duminică, 7 august 2011

Cine va câştiga alegerile



Aseară, peste 100.000 de bucureşteni au vizitat "National Arena", participând la o inaugurare ad-hoc, fără prea multe fasoane. Am văzut o sărbătoare populară, cam bizară, ce-i drept, cu oameni care au stat cu orele în scaun şi au privit cu nesaţ ceea ce vedeau, parcă pentru a se convinge că nu visează. 

Asta mie îmi spune ceva: că România şi românii au nevoie de un mare proiect naţional. Un proiect concret, coerent, simplu, care să se vadă. Pe care să-l poţi pipăi, ca să zic aşa. Nu de poveşti despre "modernizarea statului". Că statul nu cu vorbe se modernizează. Cel puţin aşa cred românii. Pentru ei modernitate nu înseamnă jocurile cretine de putere la vârful politicii, reduse la cine pe cine fute. Nu, pentru ei modernitate înseamnă un pasaj, un stadion, o şcoală, o grădiniţă, un spital noi, decente, înseamnă oraşe curate, transport în comun accesibil, un mediu curat. Nu e materialism, oricât de ciudat ar părea. Este doar expresia bunei guvernări, ceea ce vor, în ultimă instanţă, românii.

Cine le va propune un astfel de proiect românilor, acela va câştiga alegerile. Până acum nu văd decât vorbe, la toate partidele. De vorbe suntem sătui. Comuniştii au înţeles mai bine lucrul ăsta. Şi au vândut românilor proiectul "Societăţii Socialiste Multilateral Dezvoltate". Pe care l-au umplut cu ceva: Canalul, Metroul, Casa Republicii, şcoli, spitale, case de cultură, teatre, cinematografe, staţiuni de odihnă şi tratament,  ca să nu mai vorbesc despre baza productivă.

Acum paramponul împotriva politicii vine din faptul că politicienii sunt percepuţi, corect, drept neputincioşi, că ei nu mai promovează binele public, că lasă totul în sarcina "pieţelor", şi se ocupă numai de buzunarele lor. Iar paramponul ăsta, adesea mult mai violent exprimat, se întinde şi în Europa, şi în SUA.  Aviz amatorilor...

PS: cretina aia de madam Culcer mai e şefă la ştirile TVR? Sau i-a luat locul una şi mai cretină? Întreb, pentru că în telejurnalul de la ora 20, în ştirea despre deschiderea stadionului, numele lui Sorin Oprescu n-a fost pronunţat nici măcar o singură dată. Sunt penibili, în pupincurismul lor portocaliu, dar pe banii mei. Ceea ce mă sictireşte până peste poate!

4 comentarii:

Adrian Năstase spunea...

Stai că se face "catindrala".
Să vezi acolo milionu' de români fericiţi la târnosire!

Karakas spunea...

Zici bine. E nevoie de cel putin un proiect national, dar concret, nu lozinci stupide gen "Sa Traiti Bine!". Problema insa este cea a liderilor, pentru ca lumea percepe pe toti politicienii en-gros ca nefacind nimic. Deci, pe linga proiect, e nevoie de lideri acceptati.

Probabil ca istoria comunismului va fi reinterpretata tinind cont si de realizarile de necontestat, inclusiv satisfactia profesional-umana de a fi participat la realizarea acestor proiecte. Dar mult mai dificil va fi sa acceptam ca si in Capitalism platim un pret, si ca lucrurile sunt foarte asemanatoare cu ce se intimpla in sistemul comunist. Ambele sisteme sunt imperfecte si produc victime. Daca mai punem si apartenenta la "lagarul capitalist" si modul in care participam azi la actiuni imperialiste, de represiune si de genocid impotriva altor popoare, cu care nu am avut niciodata nimic de impartit, cred ca platim un pret mult mai mare decit in comunism. Iar la capitolul perversitate, ambele sisteme sunt cel putin egale. La fel in ce priveste crearea si mentinerea elitelor. Diferenta e ca in comunism nu prea aveau de unde sa fure atita. Si nici nu puteau.

My two cents, nu am stat sa analizez si sa formulez, asa ca scuze daca suna incoerent.

Fluieratorul spunea...

Ce sa zic, pacat ca asta e realizarea post-decembrista cea mai mare care se poate vedea si folosi. Pentru cine vrea s-o vada si s-o foloseasca, pentru ca eu unul nu sint fan stadioane de nici un fel. Pacat ca numai asta s-a facut, cu cap si coada, intr-un loc unde sint atitea de facut.

Nautilus spunea...

"pentru ei modernitate înseamnă un pasaj, un stadion, o şcoală, o grădiniţă, un spital noi, decente, înseamnă oraşe curate, transport în comun accesibil, un mediu curat. Nu e materialism, oricât de ciudat ar părea. Este doar expresia bunei guvernări"

Cine ponegrea pasajul Basarab în fel şi chip?..

~Nautilus

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...