e cinismul recunoaşterii minciunii, care e practicat şi de Vlădescu, nu doar de Berceanu: o pânză roşie fluturată pe sub nasul sacrificaţilor pe altarul crizei. Acum sper că ei nu mizează pe ideea că o greşeală recunoscută e pe jumătate iertată. Nimeni nu iartă aşa ceva.
Mirosul de picioare prezidenţiale nespălate acţionează ca un soi de amoniac, dat pe la nasul luptătorului făcut KO, pentru o serie de "oiţe" rătăcite din turmele PSD şi PNL în curtea oranjgutanilor . Care s-au trezit din "vrajă" şi s-ar întoarce la turma de origine, negocierile fiind în curs. Condiţia vechilor camarazi e să voteze la vedere în favoarea Moţiunii de Cenzură.
În tabăra PDL domneşte o confuzie tot mai mare, pe măsură ce se numără voturile. Sigur, faptul că n-a trecut moţiunea PNL îndreptată împotriva lui Vlădescu nu înseamnă că pedeliştii pot fi siguri de loialitatea "aliaţilor". UNPR are nevoie de un gest tare, pentru a-şi dovedi identitatea de "stânga". Şi pentru a se înfige mai bine la masa cu bucate, că acu' stă cam pe colţ, şi doar le miroase. Şi nici maghiarii nu au prea multe obligaţii de fidelitate, plus că ar da orice să scape de cartoful fierbinte de la Sănătate.
Madam..madam...aşa, Anastase(jur, mereu am greutăţi în a-mi aminti cum o cheamă pe nefericita care a ajuns preşedinţa Camerei Deputaţilor!) este o culme a incoerenţei. Perora ceva despre Opoziţie, despre cum trage ea de timp, deşi jurnaliştii se uitau la ea ca la fantoma lui Barbă Albastră, încercând să explice de ce asumarea se citeşte abia lunea viitoare în Parlament. Ca de obicei, boc şi ai lui au uitat ce zice legea şi Constituţia, şi au sărit peste nişte proceduri. Asta e, vorbim despre boc. La ce să te aştepţi?
Sunt şanse solide ca Moţiunea de Cenzură să treacă. Mulţi vor sări de cur în sus, că vai de biata ţărişoară, că nu ne mai dă FMI banii! Din punctul meu de vedere tranşa asta e ratată. Pentru că nu mai este timp să se parcurgă tot circuitul legal, inclusiv apelul la Curtea Constituţională. Aşa că rămâne suficient timp pentru a numi un alt guvern, care să discute cu FMI un program mai realist şi pe care să-l implementeze până în septembrie. Atunci se pot obţine două tranşe. Dar se mai obţine ceva: se detensionează nemulţumirea socială, care acum se acumulează tot mai accelerat.
Nimeni nu-şi închipuie că un alt guvern va renunţa la austeritate. Ea este inevitabilă. Dar nu poţi să arunci totul doar în cârca unora, care şi aşa sunt, cu foarte mici mici excepţii, vai mama lor! Dacă măsurile propuse de un nou guvern vor fi considerate echitabile, s-ar putea să fie acceptate fără prea multe convulsii sociale. Totul e ca băsescu să nu cadă din lac în puţ şi să numească un alt tăntălău în locul lui boc. Şi când spun tăntălău mă gândesc la Lucian Croitoru. Că la Lulache, Bulache, Livache sau cum i-o fi zicând Marele Cârmaci primarelui de la 3, nu se gândeşte nimeni. Nici măcar Danel, şeful ţuluşilor, deşi el ar avea de ce...
Avem o vară în faţa noastră, un răgaz pentru a încerca să ne calmăm, să judecăm la rece şi să găsim un compromis politic şi social pentru relansarea economiei. Poate fi o vară a vrajbei, vrajbă care domină politica dâmboviţeană din 2005 încoace, sau poate fi o vară a clarificărilor, a unui nou început în politică. Nu spun că este o ultimă şansă pentru politic pentru a-şi dovedi utilitatea şi raţionalitatea. Dar nici departe de asta nu e.
Cel care are mingea în teren şi trebuie s-o joace este băsescu. Ei bine, de asta ne temem cu toţii, inclusiv oranjgutanii lui. Poate că n-ar strica un comitet de batere la cap, care să se ducă şi să-i spună, din partea PDL, că devine o povară pentru partid şi că ei nu au de gând să se scufunde cu el de gât. Dacă în ţara asta totul se face de frică, de ce nu i s-ar arăta şi lui pisica? Şi fiţi siguri că se găsesc destule "pisici" care să-l pună pe gânduri până şi pe el.
Se va găsi cineva să facă asta, sau PDL e doar o adunătură de pămpălăi, buni doar să latre pe la televiziuni şi să se poarte ca mojicii cu jurnalistele? Poate vederea sondajelor de opinie să-i convingă că pentru ei chiar este ultima şansă de a mai însemna ceva în politică. Poporul ăsta nu se prea omoară cu sancţionarea politicienilor şi a partidelor. Dar şi când o face, se alege praful de victimă, vezi ţărăniştii. Asta chiar cred că îi poate da coşmaruri până şi Elenei Udrea, care se alintă că nu doarme din pricina împrumutului de la BDR. Ăla e de-a dreptul somnifer, madam! Stai să vezi motive de coşmar, dacă veţi guverna ca până acum şi veţi sta în poziţia ghiocelului în faţa Pulimii Sale!
Şi încă ceva: dacă vrei să împarţi responsabilitatea ieşirii din criză cu alţii, respectă-i şi consultă-i. A continua să te porţi mârlăneşte cu partidele de opoziţie şi cu sindicatele nu e tocmai semn de înţelepciune. Dar înţelepciunea n-a fost niciodată punctul forte al oranjgutanilor. Aşa că mirosul de picioare nespălate se va simţi în continuare în politica românească...

2 comentarii:

Anonim spunea...

Lecţia bulgară - Simeon Djankov

Karakas spunea...

Nu e zi fara o declaratie memorabila de la Guvern. Doamna Udrea ii invata pe romani ce inseamna solidaritatea:

"...solidaritatea este să munceşti mai mult pentru mai puţin..."

Daca nu as fi stiut de la ce think-tank vine aceasta analiza, mi-ar fi cazut falca. Doamna Udrea, un quiz pentru domnia voastra: dar daca muncesti si mai mult pe nimic, conceptul asta cum se numeste?

http://www.mediafax.ro/economic/udrea-guvernul-nu-va-mai-acorda-stimulente-solidaritatea-este-sa-muncesti-mai-mult-pentru-mai-putin-6248931/

Grea mostenire...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...