joi, 9 octombrie 2008

"Te fut în gură, SĂRACULE!"
Am ezitat să scriu despre acest incident aseară, când s-a petrecut, pentru că era la cald, şi aveam nevoie de un timp de gândire. Era în jurul orei 20, când, din motive pe care chiar nu le-am înţeles, circulaţia se blocase definitiv. Am făcut de la statuia Aviatorilor până la hotel Bucureşti, cale de vreo doi kilometri, mai bine de o oră şi douăzeci de minute. Intru de pe Luterană pe străduţa pe care se află intrarea în bloc, bloc care are la parter câteva magazine de fiţe. Este o stradă cu sens unic, cu maşini parcate pe stânga şi pe dreapta. Paralel cu şirul din dreapta este parcată o Toyota Land Crusader, o dihanie de vreo cinci metri şi trei tone.
Peste drum de ea, un loc de parcare. Unde nu pot intra, pentru că Loganul meu are o rază de bracare ca a unui pachebot şi pentru că nesimţitul parcase în aşa fel încât nu se putea manevra. Cum nu venea nimeni din spate, aştept să plece nesimţitul, care se învârtea alene în jurul dihaniei. Nici vorbă să plece. Aştepta o fufă, care făcea cumpărături. Apare o vânzătoare, cu mâinile ocupate de pungi. Se duce şi chipandelul pe post de şofer să mai ia. Apare şi o a doua vânzătoare, tot cu pachete şi pacheţele.
Între timp, în spatele dihaniei se opresc două maşini, tot de lux, care încep să claxsoneze şi să dea semnale cu farurile. Eu, blocat, ei, din cauza dihaniei, cred că nu se pot mişca din cauza mea, neştiind că nici eu nu pot pleca până nu se mişcă Toyota.
În sfârşit, apare fufa, îmbrăcată fru-fru, cu un umăr gol, care lăsa să se vadă bareta sutienului, pe tocuri de 10 centrimeti. Se mişcă de parcă ar fi pe catwalk, cu încetinitorul, unduitor, printre gropile din asfaltul proaspăt turnat şi săpat. Chipandelul din dotare îi deschide uşa din dreapta spate cu stil, în sunetul furios al claxoanelor, ocoleşte maşina aşa cum a învăţat el la şcoala de majordomi şi bune maniere şi, alene, urneşte hurdubaia treizeci de metri mai încolo, pentru că nu se poate înscrie în şarpele de maşini, încremenit pe Calea Victoriei.
Profit şi parchez şi eu în câteva secunde. Pe lângă mine trece, într-un dric asemănător, o limuzină Audi, unul dintre deştepţii care nu scoseseră un cuvânt despre nesimţirea fufei cu vapor la scară, şi-mi aruncă în faţă, cu ură: "te fut în gură, SĂRACULE!"
Era o tânără speranţă a politicii portocalii, putred de bogat, care nu avea cum să atace pe cineva din clasa lui. Dar pe săraci îi fute în gură cu plăcere, că ei nu ripostează: nu au imunitate, nu pot plăti avocaţi, nu pot sparge mii şi mii de euro într-o noapte la Bamboo. Ei fac afaceri, conduc România, banul le dă senzaţia că toţi ceilalţi sunt nişte târâtoare care fac umbră pământului degeaba.
Boul uită un lucru, în ura lui faţă de săraci: că sunt mai mulţi. Şi că, la un caz de Doamne, Doamne, banii ăia nu-l pun la adăpost, şi nu-l fac nemuritor. Acum a avut şansa să nu-l aud decât eu şi un trecător căruia nu-i păsa. Dar poate face asta în faţa alegătorilor lui, că sigur va mai vrea un mandat, doar v-am spus, e o tânără speranţă politică portocalie.
Acestea sunt elitele României. Când se pişă în capul nostru Patapievici, e metaforă. Când ne fute în gură un dobitoc, al cărui unic merit este că s-a îmbogăţit peste noapte, ce mai e? Acum înţelegeţi cum s-a născut lupta de clasă? Sau trebuie să fiu mai explicit?

34 de comentarii:

Anonim spunea...

Sper ca ai luat numarul ca sa-l putem pune pe internet si sa-l înjuram.

Numai sa nu fi fost B 01 PSD!!! gluma, gluma.

