duminică, 24 mai 2009

Poliţist, adj.
Felicitări lui Corneliu Porumboiu pentru premiul obţinut la Festivalul de Film de la Cannes. Nu sunt însă foarte sigur că mă voi duce să văd filmul. De ce? Din acelaşi motiv pentru care la sfârşitul ceauşismului nu mai mergeam la filmele româneşti: erau prea teziste, ţineau să-ţi bage degetele în ochi cu orice preţ.
Mai e şi problema receptării acestor filme, acasă şi în afara ţării. Băieţii au început să facă filme DOAR cu gândul la Cannes, la Oscar, la Urs , la premii, în general. Gustul criticii nu este acelaşi cu gustul publicului obişnuit. Dovadă? Românii ocolesc cu metodă filmele româneşti. De ce? Pentru că simt că filmele nu sunt făcute pentru ei, ci doar pentru nişte elite din lumea filmului.
Şi fiindcă veni vorba de "Poliţist, adj." una bună, ruptă din realitate. O prietenă de familie, care chiar şi-a făcut din bicicletă mijloc de transport prin demenţa din traficul Bucureştilor, a păţit-o ieri. I-au furat bicicleta din curte. Stă pe undeva pe lângă stadionul "Dinamo". Venise din oraş, vroia să facă un duş şi să plece apoi cu maşina. N-a mai asigurat-o, pentru că mama ei era în curte, hrănea cele două javre, maidanezi, care s-au pripăşit pe lângă casă şi care au parte zilnic de delicatese.
Ei bine, cum-necum, i-au săltat-o, iar javrele, care-şi făceau siesta, au dat probabil a lehamite din coadă. Nu merita efortul să latre! Cum era o bicicletă mai acătării, de vreme ce meritase s-o care aici tocmai din SUA(a lucrat o vreme cu cei de la "Corpul Păcii") a chemat Poliţia. Care, culmea, a venit. De aici începe comicăria. "A, păi dacă e o bicicletă aşa pricopsită, noi, în locul dumneavoastră, ne-am duce mâine în târgul de la Vitan-Bârzeşti. Acolo vând băieţii bicicletele furate. Şi dacă v-o răscumpăraţi, daţi-ne şi nouă un telefon, să venim să-i săltăm!"
Fată ascultătoare, prietena noastră a luat azi de dimineaţă drumul târgului Vitan, cu un ocol prin Obeur! Că şi acolo se întâmplă acelaşi lucru. N-am încă veşti despre misiunea de căutare. Tot ce pot spera e că n-au s-o lase şi fără Matiz! "Poliţist, adj."

Un comentariu:

Béranger spunea...

poliţist, -ă, poliţişti, -ste
s.m. peior., adj. deprec.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...