luni, 20 octombrie 2008

Găinari şi profesionişti ai corupţiei
Băieţii ăia de la ANI, care vor să se bage şi ei în seamă, vor să desfiinţeze plafonul de 5000 de euro, participare la capitalul social al firmelor, sub care cei obligaţi să-şi declare averile şi interesele nu trebuie s-o facă. O fi bine, o fi rău, dracu' ştie. Dar lupta împotriva corupţiei se pierde în fleacuri, în chichiţe şi în abureli.
În timpul ăsta băieţii de peste marea gârlă o ţin p'a lor: nu e zi lăsată de la Dumnezeu să nu afli că nişte "talentaţi", cu legături beton pe la Washington, au mai dat un tun în visteria Unchiului Sam. Şi mai totul se învârte în jurul programelor de înarmare, ca în cazul descris de NYTimes, unde este vorba de sistemul antirachetă, ăla de se tot screm să-l facă operaţional de vreo trei decenii, şi în afară de faptul că a consumat peste 100 de miliarde de dolari, nu se prea vede mare lucru din el.
Numai că nişte profesionişti ai corupţiei, precum cel din afacerea dezvăluită de NYTimes, au reuşit să devieze fluviul ăsta de bani, cu ajutorul politicienilor, spre buzunare private. Şi nu puţini: de la câteva milioane la câteva sute de milioane!
Citiţi cu atenţie articolul, ca să vedeţi ce înseamnă cu adevărat CORUPŢIA, care sunt mecanismele ei, care sunt mizele, şi atunci veţi înţelege, poate, că la noi nu e vorba de corupţie, ci doar de mică ciupeală, de găinării, care nu cu ANI se tratează, şi cu atât mai puţin cu DNA. Ci cu puţin bun simţ din partea tuturor. Dar scandalul pe marginea găinăriilor e ceaţa care ascunde de fiecare dată o MARE ŢEAPĂ, pe care nici ANI, nici DNA, nu vor sau nu pot s-o prevină. Şi în spatele fiecărei mari ţepe se găseşte întotdeauna un profesionist al corupţiei, de regulă din vestul ăla care ne dă lecţii de integritate, vezi cazul Bechtel, vezi scrisoarea lui Tony Blair către Năstase în legătură cu privatizarea Sidex.
Aici e problema noastră, dar nici americanii nu pot spune că ştiu cum pot dezlipi degetele interesaţilor de conţinutul butoiului cu miere. Numai că noi încă mai putem păstra corupţia la nivel de găinărie. Să ne ferească Dumnezeu să ajungă găinarii la stadiul de profesionişti!

Un comentariu:

Anonim spunea...

(Dispretuitor): N-ai cu cine, dom'le!
sau
(Admirativ): Noi suntem rrromani!
sau
(Politic): Sa facem totul!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...