Eu sînt foarte curios cine era imbecilul. Sper sa moara si sa-l ia dracu.

Anonim spunea...

Asta-i realitatea cruda a capitalismului. Toti "ti-o trag", mai mult sau mai putin elegant, iar unora le place sa ti-o spuna in fata. Vorbeam cu un coleg indian despre o stire care spunea ca angajatii indieni ai unui italian l-au batut pe asta pina l-au omorit. Colegul a inteles stupoarea mea si a tinut sa imi explice cum sunt tratati angajatii strainilor din India: ca animalele. Aviz "futangiilor de saraci" din Romania.

Anonim spunea...

karakas, indivizi precum cel despre care am scris cred că odată cu "sfârşitul istoriei" a venit şi sfârşitul moralei. Asta e situaţia, nu doar în România: e timpul revanşei celor bogaţi.

Anonim spunea...

Domnule, sper ca i-ati spus (cu respectul cuvenit unei hahalere) ca nu are cu ce.

Anonim spunea...

Sunteţi bun să îmi spuneţi numele cocalarului ? Ca să putem executa şi noi necesarele futeri. Şi abia apoi vedem cine pe cine fute. Şi cum. Şi cu ce.

Anonim spunea...

dati-i, domnule, numele! sa-l futem si noi in gura! astora trebuie sa le vorbesti pe limba lor!

cristiana

Anonim spunea...

il futem si noi in gura! acum, acum, intr-o luna! astuia daca ii iei puterea... se caca pe el!

Anonim spunea...

Pana nu spui despre cine-i vorba nu te cred.
Pana atunci este doar literatura care incita la ura de clasa.

Anonim spunea...

Da-l, bre, in gat.

Realitatea lui Petria spunea...

Dă numele, să-l futem şi noi în gură pe tembel.

Anonim spunea...

Nu stiu daca asa s-a nascut, dar cu certitudine prin astea se radicalizeaza.
Prietenul Mordechai are dreptate: ipochimenul trebuie sa primeasca ceea ce merita.

Anonim spunea...

domne, io-s dă dreapta, da' tot am chef să văd cine-i lăbarul în speţă!
deci, simt că iau foc când aud de chestii din astea! insu' tre'e căpăcit! direct la mir!

Anonim spunea...

Prieteni, din motive pe care sper că le înţelegeţi: e cuvântul meu împotriva cuvântului lui, şi nu am o dovadă clară, o probă materială, sau un martor fiabil, ca să zic aşa, drept pentru care nu mă hazardez să-i dau numele. Sunt prea sărac să fac faţă unui proces, el e multimilionar.
Dar numele NU contează. E vorba de mentalitate, una înspăimântătoare. Săracul merită dispreţ, e un sub-om în ochii parveniţilor ăstora, care au făcut banii prin corupţie, trafic de influenţă, prin jaful banului public.
Pe mine asta mă sperie: lipsa lor de omenie, aroganţa, dispreţul, pretenţia că sunt buricul lumii, că noi le suntem datori. Că trebuie să le mulţumim că există!
Nu e un act de laşitate din partea mea, nu mă înţelegeţi greşit.

Anonim spunea...

ba e lasitate si asta ne pierde, lasitatea si umilinta. si iti meriti soarta

Anonim spunea...

Singura spertanta PDL-ista e Boureanu ...
Parerea mea ...

Anonim spunea...

Dacă nu spuneţi numele, vom trage noi concluzii, aşa cum cineva a făcut mai sus. Citind textul şi pe mine m-a dus gândul la acelaşi personaj. Altfel, vă înţeleg tăcerea, dar în acelaşi timp trebuie să spunem numele, să ne luăm revanşa. Nu mai trebuie să plecăm capul în faţa lor. Se înmulţesc, vor veni la putere şi vor deveni şi mai impertinenţi.

Turambar spunea...

trimite-l in private cuiva, pe urma sterge mesajul asta, sa nu mai fie dovezi. cel care primeste mesajul il da aici "pe surse sigure" si noi o sa stim despre cine este vorba. astfel aflam shi noi ghertzoiul, fara sa existe riscul sa fii acuzat de calomnie.

mama lor... :(

Realitatea lui Petria spunea...

