marți, 28 octombrie 2008

Delir populist pe marginea unei decizii de bun simţ
Decizia Guvernului, de amânare a aplicării măririi salariilor celor din educaţie până în trimestrul doi al anului viitor, este o măsură de bun simţ. Iar cei care fac acum spume pe toate postrurile de televiziune ori sunt idioţi, ori iresponsabili!
M-am săturat de populism ieftin! Ce autoritate profesională mai are un individ ca Stolojan(că în materie de morală a dat proba supremă în toamna lui 2004!), care scrâşneşte din dinţi şi ameninţă cu darea în judecată a premierului pentru abuz în serviciu? Abuz a fost votul tembel din Camera Deputaţilor, nu măsura de azi, singura posibilă în situaţia dată.
Sunt un om de stânga, dar nu sunt nebun. Criza care ne aşteaptă nu are echivalent în istorie. Iar România are nişte slăbiciuni structurale, care fac economia şi mai fragilă, şi mai vulnerabilă la conjunctură. Un exemplu: industria auto face 10% din PIB. Şi în acest moment industria auto, la nivel global, este grav afectată de criza creditării. Ce va însemna un colaps al cererii de automobile şi de piese de schimb auto? Cât vom pierde din PIB?
În loc să încercăm să găsim mijloace pentru a păstra un nivel decent al puterii de cumpărare, pentru a pierde cât mai puţine locuri de muncă, pentru a avea anul viitor o creştere a economiei cât de mică, pentru a-i integra în jocul economic pe cei care se întorc din Italia şi din Spania, politicienii nu mai ştiu cum să şi-o tragă unii altora. Că şi-o trag lor, nicio pagubă. Dar ne-o trag nouă! Ne amanetează viitorul!
Setea de răzbunare i-a întunecat minţile lui Băsescu, de vreme ce încurajează atitudinea iresponsabilă şi cererile absurde ale sindicatelor. Chiar nu mai putem avea politicieni cu mintea la purtător? Care să se comporte responsabil şi normal? Care să nu apară în "cărţile" Laurei Andreşan?
Suntem mai dezbinaţi ca oricând. Iar în fruntea statului avem un nebun, care trăieşte şi se hrăneşte cu crize. Acum Preşedintele României ar fi trebuit să fie promotorul unui nou "spirit al Snagovului", să construiască acel consens politic, economic şi social necesar trecerii perioadei de criză. În schimb el prinde muşte şi plantează copăcei, în campanii de imagine pentru PD-L, asmute sindicatele împotriva Guvernului şi DNA împotriva adversarilor săi politici. Şi la anu' o să ne hăhăie din nou: "Să trăiţi bine!" Al dracului bine!
Un PS: discursul lui Traian Boc devine pe zi ce trece tot mai violent şi mai extremist, la limită fascistoid. Partidul dobitocului a fost la guvernare, şi a făcut căcatul praf! Să ne amintim doar de inundaţiile din 2005 şi uriaşa incompetenţă a Sulfinei, taxa auto, care tot de la ea a pornit. Să ne amintim de Dobre, care a renegociat contractul cu Bechtel până a dublat costurile şi a scăzut calitatea lucrărilor. Acum dă lecţii? Nu-i este pic de ruşine? Dar el n-a făcut fântâni arteziene cântătoare la Cluj? El n-a cheltuit banii aiurea? Dar cine să i se opună la Cluj? Cele două cârpe pesediste, Dâncu şi Rus? Mafia de la Cluj nu e deranjată de nimeni, şi ar cam fi cazul!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...