marți, 23 august 2011

O teorie confirmată



Mitt Romney este unul dintre super-bogaţii Americii, care a beneficiat din plin de epoca tăierilor de taxe ale lui Dubya, tăieri care l-au făcut şi mai bogat. Şi, evident, competitor pentru nominalizarea drept candidat al Partidului Republican în cursa de anul viitor pentru Casa Albă.

Omul nostru a scos câţiva porumbei pe gură, de genul "corporaţiile sunt poporul", sau "şi eu sunt şomer". E drept că, în această din urmă "calitate" a depus o cerere de extindere a ei la primăria din La Jolla, California, unde are o casă pe plajă,  de doar 12 milioane de dolari. Care fiind prea mică, 12 milioane reprezentând o bagatelă pentru un şomer american, nu-i aşa, omul nostru vrea să bage boldozerele şi în locul ei să construiască una de patru ori mai mare. 

Evident, după teoria neo-conilor, procedând aşa, el este un patriot, pentru că va crea noi locuri de muncă. Sigur, în principiu aşa e. Doar că aceste locuri de muncă sunt create tot pe bani ălora pe care o să-i angajeze. Cărora li se refuză un trai decent, o asigurare de sănătate, o educaţie mai bună(sau pur şi simplu o educaţie!), infrastructuri mai bune, o protecţie socială minimă.  

Evident, flăcăul ăsta o să vorbească în numele săracilor din America, demascând socialismul lui Obama şi pericolul "comunist". Şi se vor găsi cohorte de tâmpiţi, rupţi de foame, care să-l creadă. De unde se vede că teoria aia conform căreia inteligenţa este o constantă, populaţia lumii în creştere dramatică, este cât se poate de corectă.

2 comentarii:

Dragos Bora spunea...

'Şi se vor găsi cohorte de tâmpiţi, rupţi de foame,...'

Daca le da si niste sacose cu halealã... Succes garantat. Cã doar ii vedem si pe americani cum se calca-n picioare la reducerile de preturi de la hypermaketuri...

cristi spunea...

Romney e un soi de stereotip al "aristocraţiei americane" (seamnănă mult cu dr. Winchester din MASH), dar şi ceilalţi republicani par să fie scoşi dintr-un ospiciu. Singurul care pare mai sănătos la cap decât Romney este unul Huntsman dar ăla nu are şanse pentru că "are încredere în oamenii de ştiinţă" când vine vorba de încălzirea globală şi "crede" în evoluţie. Adică toţi republicanii care au şanse să concureze cu Obama consideră că schimbările climatice şi evoluţia este sunt mituri propagate de o uriaşă conspiraţie. Se pare că cele mai mari şanse le au o dementă holbată din Minessota (Bachmann) şi un cowboy texan obsedat de pistoale şi execuţii (Perry) care ambii visează la un soi de teocraţie, pe lângă distrugerea statului social (constantă pentru absolut toţi republicanii). Nu-s deloc entuziasmat de Obama, dar faţă de ăştia...

Nu suntem noi românii cei mai proşti oameni din lume. Dacă la noi guvidele poate fi convins cu un pic de zahăr, făină şi ulei să voteze împotriva propriilor interese, la americani nu e nevoie de nici un cadou. Şi nu doar votează, ci chiar sprijină activ şi vocal politici care îi nenorocesc!

Nu tocmai on topic, dar cred că e o lectură excelentă: The Conservative Nanny State. Apropo, o chestiune... învăţată de la propagandiştii de dreapta: e nevoie de o identitate clară a duşmanului. Nu ne serveşte că îi numim ba neoconservatori (neoconii americani sunt orientaţi pe politică externă imperială, şi în plus ce conservă ăştia?), ba libertarieni (deşi vor stat mult mai puternic în unele aspecte), ba neoliberali. Eu cred că ultima e cea mai potrivită fiincă îi include şi pe unii ca Blair sau Clinton. Dreptacii îi numesc socialişti pe toţi care nu sunt de acord cu ei, chiar şi pe Warren Buffet.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...