joi, 11 august 2011

Ca proasta'n târg!



Nişte cretini, care-şi zic "Consiliu Fiscal", şi cică se ocupă cu analizarea căcatului produs de Umilul Cur pe post de politici fiscal-bugetare se miră ca proasta-n târg că nu iese poanta cu reducerea deficitului bugetar. Lucru pe care şi un prost ca mine, care habar nu are de economie, a tot spus-o, de când a început programul cu FMI: viteza de scădere a deficitului bugetar este o utopie, este nesustenabilă, nu există, este o imbecilitate.

Cum să fie posibilă o astfel de reducere, când "austeritatea" aduce mai puţini bani la buget, când sunt mai puţini contribuabili la bugetele de pensii şi de şomaj, de sănătate, mai mulţi consumatori de ajutoare de şomaj, cuantummul contribuţiilor scade, de vreme ce scad veniturile salariale, scad profiturile firmelor, creşte munca la negru? Evident, deficitul e al dracului să scadă?!

Şi ce propun boii? Continuarea politicilor care au provocat acest dezastru! Să nu-i bagi în pizda mă-sii? Cretinoizii ăştia nu reuşesc să înţeleagă nimic din felul în care funcţionează în mod real o economie? O ţin langa cu ce au învăţat ei din manualul de economie monetaristă?  

Ce mă şochează este cecitatea unora precum nenea ăsta, care, deşi pune un diagnostic corect, propune aceleaşi măsuri tembele ca şi mai sus pomeniţii boi:

"Noi îmbunătăţiri nu pot fi imaginate fără măsuri adiţionale de înăsprire a fiscalităţii

România a avut o bună performanţă fiscală din iunie 2010 până în mai 2011. După ce au fost luate măsuri agresive de înăsprire a fiscalităţii la mijlocul lui 2010, deficitul la finele anului s-a diminuat rapid de la 8,9% din PIB în primul semestru al lui 2010 la 4,6% în mai (…) Deciziile guvernului de a reduce salariile în sectorul public şi beneficiile sociale precum şi creşterea TVA au diminuat deficitul lunar pentru un an întreg. Efectul de bază al acestor măsuri nu se mai resimte şi noi îmbunătăţiri nu pot fi imaginate fără măsuri adiţionale de înăsprire a fiscalităţii. Ne aşteptam ca aceste bune evoluţii în materie fiscală să ia sfârşit la un moment dat, dar datele negative din iunie 2011 ne arată totuşi că aceasta s-a întâmplat mai repede. Datele ne indică un deficit anualizat de 5,1% din PIB cu mult peste ţinta de 4,4% stabilită pentru finele anului 2011.”
Economia reală nu arată semne de redresare. Recesiunea nu a luat sfârşit


Economia reală a României nu dă niciun semn de redresare. După o scădere de 1,3% a PIB în 2010, a avut loc o redresare de moment în T4 2010 şi T1 2011 datorată unor foarte favorabile efecte de bază . Trimestrele consecutive de creştere i-au făcut pe unii să concluzioneze că recesiunea a luat sfârşit. Credem că acest lucru se va dovedi premature. Indicatorii lunari arată că această creştere a încetinit semnificativ ăn trimestrul al doilea din 2011. Cele mai îngrijorătoare semnale ne vin din partea încrederii consumatorului, care dădea semne de îmbunătăţire în semestrul al doilea din 2010 în condiţiile în care programul economic al guvernului începea să funcţioneze. Totuşi, datorită măsurilor privind reducerea salariilor şi a posturilor, consumul real a scăzut cu 1,2 pp din T3 2010 în T1 2011. Recenta scădere a încrederii consumatorilor, datorate în principal problemelor periferiei europene, nu anunţă nimic bun în favoarea creşterii consumului.”

Eu, unul, am obosit să tot citesc aceleaşi prostii, scrise de indivizi care nu numai că n-au văzut criza venind, dar nu sunt în stare să vadă măcar rahatul în care calcă pe trotuar, indivizi care câştigă mormane de bani, ca "analişti" prin bănci şi prin fonduri de investiţii. Pe care le-au administrat de ne-au secat. Iar acum dau sfaturi unor tâmpiţi şi mai mari ca ei, pe care nişte proşti cu spume i-au votat, ca înecaţii, de frică să nu vină comuniştii!

3 comentarii:

Karakas spunea...

I-auzi rezultatele unui sondaj CNN cald:

'According to the survey, only a third say that taxes on wealthy people should be kept low because higher-income Americans help create jobs, with 62 percent saying that taxes on the wealthy should be high so the government can use the money for programs to help lower-income Americans.'

Deci, americanii vor ca statul sa intervina si sa ia de la bogati si sa dea la saraci. Si nu vor ca statul sa reduca serviciile sociale.

http://politicalticker.blogs.cnn.com/2011/08/10/new-cnn-poll-majority-want-tax-increase-for-wealthy-and-deep-spending-cuts/?hpt=hp_bn4

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, era de aşteptat. Oamenii nu sunt proşti, înţeleg despre ce este vorba. Nu ies încă în stradă, pentru că nu are cine-i organiza. Dar se vor găsi amatori şi pentru asta...

Fluieratorul spunea...

Economia Romaniei nu da semne de redresare de multi ani. Eu unul n-am confundat banii capsunarilor si boom-ul imobiliar cu vreun progres economic.

Intr-un numar recent al Dilemei Vechi, Vintila Mihailescu are un articol despre cum si de ce se fac casoaiele pe la sate, si concluziile sint interesante. Eu, de la oras, vad cartiere intregi de blocuri fantoma in care nu se muta nimeni. Ca sa se mute oamenii in case, trebuie sa aiba pentru ce sa vina in oras. Pentru ce, pentru fabrica de termopane?? Asta a fost "revenirea economica" in Brasov, moartea industiei mari, si fabricile de termopane si acoperisuri din tabla ondulata. Vacs.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...