joi, 2 octombrie 2008

Zvon cu parfum de kk
Dan Andronic lansează pe blogul lui zvonul că Mircea Geoană negociază cu Traian Băsescu(sau invers, că nu ne spune a cui a fost iniţiativa). Zvonul este cât se paote de neverosimil. Traian Băsescu nu negociază de felul lui, el are slugi sau subordonaţi, nu parteneri. Nu respectă pe nimeni, nu se ţine de cuvânt, şi în general îl doare fix în cur de Mircea Geoană.
Pentru Traian Băsescu NU EXISTĂ decât o singură variantă câştigătoare, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2009: guvern cu premier PD-L. De ce? Simplu: a umilit pe toată lumea, ca urmare nici Geoană, şi cu atât mai puţin Tăriceanu, nu-i vor ierta măgăriile. Mai mult, cred că Tăriceanu este şi mai urzicat decât Geoană, între el şi Băsescu toate punţile fiind rupte.
Iar deocamdată Geoană nu are ce negocia. PSD NU a câştigat alegerile. Ar vinde pielea ursului din pădure. Mai mult, dacă ar face aşa ceva şi-ar reduce capacitatea de negociere a viitoarei alianţe de guvernare, pentru că despre aşa ceva va fi vorba după 30 noiembrie.
De fapt, Dan Andronic se achită de o sarcină de servicu. Şi PSD, şi PNL, al cărui consilier este, au declarat că celălalt este adevăratul competitor în campania care urmează. Şi atunci începe un război de imagine, de diabolizare a celuilalt, de acuze de pactizare cu "duşmanul" comun, pentru a se poziţiona cât mai bine în negocierile de formare a guvernului, după alegeri. Un scandal în PSD, o încăierare între aripi şi aripioare, o punere în discuţie a loialităţii lui Geoană faţă de aranjamentele existente între cele două partide nu strică, ba chiar ajută. Dan Andronic cunoaşte bine catacombele din PSD, are antene acolo, şi asta îi dă credibilitate.
Uită sau subestimează un lucru: pofta celor din PSD de a ajunge la guvernare. Şi convingerea lor că un târg cu Băsescu mai mult i-ar încurca, decât i-ar ajuta. Că pe sub masă unii şi alţii din PSD, ca de altfel şi din PNL, discută cu pedeliştii, da, este o realitate. De care trebuie să ţinem cont. Dar PD-L nu este un partid autonom. Este doar o extensie a voinţei lui Traian Băsescu, Până acum voinţa lui Băsescu a fost aceea de a împiedica, indiferent cum, accesul PSD la guvernare. Şi nimic nu lasă de înţeles că această voinţă nu mai există.
Un alt element cu parfum de manipulare din zvonul lui Andronic este posibila candidatură a lui Cristian Diaconescu la alegerile din 2009. Pe Năstase l-a întrebat cineva ce planuri de viitor are? Traian Băsescu îi poate face multe zile fripte lui Năstase, de aceea AN rămâne cel mai motivat candidat al PSD pentru 2009.
Şi mai există o variantă: dacă Traian Băsescu schimbă şi de data asta rezultatele alegerilor şi îşi impune premierul pe care îl doreşte, se va alege cu cel mai îngrozitor coşmar al vieţii lui. O alianţă antiprezidenţială, care îşi va desemna un candidat cu reale şanse de a învinge. Un candidat de tipul Sorin Oprescu, minus limbajul colorat. Caz în care aranjamentele de acum ale lui Geoană, chiar reale, ar fi apă de ploaie.
Ca s-o scurtăm: este un viral. Dintr-o serie lungă, aflată abia la început. Vom avea cea mai isterică şi mai penibilă, mai murdară şi mai ineptă, mai lipsită de sens şi de măsură campanie electorală. să ne dorim nervi tari şi un puternic simţ al umorului. Şi o provizie consistentă de Rudotel...

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...