sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Punem pariu?


Ştiu, am spus acest lucru şi nu mă dezic de el: o ţară nu se conduce ca o corporaţie, pentru că nu este o corporaţie. Dar nici cum o face actualul guvern nu poate fi condusă, pentru că ne ducem dracului când ne e lumea mai dragă. Iar un glonţ ne-a trecut deja pe la ureche, în criza generată de viscolul de miercuri şi joi.

Ce am văzut? O instituţie, ANM(unde, spre uimirea mea, încă mai lucrează profesionişti, deşi puteau fi înlocuiţi cu aprozarişti portocalii!), a emis TOATE avertismentele necesare, către toţi cei interesaţi. Care ce-au făcut cu ele? S-au şters la cur cu munca ălora! Madam Chiloţi Tetra nu putea să-şi activeze comitetele de criză, şi să pună în stare de alertă calea ferată, administraţiile drumurilor, etc? Nu putea să ceară firmelor care au încasat cel puţin 200 de milioane de euro anul ăsta, pentru a deszăpezi nimic până miercuri, să-şi scoată utilajele şi să le dispună în punctele critice, cunoscute de zeci de ani ca atare? 

Comunicarea şi cooperarea între instituţii este o poveste pentru proşti. Fiecare este cu felia lui, îl doare în cur de ceilalţi, fuga de răspundere fiind sport naţional. Babilonie mai mare ca la 112 mai rar! Despre managementul crizei n-a auzit nimeni! Dar toţi ştiu la perfecţie cum să sifoneze banul public! Ceea ce au făcut, mai mult ca sigur, şi în aceste zile! 

După fiecare criză este obligatorie o analiză a modului în care au funcţionat lucrurile, pentru a se trage concluziile care se impun şi pentru a face modificări în proceduri. Vi se pare că s-a întâmplat asta în România? Chiar şi centralizarea deciziei şi acţiunii s-a dovedit un dezastru, cu boc la butoane! Un boc în căutare de imagine, nu de eficienţă şi de claritate a deciziei. 

Punem pariu că la viitorul viscol(mai e timp pentru încă unul până în martie!) vom vedea, şi vom vorbi, ce-am văzut şi ce-am vorbit săptămâna asta?  

Dar ce spun eu? Începe gerul extrem! Să te ţii ştiri despre oraşe rămase fără apă, despre conducte de agent termic crăpate, despre trenuri care nu mai vin, despre, despre, despre! Ce-o să facă boc? Se scaldă la copcă, în sem de solidaritate cu patria îngheţată?  

Un comentariu:

Adrian Năstase spunea...

Boc la butoane?
Cred că le-a pierdut pe lângă Q7-le ăla - d'aia zgârma în zăpadă.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...