Aţi văzut clipurile alea tembele, cu care birocraţii de la Bruxelles cred că au să-i scoată pe cetăţeni la vot? Ei bine, ele fac parte din ceea ce americanii(a căror inventivitate lingvistică este de-a dreptul debordantă!) numesc slacktivism. Sau, mai pe româneşte, politica leneşului, făcută din fotoliu, pe blog. Este activismul on-line, care, în afară de senzaţia de bine sufletesc a autorului, are impact politic şi social zero.
Să nu credeţi că fac pe lupul moralist. În fond, sunt şi eu un demn reprezentant al acestei noi specii de leneş cu calculator, care crede că opinia face mai mult decât acţiunea. Din păcate. Luaţi această postare drept un soi de auto-critică. Nu că ar conta, dar face bine la conştiinţă!
Acum, că nişte plezirişti ca mine îşi dau cu presupusul pe Internet şi despre politică, e una. La un moment dat se va ivi ceva care ar putea să ne scoată şi în lumea reală, cu "bolovani" cu tot. Grav este că politicienii se hrănesc cu iluzia că Internetul ţine loc de spaţiu public, şi sunt mai activi pe bloguri şi la televiziuni decât în Parlament sau în circumscripţii. La fel şi Guvernul, care a ajuns şi el o mică lepră: de câte ori i se reproşează că nu a comunicat destul, că oamenii nu ştiu despre legi şi decizii importante, câte un nene înţepat te trimite la site, unde a postat el nu ştiu ce tâmpenie. De parcă România ar fi campioană mondială la Internet!
Poate că ar fi cazul să ne trezim şi să ne întoarcem la vechile metode de a face politică. Nu sunt ele hight tech, dar te feresc de prea multe iluzii şi erori. Plus că este o metodă foarte bună de a combate sedentarismul!
Un comentariu:
Comoditate, comoditate...
Ce apare pe pagina dedicata alegerilor PE:
a. Alegerile sunt online!
Alegeri 2009 - Informare - 13-05-2009 - 16:58
b. Numărătoare inversă până la alegeri: 8 platforme online pentru alegerile europene
Alegeri 2009 - Instituţii - 20-05-2009 - 11:21
Daca citesti articolele o sa vezi cum te indeamna sa-ti versi naduful on-line, ca si cum asta ar rezolva ceva.
Trimiteți un comentariu