miercuri, 30 iunie 2010

Guvernul nu plouă, păcatele lui sunt altele.



Vă sunt dator cu o explicaţie despre motivul pentru care şi-a luat-o Pora. De acord, individa trebuie pocnită preventiv, pe principiul "ştie ea de ce!" Doar că azi există ceva anume. Discursul ei cretin, de genul "Da' ce, plouă Guvernul?" Nu, sigur nu plouă Guvernul, şi valul de critici la adresa lui nu de la ploaie i se trage, ci de la modul tembel în care este gestionată criza generată de Doamne-Doamne!  Şi de oameni, care dau şi ei o mână de ajutor Naturii să facă prăpăd.

De ce e vinovat Guvernul? Păi, în primul rând pentru că nu e guvern, e gaşcă de interese. Un astfel de Guvern nu este performant prin definiţie. Apoi este vinovat pentru că nu are priorităţi, nu ştie cum să reacţioneze la criză, este lipsit de autoritate şi de coerenţă în ceea ce face. 

Un simplu exemplu: când trebuia să intre în vigoare obligativitatea asigurării locuinţelor? Parcă acum un an, pe vremea asta. Caftul între cercurile de interese din spatele asiguratorilor, cercuri cu tentacule în Guvern, a întârziat măsura cu cel puţin un an. Acum lumea se uită spre stat, iar statul se uită în gol. 

Puteam găsi o formulă prin care cei care au un venit inferior unui plafon să fie asiguraţi de stat. Credeţi că erau bani aruncaţi? Ei zic că nu. Acum plăteau asiguratorii, nu statul. Şi lucrurile se mişcau mai repede şi în economie. Poliţele ar fi acoperit reparaţiile la casele atinse de inundaţii.  Care nu sunt chiar atât de multe pe cât par. Iar la câţi bani ar veni tocmai din obligativitatea asigurării, firmele de asigurări nu ar pierde nimic. Dimpotrivă.  

Doi, nu te apuci să reduci salariile cu 25% celor care-şi riscă viaţa în acţiuni de salvare, doar pentru că nu eşti în stare de altceva pentru reducerea deficitului bugetar. Nu le tai celor de la ISU banii de investiţii. Nu dai la fiare vechi echipamentele armatei, să cheltuieşti alţi bani pentru dotarea ISU. Nu au murit toţi inginerii din ţara asta. Ei ar fi putut adapta aceste echipamente, unele dintre ele noi, la nevoile celor de la ISU. La preţuri sigur mai mici decât ale celor cumpărate prin licitaţii şmenozate. 

Nu avem elicoptere. În schimb ăia de la Ghimbav stau. Nu putem lua elicoptere la mâna a doua, pe care să le revizuim şi adaptăm pentru ISU la Braşov? Văd că americanii folosesc bine-mersi avioane şi elicoptere din vremea războiului din Vietnam. Şi îşi fac treaba cu ele. Dar e mai simplu să-l pui pe pompier să care babele în spinare!

Reproşuri sunt multe. Soluţiile, la fel. Dar credeţi că ăi de guvernează şi răspândacii lor din presă au puterea să înţeleagă pe ce lume trăiesc? Eu nu cred, dovadă ce ni se întâmplă... 

Un comentariu:

Fluieratorul spunea...

Se pot face multe, dar nu traim vremuri romantice, din pacate, si nu din romantism iau flacaii bine plasati comisioane. Si de tractoare, camioane si masini agricole a fost si e nevoie in tara. Nu inseamna ca s-a strofocat cineva sa le produca, sa pastreze ce era de pastrat din Trasctoru', Steagu' si Semanatoarea si sa ne mai folosim si capul in slijba tehnicii.

Pentru mine, in ultimii 20 de ani, e un motiv de uimire non-stop realitatea ca se zace in Romania in varii forme de subzistenta cind totul este de facut. Ar trebui sa nu ne vedem capul de treaba.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...