Turambar a gândit corect. Trebuie numai să ai sânge în instalaţie.

Anonim spunea...

Cu tot respectul, dar maijka mea avea o vorbă ”la porci nu le poţi servi nimic din farfurii de porţelan, ci le dai din vălău ”, trebuie să ştim cine e ” potentul ” personaj , de castrare ne-om ocupa musai şi musai ...
Mama lor de golani de doi bani, cu carnetele lor portocalii cu tot, io-s sărb şi mi se cam rupe de procesele lor, ştiind numele, îl ţinem niţel sub observaţie, oamenii trebuie să ştie cine e mişelul care cerşeşte voturi cu asemenea metafore ...
Zău trebuie să ştim, ce naiba de cuvânt să aibă javra în cauză ? Un vierme frustrat şi nefericit, după părerea mea !
respecte,
Sibilla

Anonim spunea...

Problema la noi astia saracii,ruptii in cur de foame,e ca NU RIPOSTAM (au zis-o mai multi dar tin s-o mentionez si eu)
De cate ori se “dezbat” probleme de genul acesta,pe orice cale ar fi ea,nimeni nu ia atitudine pana la capat. Se dezbate,se discuta,se da cu parerea,se invinovateste,se disculpa,se ia apararea,mai latra ziarele si TV-urile o perioada,dupa care…se stinge cumva, “de la sine” ( sa nu o ia nimeni in nume personal,nu asta-i ideea )
De studenta aia calcata saraca pe trecere cu ocazia superextramegacacatului ala de summit nato,s-a mai auzit ceva ? Pe dracu ! Au latrat ziarele un pic…si gata,s-a inmormantat subiectul.
Vita aia de-a parcat pe spatiu verde(aia filmata de TVR)care mai ca n-a dat peste politistii de la fata locului,in intentia de-a sterge putina,ceea ce i-a si reusit pana la urma,s-a mai auzit ceva ? Tot pe dracu !
Pot continua cu exemple de genul asta dar concluzia ramane: NU RIPOSTAM !
Si asta nu mai putem spune ca ne vine din frica inoculata de vechiul regim comunist. Cat sa mai treaca oare pana cand o sa constientizam ca nu e bine cum tratam anumite probleme de comportament ale semenilor nostrii ? (desigur,e retorica intrebarea )
EU,unul,m-am saturat sa fiu tratat (de catre astia,bogatii) ca “sarac”,”neintegrat”,”fraier” sau sa primesc replici de genul “-bine ca esti tu dastept,maaaai,saracule care esti sarac !”
Norocul meu,daca se poate spune asa,e ca sunt inconjurat,cat de cat de oameni care gandesc si reactioneaza ca mine…dar nu e destul.

marcus spunea...

