luni, 7 iunie 2010

Ministerul Mitei

Fraţilor, m-a fulgerat o idee-brici! O idee care va scoate România din rahat repede şi fără prea multe dureri sociale. Ideea mi-a venit citind aici(pag. 3, paragraful 1.2 a) că două treimi din ciclul total al unei investiţii este ocupat cu alergatul după diverse aprobări şi permise. Şi asta pentru că s-a descentralizat mita. Prea multe uşi de uns, prea mulţi clienţi politici de satisfăcut.
Aşadar, să recentralizăm mita. Desfiinţăm juma' de ministere, şi înfiinţăm în locul lor Ministerul Mitei. Oricine vrea să obţină aprobări, indiferent de domeniu, se duce acolo şi ataşează la cerere "darul". Care va fi transparent, tarifele fiind afişate la lumina zilei. Vrei să investeşti 100.000 de euro, un 10% e suficient. Vrei să investeşti un milion de euro, un 2%-3% e minunat. Iar o parte din banii astfel colectaţi se vor duce către "autorităţile" locale, o parte către partidele aflate la guvernare, şi ce mai rămâne către diverşii corupţi oficiali, stabiliţi prin lege la începutul fiecărui ciclu electoral.
Cred că toată lumea ar avea de câştigat: întreprinzătorii nu mai au de dat cu banii în stânga şi în dreapta, se pot apuca mai repede de treabă şi vor avea profit mai devreme. Corupţii, fiind stabiliţi prin lege, n-au a se teme de nimic, deci vor acţiona calm, relaxat şi-şi vor face treaba cu profesionalism şi celeritate. Cetăţenii vor avea de câştigat pentru că în preţurile mărfurilor şi serviciilor vor fi incluse mai puţine cheltuieli cu mituirea funcţionarilor statului, ca să nu mai vorbim de faptul că se creează mai repede locuri de muncă şi se plătesc mai devreme taxe şi impozite. Statul ar avea de câştigat pentru că nu mai plăteşte toată armata aia de pierde-vară de la DNA şi ANI, ca să nu mai vorbim de faptul că ia impozit pe mita plătită.
Nu-i aşa că e genială ideea mea? Cred că lucrurile sunt coapte pentru o astfel de decizie radicală, şi mai cred că ar fi acceptată cu entuziasm de toată lumea. Ce ziceţi, încercăm? Mai rău ca acum n-are cum fi!

3 comentarii:

Darius cel Tulbure spunea...

Ministerul ăsta al mitei îmi aduce aminte de Fisc. Cine nu plăteşte mită e evazionist, cine vrea să şi primească ceva în schimbul mitei trebuie să-i dea funcţionarului un bacşiş! Şi uite-aşa am avea mită la mită!

Fluieratorul spunea...

10%? Dvs. credeti ca flacaii sint asa de modesti? "Lasi matale acuma vreo 5-6 mii de euro la noi, si iti facem noi dosarul cum trebuie ca sa obtii sigur finantarea". Era vorba de obtinerea de fonduri europene, 20000-22000 de euro, si gura care cerea nu era a vreunui consultant privat... dati-va seama ce bani face, pe linga ca are probabil si un salariu cam nesimtit.

Adrian Teacă spunea...

Mda, mişto ideea. Da pe cine să punem ministru, ai? Pe Duduia? Sau pe baschetbalista de la Parchet, aia, Kovesi? Oricum, haita rămîne pe poziţii,că e legată de leul jigodios. Guvernul n-o să cadă, pun pariu. Rien ne va plus! http://teaca.wordpress.com/2010/06/07/duios-sabotorul-trecea/

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...