miercuri, 13 mai 2009

"22"
Revista "22" a sărbătorit 1000 de apariţii. Să-i fie de bine şi la mai multe! Într-o ţară în care ziare serioase şi care au avut şi ar mai avea şi acum cititori au dat colţul, "22", cu un tiraj confidenţial, continuă să apară. Pentru ei regulile economiei de piaţă nu se aplică.
Revista este editată de o "biserică" elitistă, numită pompos "Grupul pentru Dialog Social." Căruia i se mai spune de către răutăcioşi sau cârcotaşi(noi suntem români!) Grupul pentru Disoluţie Socială. De ce, nu ştiu. Poate pentru că "dialogul" este un monolog cu faţa la perete şi spatele la realităţi? Poate pentru că băieţii şi fetele din grupul ăsta(inventat de Brucan, în paranteză fie spus, cel care i-a cadorisit cu sediul din Calea Victoriei, care a ajuns o magherniţă!) sunt rupţi de realităţile României, şi toţi cei pe care au mizat ei în viaţa politică au fost nişte gloabe răpciugoase? Bine, acum se agaţă de pulpana unui învingător, Traian Băsescu, dar ştiu eu dacă vor putea plăti preţul acestei asocieri, după ce se va dovedi eşecul crunt al anilor "Băsescu"? Ştiu eu dacă nu cumva această ascociere va da lovitura de graţie acestui organism muribund, numit GDS?
Indiscutabil, oamenii simt imensul dispreţ al acestor elite intelectuale, complexate de apartenenţa lor la un spaţiu politic şi cultural periferic prin natura lucrurilor, şi ca atare dornice de a se delimita de el, de a-şi schimba identitatea, de a scăpa de povara românismului, cu bunele şi relele lui.
Cert este un lucru: impactul social acestui think tank, până la urmă, şi al revistei "22" este aproape nul, deşi la începutul anilor 90 GDS era un punct de referinţă al "societăţii civile", un fel de turn de veghe şi de control al vieţii politice. Funcţionează în virtutea inerţie, iar elitismul a făcut aproape imposibilă schimbarea şi deschiderea spre alte segmente sociale, dialogul cu ele. Iar când la "22" prestează Dan Tapalagă, Andreea Pora, Rodica Culcer, TRU, Patapievici şi compania, despre ce deschidere şi dialog poate fi vorba? Elitismul a ajuns un soi de totalitarism soft, aflat în aşteptarea saltului calitativ.
Istoria GDS şi a revistei "22" explică, în mare măsură, eşecul României în a-şi construi un proiect de viitor. Este eşecul elitelor intelectuale de a fi generatoare de proiecte şi de a construi consensul necesar punerii lor în practică. Elitele de la GDS şi "22" au vrut să fie un soi de secţie de cadre a vieţii politice, pentru a exercita puterea prin interpuşi, fără să şi-o asume explicit, prin participarea la procesul democratic, pentru a nu-şi asuma responsabilităţile care derivă de aici, dar şi ponoasele. Ei au vrut doar untul, fără să-i intereseze cum creşte vaca şi cum se face untul. Ei bine, aşa ceva nu se poate.
Văd că mai nou "22" a ajuns un soi de organ de luptă împotriva marxismului şi a oricăror manifestări de stânga în România. Sigur, de ce nu. Aveam nevoie de aşa ceva, probabil, că necesitatea naşte organul. Se prea poate să se fi născut o nouă generaţie de "anticomunişti", care are nevoie de o tribună publică. Dar sigur este un lucru: de dialog social nu a fost, nu este şi nu va fi vorba la GDS.
PS: cum locuiesc peste drum de GDS, şi cum sunt un tip onest de felul meu, recunosc că existenţa GDS are şi părţile ei bune: pot asculta gratis concertele din curtea sediului. Unele mai bune, altele născătoare de gânduri criminale. Cam puţin, pentru ambiţiile aşa de mari ale GDS...

4 comentarii:

Garcia Muerte spunea...

Din pacate s-a cam pierdut sensul expresiei DIALOG SOCIAL. GDS - ul a devenit un nucleu autarhic din punct de vedere intelectual, incapabil sa asimileze si alte idei decat cele prezentate ab initio ca un dat.

Pacat. La un moment dat chiar credeam in menirea acestei asociatii.

Karakas spunea...

Pai sti cum e , si-au spus "Grup" poarte special sa se inteleaga ca nu e cu acces la public :) De fapt cei mai marcanti membri ai "Grupului" si-au etalat loialitatile politice, asa ca ramine cum s-au inteles intre ei. Mai rau e ca au "arestat" conceptul de societate civila si au mimat jocul democratic pentru a isi promova interesele individuale si de grup: joburi la guvern in functii inalte, promovari intre ei.

Evnoe spunea...

Democratie la 22/GDS:
http://revista22.ro/articol-5964.html
(vezi de la p.s. in jos)

N. Raducanu spunea...

Corect apreciata in acest articol contributia, de ani de zile, a revistei „22“ la dialogul anti-social, la propaganda ostentativa pentru gandirea de dreapta. O fi insa ea o publicatie fara suficienta influenta, dar sa nu neglijam un mic aspect : revista 22 nu este unica in corul publicatiilor ce au pretentia sa modeleze mentalitatile. Dilema veche, Romania literara, Sfera politicii, ca sa nu mai amintim cotidienele Evenimentul, Romania libera, Cotidianul s.a. si unele posturi de radio si canale TV, se intrec in influentarea opiniei publice in directia acceptarii unei societati de piata, confortabila doar pentru cei ce domina economia. Dar unde este oare macar umbra unei riposte la cele de mai sus din partea celor ce pretind ca reprezinta - ca partid - stanga, unde este o publicatie demna a forma ideologic si doctrinar intelectualitatea de stanga ? Nimic de acest fel, desi nu se poate spune ca in conducerea PSD nu sunt si oameni suficient de avuti incat sa poata suporta financiarchiar si o publicatie cu un numar insuficient de cititori pentru a fi rentabila.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...