Nesimtitul
Daca ai curiozitatea de a cauta in DEX definitia cuvintului nesimtit, vei descoperi ca acesta defineste pe cineva lipsit de bun-simt,de cuviinta,de buna crestere,de delicatete.
Traind in Romania anului 2007 constati insa ca decembrie 89, a insemnat momentul de start pentru modificarea axiologica a acestei notiuni, ajungindu-se astazi la noi categorii de nesimtiti, modificate genetic si determinind pulsul social in Romania.
Pe linga traditionalele categorii de nesimtiti,care raspund foarte bine notiunii definite de DEX, destinul romanului zilelor noastre este profund marcat de aparitia si dezvoltarea la un nivel tot mai inalt a nesimtitului politic, care a inlocuit activistul de partid, dar in mare masura este bazat pe tiparul acestuia.
El este in aceeasi masura rezultatul unei deveniri economice bazate pe frauda,inselaciune,escrocherie,delapidare,inginerii financiare, devalizare, etc.In aceste conditii a aparut un nou tip de homo politicus, care are menirea de a legifera si proteja privilegiile unei noi clase sociale aparute in Romania si anume cea a imbogatitilor de tranzitie, miliardari de mucava, capitalisti prin incuscrire si abuz de tupeu.
Acest nou homo politicus este rezultatul intilnirii dintre parvenitismul economic si necesitatea sociala a unui statut legitim in ierarhia valorica a pozitiei individului in societate.El este cu atit mai periculos cu cit intregul sau succes existential se bazeaza pe minciuna, dorinta de imbogatire rapida prin orice mijloace, delatiune, nerecunoastere si negare a propriului trecut social, capacitate de macromanipulare a unui vulg imatur din punct de vedere al recunoasterii valorilor unei democratii autentice,tarat inca de sindromul supunerii si obedientiei fata de liderul providential atot-cunoscator,suficienta si arivism politic.
Ingrijorator in aceasta evolutie a sa este faptul ca, pe masura ce inainteaza in ierarhia politica,toate aceste trasaturi non-valorice se accentueaza tinzind incet , incet catre grotesc.Ele ating apogeul atunci cind sint transformate si percepute de o anumita parte a vulgului cu drept de vot drept calitati ale unor modele tipologice ce trebuiesc urmate.
Datorita lor sistemul valoric in Romania sec.XXI, a fost rabatat cu 180 de grade,non-valoarea fiind astazi perceputa si apreciata ca valoare, mediocrul drept exceptional, grobianismul drept ideal de comportament social, limbajul de mahala drept conversatie de salon, minciuna drept adevar, uritul drpet frumos, grotescul drept sublim, etc.
Atunci insa cind liderului politic de tip nou i se acorda prin vot direct privilegiul de a conduce destinele unui popor, problema capata un aspect cu totul si cu totul special, deoarece ajuns la acest nivel nesimtitul politic devine intr-adevar nociv.
Nesimtit el insusi devine generator de nesimtire,corupind si transformind totodata constiinte si caractere mai slabe, gata oricind sa sara in apararea prin adulare fara limite a noii non-valori astfel create, fie pentru recompense materiale,fie dintr-un fanatism cu sorgintea in negarea adevaratelor valori, fie din pura naivitate si lipsa de cultura civica,manipulate cu arta intr-o directie gresita.
Tipul acesta de nesimtit ajuns coordonator de destine, nu este capabil sa-si asume propriul trecut, incriminind in acelasi timp trecutul uneori similar cu al sau al adversarilor politici, isi apara cu cerbicie interesele materiale proprii si ale grupului de sustinatori aplaudaci, escamotind cu dibacie diabolica propriile disfunctii in timp ce arata cu degetul si condamna presupusele defecte ale oponentilor,linguseste si se foloseste de parteneri pe care apoi ii injunghie in spate, calca in picioare cu seninatate tot ce-i sta in cale in atingerea scopurilor sale.
Este genul de musafir cu forta,pe care din politete il inviti totusi la masa,iar el drept “multumire” iti critica menu-ul,incearca un flirt nerusinat cu sotia ta,iar la plecare isi face nevoile in fata ferestrei tale dupa care iti bate in geam pentru a-ti cere hirtie igienica.Si in tot acest timp se foloseste de o mare parte a mass-media aservite, pentru a manipula si preverti fara rusine constiintele unei anumite parti a electoratului,predispusa la aprecierea unui astfel de comportament si gata oricind la compromisuri majore in aceasta privinta, fie si numai pentru spectacolul ieftin oferit zilnic de dispute politice cu iz de cranaval si circ.
Mentinerea unei stari conflictuale permanente a ajuns sa fie nu numai o metoda de abatere a atentiei publice de la problemele grave aflate pe agenda cetateanului obisnuit ci si o frina serioasa in procesul de aderare si atragere de fonduri europene.In zadar se aud voci, care incearca sa atraga atentia asupra efectelor letale,sinucigase ale actualei stari de lucruri,nesimtirea este rigid cantonata la cel mai inalt nivel,inducind o stare aproape hipnotica de supunere pentru o anumita parte a unui electorat confuz si derutat.
Menu-ul zilnic al acestei stari de nesimtire consta intr-o doza imensa de tupeu pe piine asezonata cu tendinta aproape patologica de initiere si intretinere a unei stari conflictuale generale ce a degenerat intr-un circ national si perpetuu.Deoarece la orizont nu se intrevede nicio speranta de evadare din acest marasm vespasianic,generat de “aptitudinile” nesimtirii in politica,noua muritorilor de rind nu ne ramine sa spunem altceva decit;om trai si om vedea!
N.A.Orice asemanare cu oameni sau lideri politici actuali este pur intimplatoare.Sau poate ca nu??!!!

Anonim spunea...

