vineri, 6 ianuarie 2012

Cum să faci din banal armăsar, de dragul ratingului


Mircea Lucescu n-a căscat ochii, a virat la stânga pe un bulevard, şi a fost lovit de un tramvai. A suferit o contuzie toracică. Un pasager din maşina lui a fost şi el uşor rănit. Maşina lui Lucescu a lovit unor o altă maşină: i-a spart emblema de pe grila radiatorului. Pentru gurnalişti asta înseamnă "lovită grav". Mă rog, se întâmplă, ghinion de neşansă. Ei bine, la televiziunile de ştiri, la agenţiile de presă, la jurnale, s-a dat alarma. S-au mobilizat toate mijloacele, şi de o oră se vorbeşte în direct şi din off despre nimic. Chiar despre nimic!


Ce nu înţeleg idioţii ăştia este că ratingul, Dumnezeul lor, nu vine din exploatarea sălbatică a unor evenimente cât se poate de banale, sau marginale, ca înmormântarea interlopului de la Bărbuleşti. Ratingul este o consecinţă a muncii de calitate, a servirii interesului general al publicului. Ratingul nu este produsul unor astfel de evenimente, din care sugi cât poţi de mult. Nimeni nu se uită pentru a vedea nimic, pentru a afla nimic.

Sigur, a face din banal armăsar, metoda adoptată de flăcăi şi fete pentru a obţine rating, poate funcţiona. O dată, de două ori, de trei ori. După care totul se fâsâie. Numai că băieţii rămân fermi pe poziţie. Şi luptă din greu pentru rating. În curând o să se contabilizeze nu doar minutul de aur, ci şi secunda de aur, şi apoi nanosecunda de aur. Astfel toată lumea îşi va proclama victoria în războiul audienţelor, cum a fost cazul şi cu ocazia programelor de Revelion de anul acesta

Doar noi, consumatorii, pierdem în acest război al audienţelor, pentru că ne scapă esenţialul, îngropat de excepţionalul banalului, promovat cu agresivitate de jurnalişti tembeli şi de manageri lacomi.  

Un comentariu:

Nicolae Nicu spunea...

Da. Şi, pe un canal de lături, A3 să-i zicem, un tuciuriu urecheat comenta exaltat accidentul şi încerca să ne convingă, gesticulînd tehnic ca un maimuţoi nemîncat de-o săptămînă, că şansa lui Mircea Lucescu au fost airbegurile laterale cu care "acest model de maşină" este dotat, şi care s-au deschis şi l-au salvat de la moarte, iar pe alt canal de zoaie, să-i zicem Prţ, un clămpău clăpăug, ne informa folbat, străpuns de "gravitatea" faptului relatat, că Lucescu a ajuns în spital tocmai din cauză că "acest model de maşină" nu este dotat cu airbeguri laterale, şi că cele frontale nu au avut motive să se deschidă! Pas de mai înţelege ceva cu figuranţii şi caraghioşii ăştia de 15 bani grămăjoara!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...