miercuri, 10 august 2011

Cretinismul "pieţei libere", episodul doi



După circoteca "scăderii notării" datoriei suverane a SUA, un act eminamente politic din partea "Standard and Poor's", şi după criza de nervi a Burselor, de luni(criză de nervi pe cât de comică, pe atât de inutilă, abstracţie făcând de nenea ăla care a pariat şi a câştigat 8,5 miliarde de dolari din prosteala S and P), urmează, evident, prosteala vânătorii de vinovaţi. Că nu deţine România monopolul prostiei. România e doar undeva sus în topul proştilor cu spume.

Previzibil, politicienii sunt vinovaţii de serviciu. E suficient doar să-i arăţi cu deştu'. Ceea ce se şi întâmplă, cu o furie de-a dreptul voluptoasă. Primele care au sărit din baie sunt "pieţele"(eu tot întreb: "cine pizda mă-sii sunt "pieţele"?), care au toate motivele să se ia reflectorul de pe ele.

"Pieţele" sunt cele care au făcut din politicieni nişte impotenţi, şi din stat o formă fără fond. Ele au corupt politicul, pentru a putea face tot ce le taie capul, fără reguli şi fără responsabilităţi. Politicienii care conduc acum lumea sunt slugile lor. Politicienii i-au trădat pe cetăţeni şi au trădat interesul public, favorizând interesele "pieţelor". Şi acum ce vor pieţele?

De fapt, toată nebunia are un singur motiv: a venit scadenţa, şi întrebarea este "cine plăteşte nota"? Cei care au generat criza, au acumulat profituri inimaginabile din nimic, sau cei care muncesc din greu pentru din ce în ce mai puţini bani? "Pieţele" nu vor să contribuie cu nimic la nota de plată. Pentru ele au fost şi sunt doar mese gratis. Iar dacă politicienii actuali nu fac ce vor ele, îşi vor cumpăra alţii. 

De asta îi doare fix în cur pe băsescu, boc şi ai lor de "criză". Câtă vreme fac ce zic "pieţele", vor fi la putere, indiferent de tâmpeniile pe care le comit la guvernare. Asta nu are nicio legătură cu stânga sau cu dreapta. Am trecut de la dictatura motivată ideologic la dictatura motivată economic.  

2 comentarii:

Karakas spunea...

Unul din temele obsesive ale dreptacilor este ca saracilor majoritari nu trebuie sa li se dea nimic pe gratis, deci statul e inutil. Dar, spuneti-mi citi bogati au muncit si au cistigat doar din munca. Cei mai multi super-bagati au facut avere prin activitati speculative, legale (sau ilegale). Si le-au spus si la prosti ca asa se fac bani. Vezi fondurile private, mai ales alea de pensii private, unde cei creduli au pierdut enorm.

cristi spunea...

După ce s-a întâmplat în 2008 a devenit clar că cine se ia după agenţiile de rating americane e un fraier şi o să-şi piardă banii. Şi de fapt mai nimeni nu le-a luat în serios. Adică drept urmare a Îngrozitorului Downgrade dobânzile la bondurile protejate la inflaţie pe 10 ani ale trezoreriei SUA au scăzut de la dobânda ridicolă de 0.20% la dobânda dementă de 0.00% (zero absolut). Cu alte cuvinte, SUA pot împrumuta acum pe termen mediu fără dobândă. Ba greşesc, cineva a luat în serios agenţiile de rating: presa, publicul şi politicienii. În afară de ultimii, care sunt în slujba bancherilor, ceilalţi sunt fraieri şi o să piardă bani.

Asta nu înseamnă că americanii nu au o problemă cu datoria şi deficitul. E o problemă, doar că nu pe termen scurt. Mult mai urgente sunt alte probleme: şomajul şi creşterea economică. Obama a încercat un "stimulus fiscal" în 2009, însă prea mic şi prost gândit - care în loc să relanseze economia a dat argumente oponenţilor lui. Acum s-a lăsat convins să ia măsuri de austeritate în stil Băsescu deşi e foarte clar atât din anii 1930 cât şi din istoria recentă unde duce austeritatea. De asta au căzut bursele: pentru că nu există nici o perspectivă de creştere.

Dar de ce se insistă atât de tare cu problema datoriilor? Păi simplu: sunt o grămadă mare de bani care circulă în afara sistemului bancar, în cadrul programelor de stat: pensii, educaţie publică, asistenţă socială şi medicală. Dacă astea dispar atunci vor fi surse uriaşe de profit. Cum am spus: fraierii vor pierde bani. Fraierii sunt cei care cred că economia e un teatru moralist, chiar dacă cel care predică virtutea este necuratul însuşi.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...