@anonimul care nu crede... şi nu numai
Nu trebuie să vezi doar întâmplarea a cărei soluţie să fie un "care pe care!". Şi nici ură de clasă: ce clase? A celor cu bun simţ şi a celor cu tupeu, nesimţiţi, şmecheri?
Aici se semnalează un fenomen, ce trebuie tratat ca atare, cu atât mai grav cu cât a ajuns o caracteristică a sistemului. Cu toată solidaritatea este greu de găsit soluţii... ajungem iar la calitatea umană!

mary_lou

Anonim spunea...

Ma mir cand vad ziaristi care intreaba cine e omul, pai nu v-a spus: Portocaliu, persoana publica si cu Audi. Ce naiba doar nu toti portocalii care apar la televizor au Audi 6 sau A8. Si cum e public are declaratie de avere nu?

Update:
Presa zicea la un moment dat ca:
Intentiile frumoasei Valentina nu s-au oprit aici, ea are de gind sa-si cadoriseasca partenerul de viata cu un Audi, stiind ca Boureanu e indragostit de acest tip de masina.

Update:
Citind cu atentie declaratia de avere a domnului Boureanu, va rog sa-mi aratati si mie masina, ca eu sunt cam chior si nu vad decat dacia de la Remat.

Anonim spunea...

Poveste....
Imaginati-va o femeie planturoasa si calma.... Calmitatea intruchipata.... Madam Pisi, i se spune... Madam Pisi stie tot ce se poate sti depre "obiectul" de care sunt cel mai mandri barbatii (lucreaza intr-un serviciu de urologie)...
Madam Pisi conduce, lent , o Dacie...
Intr-una dintre zile,l-a inoportunat pe un dansul, care, nervos foc, s-a aliniat cu ea la un stop si i-a spus:
- Te fut in gura de...(ce-o fi fost, mai depatre)
Madam Pisi, calma, a dat cu manivela jos geamul din partea ei si i-a rapuns, sfatos si, oarecum cu mirare:
- Ti se mai scoala ?!
S-a dus dansul mancand pamantul....
De atunci facem hai de intamplare, de cate ori ne amintim...

Anonim spunea...

Lasand gluma la o parte...
O amica de-a mmea, tanara amica, are experienta unei veri in SUA pe post de baby-sitter...
M-am interesat, cum este omul de rand real, omul obisnuit, acolo (la ce se face reclama, stiu).
Mi-a spus ca omul de rand il respecta pe cel care are bani si-l dispretuieste pe cel ce n-are.
Se foloseste sofismul:
Cine stie cum sa faca bani, este demn de respectat. Cine nu, nu....

Anonim spunea...

Ma uit cu drag la numarul de mesaje...
Imi pare bine ca am gasit aici pe unii dintre cunoscutii de prin alte parti...

Va povestesc si eu o intamplare neplacuta de acu, cateva zile, pe unul dintre blogurile pe care mi-am spus niste pareri personale.

Nu mai stiu cum am ajuns sa-l supar pe un domn de-si zice "Globettroter"...
Mi-am manifestat nemultumirea ca societatea aceasta nu-mi apreciaza munca.... si ma exprimam ca nu doresc sa fiu sluga nimanui si nici copii mei sa fie slugile cuiva...
Raspuns: "Dupa ce ca este RIOASA, capra se mai tine si cu coada pe sus"....
L-am invitat sa acorde aceste functii uor membrii ai familiei sale....
Administratorul mi-a cenzurat raspunsul...
Atitudinea domnului Globe... face parte din aceeasi categorie...

Anonim spunea...

@casargoz

Nu, nu cred ca este Boureanu.

Din ce scria presa cu ceva vreme in urma, dl. Boureanu a facut cadou alesei sale un Audi A4 Cabrio SportLine argintiu, dar frumoasa doamna a declarat ca nu o sa foloseasca automobilul.
Nu se intelegea din respectiva declaratie si cauza unei asa distinse rezerve. Si, oricum, nu se intelegea ca o sa conduca aceasta minunata masina insusi domnul cu pricina, cel care o alesese in acord cu gusturile sale, pesemne.

Nu, nu cred...

Anonim spunea...

