miercuri, 20 mai 2009

Reforme contra bani
Am din ce în ce mai mult impresia că România NU mai este condusă din Palatul Victoria, şi cu atât mai puţin de la Cotroceni. Şi în orice caz nu de reprezentanţii aleşi(buni, proşti, alţii nu avem!) ai naţiunii române. România este condusă, împotriva intereselor ei, de o mână de birocraţi de la FMI şi de la Banca Mondială, care impun reforme total în contradicţie cu starea economiei şi societăţii româneşti.
Şi la structurarea acestor reforme, total netransparentă şi nedemocratică, pentru că ele NU au fost incluse în programele politice şi de guvernare ale nici unui partid românesc, nu au fost votate, a participat veşnica "societate civilă", o mână de jigodii profitoare, care au o singură idee: că România nu se schimbă decât cu forţa.
Oricât de bune ar fi aceste reforme(şi nu sunt, dovadă dezastrele sociale lăsate în urmă peste tot pe unde au trecut FMI şi BM), ele trebuie să ţină cont de realităţile specifice fiecărei ţări. Acum suntem obligaţi să schimbăm sisteme precum cele de sănătate şi de educaţie, dar şi pe cele de salarizare a bugetarilor şi de pensii. Ele nu au decât un scop: să scadă drastic cheltuielile publice, pentru a disponibiliza resurse pentru plata împrumuturilor contractate cu atâta uşurinţă şi iresponsabilitate de Traian Băsescu şi de ciracii lui.
Din salariile noastre de rahat va trebui să suportăm tot mai multe costuri pentru educaţie şi sănătate, pentru alte servicii publice, pentru care plătim oricum asigurări. Cât de cretin să fii să adopţi drept model de reformă a spitalelor sistemul american, care se apropie de colaps, şi în care numai prescrierea unei simple reţete costă în jur de 200 de dolari?
Mi se spune acum că trebuie să suport o coplată pentru consultaţia la medicul de familie, de parcă eu nu plătesc nimic acum, ci doar Casa de Asigurpări de Sănătate. Fals! Plătesc! Tot din banii mei plăteşte Casa, nu din banii ei! De fapt, Casa îmi spune că a mărit preţul asigurării, preţ pe care îl voi plăti şi prin asigurare, şi prin coplată. Mai mult, introducerea pachetului minim măreşte şi mai mult costul actului medical pe care voi fi obligat să-l suport, pentru că în asigurare vor intra mai puţine servicii medicale. Şi asta în numele "profatibilităţii" şi al "eficienţei", pentru introducerea concurenţei şi a principiilor de piaţă. Ia să vedem ce a dat această abordare în Irlanda, spre pildă. Sau în Canada, de unde un medic român ne învaţă să avem răbdare şi tutun!
De fapt, aceste reforme au un singur obiectiv: maximizarea profitului celor din sistem: producători şi distribuitori de medicamente, de aparatură, medici, responsabili guvernamentali. Este un adevăr trist.
Aşadar, ei ne impun reforme şi noi plătim pentru ele cât nu fac. De asta sărăcim, deşi cică ne cresc salariile şi ne scad impozitele.
PS: Nu voi beneficia de o pensie de serviciu, deci mă lasă rece faptul că unor nesimţiţi care nu contribuie li se taie macaroana. Dar noua lege a sistemului public de pensii doar amână o schimbare de fond. Iar faptul că am dat şi vom mai da pe mâna unor măgari miliarde de euro din banii sistemului, pe cel puţin 35 de ani)timp în care nu plătesc aproape nimic asiguraţilor), pentru a fi administrate privat, şi ăia nici indexarea cu inflaţia nu o asigură, ne spune că tot pentru a ne jupui e făcută şi reforma asta.

2 comentarii:

Karakas spunea...

In Canada nu exista sistem privat, sistemul este public. Nu se fac plati de catre pacienti ca sa vada un medic (asa numitele co-payments). Faptul ca se triaza urgentele mi se pare normal. Mai greu este cu pacientii care nu inteleg ca vizitele la spital pentru o raceala ingreuneaza sistemul. Dar asta e peste tot, nu doar in Canada. Oricum, americanii acum vor sa imite modelul canadian. Nu inteleg de ce Romania incearca sa imite sistemul medical privat american, care este foarte criticat in SUA.

Anonim spunea...

Dar oare cei ce iau această decizie înţeleg de ce România ar trebui să imite sistemul medical privat american? În numele unor reforme se duc banii pe apa Sâmbetei şi nu de azi, de ieri!

Eu însă înţeleg foarte bine de ce astăzi doresc să vă adresez urările mele şi gândul meu bun împreună cu foarte căldurosul şi la propriu şi la figurat "La multi ani!"

mary_lou

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...