marți, 16 august 2011

E groasă, fraţilor!



Cum spuneam, eu sunt cam prost de felul meu. Drept pentru care, acum mai bine de un an, când scriam despre imbecilitatea celor care au forţat România, şi ca pe ea şi alte ţări, vezi Grecia, să-şi reducă drastic, într-un timp extrem de scurt, deficitele bugetare, mi-am luat porţia de înjurături de la "talibanii" libertarieni şi de la alţi idioţi, care cred şi acum tot ce scrie în manualul de economie politică, colecţia aia de inepţii dogmatizate şi puternic ideologizate. Din păcate pentru ei, cele spuse de mine atunci, anume că datoriile statelor trebuie reduse, dar doar pe fondul creşterii economice, şi cu o viteză suportabilă de economie şi de cetăţeni, că viteza actuală de reducere a deficitelor este utopică şi nerealistă, se dovedesc corecte.

Vârful de lance al celor care au impus lumii o astfel de viziune, profund dogmatică şi periculoasă, a fost constituit din madam Merkel, urmată de căţeluşul ei Blin-Bling, şi de nucleul dogmatic al FMI.  Un soi de "Tea Party" sui generis. Nu au contat vocile unora precum Krugman(de care face mişto un nimeni de pe la Româno-Americană), Stiglitz, şi alţii ca ei, care au atras atenţia asupra consecinţelor acestei abordări. Realitatea le dă lor dreptate, zi de zi, şi cu toate astea proştii, precum A'lu Gică, o ţin langa cu statul minimal, austeritatea, individualismul dus la extrem şi "stânga e de vină", de parcă nu dreapta este la putere, până şi în China! 

Acum probabil că madam Merkel începe să-şi dea palme: economia Germaniei a luat-o şi ea peste bot. Că dacă lumea nu are bani de consumat şi de investit, cine pula lui Hector cumpără mărfurile germane, nesimţit de scumpe?  Roubini, cum v-am mai spus, citează din Marx, să înţeleagă boii de azi, care nu citesc decât "şcoală vieneză" sau "şcoală de la Chicago".

Azi celor care atrag atenţia asupra pericolelor "austerităţii" cu orice preţ  în ceea ce priveşte redresarea economică la nivel global li s-a alăturat Christine Lagarde, şefa FMI. Dacă a glăsuit astfel omul nr. unu al FMI, înseamnă că e groasă, fraţilor!

În loc s-o ţineţi cu citate din economişti morţi de mult, puneţi-vă dracului mintea la contribuţie, să ieşim din căcatul ăsta, nu din crize trecute! Altminteri se duce dracului şandramaua capitalistă, şi alta nu ne-a dus mintea să construim!

4 comentarii:

Béranger spunea...

Ce mă amuză acum e cum se grăbesc cu toții să-l preia pe Roubini cu menționarea lui Marx:

Project Syndicate: Is Capitalism Doomed?

TIME: Dr. Doom Warns Wall Street and Washington: Heed Karl Marx's Warning!

Slate: Is Capitalism Doomed?

De doomed e doomed, problema e ce fel de Mad Max urmează.

Că eu la școala vieneză n-am văzut decât Apfelstrudel, la ăia din Chicago n-am văzut decât că se trăgeau de puță s-o lungească, iar institutul lui Mises nu mi-e clar dacă se ocupă cu colonoscopia sau cu autopsia...

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, ce dracu' faci cu blogul tău? Îmi lipseşte!

Béranger spunea...

Blogu' s-a-nchis.

Dragos Bora spunea...

"Blogu' s-a-nchis."

Pãcat!

:(

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...