E uşor de aflat cîţi tineri democrat-liberali au limuzine Audi şi-s plini de bani. Ce puteai să faci? Io i-aş fi zis un "Şi io te fut în cur pe mă-ta băi căcat cu uochi!" Scuză-mi cuvintele urîte, dar m-am enervat.

Anonim spunea...

Prieteni, revin cu o precizare: numele are mai puţină importanţă, grav este modul în care judecă personajul. Sărăcia a devenit un stigmat social. Ceea ce nu trebuie să se întâmple. Sărăcia nu este nici semn de lene, nici de prostie, nici de proastă calificate. Este rezultatul unui sistem care a devenit periculos de inechitabil economic şi social. Este vorba de sărăcia din muncă. Salariile şi veniturile celor mai mulţi nu recompensează la justa valoare munca lor.
Fără alte discuţii, salariul meu este circa 600de euro. Oriunde în Occident, la calificarea, experienţa, poziţia socială pe care o am, ar fi trebuit să câştig de zece ori mai mult. Dar nu eu decid cum se împarte avuţia naţională, ci lichele precum cea despre care discutăm. Şi pe cale democratică nu avem cum schimba sistemul, dacă nu ne schimbăm întâi noi.
Mulţi dintre dumneavoastră cred că un scandal public l-ar penaliza , i-ar da o lecţie. Nu e cazul, a mai trecut prin aşa ceva. Nu e capabil să înţeleagă şi să accepte că a greşit. Mai mult, i-aş da prilejul să se victimizeze. Nu vreau asta.
Oricum oamenii au cam înţeles ce fel de om este, şi l-au tratat deja cu un refuz.
Dar problema sărăciei rămâne, şi este extrem de periculoasă pentru dezvoltarea viitoare a României. Iar criza asta, care nu este decât la început, va mări sărăcia.

Să sperăm că în urma acestei crize se va naşte o Românie mai echitabilă. Deşi eu sunt mai degrabă pesimist...

Anonim spunea...

@ Ionut
EU raman la convingerea mea:
Spune-i candid:
- Ti se mai scoala ?

Exista un semn putin cam ciudat. Se face mana pumn si de lasa ridicat numai degetul mijlociu... Foarte multi soferi devin extrem de agresivi (deci se supara pe bune) daca li se arata. Am incercat de mai multe ori, si era sa incasez si o bataie... Nu conteaza ca ti-ai tutit nasul de parbriz ca sa-l eviti pe el, ai deviat dreapta si te-i lovit tu de un morcov de pe marginea drumului sau ai intrat in sant sau mai stiu eu ce... Daca vad semnul cu pricina devin nebuni... ii scoti din sarite..
Este inca o solutie la indemana oricui...Politicienii portocalii nu au mai multi neuroni functionali. Sigur fac apoplexie...

Anonim spunea...

@ Constantin Gheorghe
Saracia a existat dintotdeauna. Si dintotdeauna saracii au fost dispretuiti... Si dintotdeauna saracii au avut mai putine sanse in viata...
Singura societate care a dus la neglijarea partiala a statutului material al unui individ, a fost, la noi, cea de dinainte de '89.
Si iar imi aduc aminte de ce am bantuit aiurea pe strazile Bucurestiului in zilele acelea de decembrie si ianuarie. Pentru PERFECTIONAREA respectivei societati, pentru IMBUNATATIREA ei, si NU pentru restaurarea capitalista... Si ca mine, multi altii...

Anonim spunea...

Geomarz, dacă ai o dublură a Capitalului, trece-mă pe lista de aşteptare! E o lectură grea, recunosc, dar se pare că va merita efortul! Marx revine în actualitate!

Anonim spunea...

@ Constantin Gheorghe
Cu placere, o sa caut. O sa dureze ceva pana o sa-mi fac timp. Asta-i singurul impediment.

Marx n-a fost plecat niciodata din realitate. S-au straduit unii sa-l scoata... din pura antipatie...
La noi, pupincurismul fiind in floare, nu s-a mai straduit mai nimeni sa-si foloseasca neuronii proprii...
Inclusiv domnul I.I. care imi explica acum cum devine cazul cu mondializarea neoliberala... inevitabila...

PS. Dansul nu-l are ?

Anonim spunea...

din pacate, aici se vorbeste. mult. si doar atat.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...