duminică, 12 octombrie 2008

"Hai, sictir cu toţi sărăntocii voştri!"
Ce să mai comentăm? Tâmpitul care dă titlul ăsta este Răzvan Vintilescu, şi sictirul este adresat ... colegilor săi de la Realitatea Tv(colegi, în sensul că sunt plătiţi de acelaşi Vântu, cu aceeaşi bani murdari), care tot toacă un caz de pensie de urmaş de trei lei. Pensia, nu subiectul!
Numai că ceea ce şochează cel mai mult în cazul prezentat de Realitatea Tv este altceva, nu nivelul pensiei: el a fost relatat jurnaliştilor de un consătean al femeii. Care în loc s-o ajute material, sau măcar să încerce să-i sensibilizeze pe cei de la Primărie şi de la Asistenţa Socială, a dat un telefon presei.
De ce n-ar fi făcut-o, până la urmă? Nu a început presa să se substituie politicului, să conducă România, să stabilească agenda publică? Iar dispreţul faţă de săraci continuă, pentru că noi nu suntem un popor, ci o adunătură de indivizi egoişti, pentru care nu există nimeni în afara lor. Şi pentru noi nu există nici valori etice sau morale, nici solidaritate, nici echitate socială, ci doar instinct de supravieţuire şi, pentru nu puţini, rapacitate, lăcomie şi egoism dus la extrem.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Am citit şi eu, oripilată, ceea ce a scris acel individ. Mi-am amintit de textul Dvs. de acum câteva zile.
Cei de la Cotidianul ar trebui să-l dea urgent afară cu un şut în fund.
Nu am crezut că-mi va fi dat să trăiesc asemenea vremuri.

Anonim spunea...

L-am citit si aveam de gand sa-l injur mustos pe romaneste. Pe urma m-am gandit ca nici macar sa-l scuip nu merita. Un imbecil.

Lilick Auftakt spunea...

Individul, ca sa nu zic imbecilul, face des asta: incearca sa socheze pentru a atrage atentia asupra lui. Nu-l mai cititi. Oricum scrie foarte prost.

Anonim spunea...

Lilik, am o meserie nu foarte comodă, care mă obligă să citesc inclusiv panarame precum Vintilescu. Ceea ce mă îngrijorează nu este teribilismul, în fond, am trecut şi eu printr-o fază asemănătoare. Dar atunci nu aveam blog! Mă îngrijoreajă ignoranţa lor, incapacitatea de a înţelege cum funcţionează sisteme complexe, survolarea subiectelor. Or, fără să pui problema într-un context corect, obţii asemenea caricaturi. Şi uneori chiar nu le poţi lăsa nesancţionate.

Anonim spunea...

N-ar trebui sa socheze. Problema e ca acolo nicio autoritate nu si-a facut treaba bine. Vorbim totusi de o amarata de comuna, in care fiecare stie despre fiecare si ce-a mancat aseara.
Numai ca in tara sta oamenii nu mai cred in stat. Deloc. Nici in autoritatea statului, nici in capacitatea statului de a rezolva anumite probleme. Si-atunci oamenii apeleaza la presa. Pentru ca o percep ca fiind mult mai aproape de ei si pentru ca presa creaza acea stare de iluzie-siguranta. Adica daca a scris despre problema ta la ziar sau daca ai aparut la tv, problema ta e ca si rezolvata. Asta e foarte grav
Si mai grav este faptul ca statul intretine aceasta imagine a neancrederii, neputintei, nepasarii si indolentei. Stat care se urneste numai daca lucrurile scapa in presa si n-are alta cale.
Despre Vintilescu nu merita sa vorbim. Chiar nu merita.

Anonim spunea...

Ba eu cred ca e bine sa vorbim despre acesti 'microbi', care imbolnavesc societatea cu ura si prostia ce o propaga. Expusi in toata uriciunea lor!

Anonim spunea...

Hai sa ne facem ca nu exista asemenea pensii de mizerie si sa ne bucuram ca in curand vom avea cu totii pensii de 300 de milioane de lei vechi, pensii garantate de PSD.
Bine ca nu mai avem procese precum cele ale mineriadelor. Traim intr-o tara de vis, visam ca suntem toti parlamentari, si ne bucuram sa-i servim pe unii dintre ei, mai generosi din fire, si mai social democrati ca orientare. Cei care au esuat in presa, injura presa, cei care au esuat in politica, demonizeaza politicul, si uite asa, o tara de frustrati, vom reusi sa ne intoarcem de unde am plecat.
Relicve comuniste.
zexe

Anonim spunea...

@zexe, nu stiu din ce 'anale' ai scos-o p-asta cu PSD si garantarea pensiei. M-as bucura ca economia care 'duduie' sa poata sa asigure existenta unor categorii dezavantajate, cum ar fi agricultorii. Ori PSD a avut o initiativa legislativa buna in sensul asta.

Eu nu traiesc in tara aia de vis, dar sunt intr-adevar bucuros sa aud ca ideile de stinga renasc, in special in cercurile intelectuale si academice internationale. Ma bucur sa aud cuvinte gen 'solidaritate sociala' intr-o tara unde individualismul de prost gust apare drept 'model' social.

Daca e sa ne intoarcem undeva, cred ca e bine sa o luam in directia unei societati care sa nu mimeze in mod prostesc si grotesc Bronxul. Frustrarea de care amintesti cred ca e generata de neputinta schimbarii in mai bine sub guvernarea de dreapta actuala care foloseste "Copy and paste" sa mimeze capitalismul american. Daca americanii spun azi ca sistemul lor e prost, nu stiu de ce romanii s-ar batzosii sa zica ca e bun.

Toata lumea asta se va schimba, si nu se va merge in directia comunismului, ci a unui sistem de piete reglementate de stat pe sectoare.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...