marți, 5 mai 2009

Viitorul ziarelor
Criza economică a accelerat procesul de re-inventare a jurnalelor, care, şi fără asta aveau mari probleme. Noua generaţie de cititori de jurnale este una "multimedia", crescută odată cu Internetul. Această generaţie nu mai cumpără ziarul pe hârtie. Pentru că, cel mai adesea, cară după ea un laptop sau, mai nou, un notebook, acel laptop categoria muscă! Iar în toate marile oraşe occidentale sunt puncte de acces gratuit la Internet prin WiFi.
Pentru această generaţie de cititori, dar şi pentru dependenţii de Interneat, ca mine(şi de tehnologie, spre disperarea şefului!), marile jurnale pregătesc trecerea la jurnalul imprimat(vorba vine!) pe hârtie electronică, o variantă mai ieftină a ecranului cu LED sau plasmă. Tehnologia hârtiei electronice nu este de dată recentă, dar acum se pare că s-a maturizat şi poate afişa la o rezoluţie acceptabilă şi fotografiile color ale magazinelor glossy.
Primul jurnal care va trece la o variantă pe hârtie electronică va fi, se pare, The New York Times, care va folosi un dispozitiv derivat din cartea electronică a celor de la Amazon.com, Kindle 2, despre care am mai scris. Noul dispozitiv va fi lansat săptămâna asta. Unele detalii au apărut pe engadget.com . Spre exemplu, abonamentul la NYT va fi de 9,99 USD pe lună.
Fără o infrastructură adecvată, o astfel de evoluţie în România rămâne o utopie. Deşi toate elementele sunt şi la îndemâna noastră, iar costurile nu sunt deloc prohibitive, şi vor scădea dramatic în următorii ani. Numai că la noi companiile de telefonie mobilă şi furnizorii de Internet sunt puşi pe jefuit clientela.
Dacă ziarele au viitorul pe suport digital, viitorul jurnaliştilor este acelaşi cu trecutul şi prezentul: profesionism şi integritate. Care calităţi nu sunt la îndemâna tuturor...

5 comentarii:

Lucia Verona spunea...

La noi oamenii citesc ziarele pe net gratis. Dacă ar fi să plătească, le-ar prefera pe hîrtie, care are şi posibile utilizări suplimentare (spălatul geamurilor, de exemplu).

Lucia Verona spunea...

A, şi apropo de dispozitivele de lectură - Am văzut unul de vînzare la Paris, la librăria WH Smith, costa aproape 300 de Euro şi încăpeau pe el vreo 60000 de pagini sau cam aşa ceva.

Anonim spunea...

Ziarele au zilele numărate. Tot mai mult se citesc ziarele pe internet iar cumpărătorii de ziare sunt din ce în ce mai puţini. Presa se va reorienta pentru suportul digital. Acest fapt va influenţa profesionalismul şi integritatea jurnaliştilor?
Cum nu sunt la îndemâna tuturor, aceste calităţi ar trebui să se cultive cumva...

mary_lou

geomarz spunea...

Nu citesc ziarele din Ro pentru că n-ai ce citi. Jurnaliştii autohtoni sînt papagalo-maimuţe fără cîteca circumvoluţiuni importante... şi cu certutudine fără nici un fel de legătură între cele restante.
Altfel nu se explică aberaţiile fără sens pe care le publică.
Ast nu are nimic în comun cu oresa serioasă (singura pe care o ştiu cu acest atribut, este presa de specialitate).

Anonim spunea...

Aici (adicatelea "acolo") e vorba de presa adevarata, gen WSJ sau NYT cu subscribersi care platesc cate 3-400 $ pe an pentru un ziar de calitate si nu despre presa de rahat de la noi care juxtapune violu' gainii dinspre prepu*** lu' badea Ion din Dabulestii din deal pe prima pagina in aceeasi zi cu reverberatii de o saptamana legat de senzatiile victimei si parerile "analistilor" pe inca 2 saptamani.
Totusi, desi intentia (e-Reader) e onorabila, aplicarea acesteia nu prea e viabila, deocamdata, iata ce zic oamenii care is mai aproape de problema:
http://slashdot.org/comments.pl?sid=1221441

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...