Sirena lui Stolojan, sau criza şi baba
Conferinţă de presă la PD-L. Ca de obicei, duminica la prânz, să-i rămână românului dumicatul în gât. Obiceilul ăsta tembel l-au luat toate partidele de la Băsescu. El a fost un pionier în domeniu.
Şi cum pionierii fac întotdeauna doar fapte bune, un alt "pionier", Stolojan, se dădea de ceasul morţii, între ciorba de perişoare şi ceafa la grătar cu cartofi prăjiţi, să ne convingă că el, şi numai el, ne poate scoate din criză. Că partidul lui deţine morfula magică, aia de face crizele plăcute ca briza mării! Şi mintenaş ne trece criza, aşa cum pionierul pus pe fapte bune trecea strada o babă, care avea cu totul şi cu totul alte intenţii, numai de trecut strada nu!
Nu ştiu cine gândeşte, la nivel de teorie economică, pentru pedelişti. Să nu-mi spuneţi de Ionuţ Popescu, că mă sinucid de bună voie şi nesilit de nimeni! Ca să ai un astfel de plan anti-criză, trebuie să ştii în primul rând care este natura crizei. În afară de articole de opinie, în care se fac paralele mai mult sau mai puţin justificate cu Marea Depresie din 29-33, şi alea calchiate după altele similare, provenite din spaţiul anglo-saxon, nimic serios despre România. Doar poveşti.
În fond, este prima criză a sistemului capitalist pe care o trăim cu toţii pe pielea noastră. Este greu să ne bazăm pe experienţa trecutului. Ea, practic, NU există. Să admitem însă că avem de-aface cu o criză similară celei mai sus pomenită. Aţi văzut undeva o carte dedicată crizei din 29-33 în România, scrisă din perspectiva analistului economic? Eu, unul, nu ştiu să existe. Poate ceva articole, dar cum nu sunt economist de meserie, nu urmăresc revistele de strictă specialitate, dar nici "gânditorii" PD-L nu prea cred că publică pe acolo.
La noi marea problemă a crizei precedente a fost dilema: "cine a tras sirena la atelierele Griviţa? Siguranţa, KGB, sau amândouă?" La asta se rezumă acum dezbaterea publică. Şi pe aşa ceva vrem să construim soluţii?
Ben Brenanke, unul dintre autorii actualului plan de salvare a sistemului financiar, a fost, până în 2005, profesor de economie la Universitatea Princeton, şi cariera sa ştiinţifică este construită pe studiul cauzelor economice şi politice ale crizei din 29-33. Omul ştie despre ce este vorba, nu dă din gură, precum "pionierii" noştri, autori de fantasmagorii economice, debitate duminica, la ora prânzului.
Sindromul " Vasile Roaită", şi cel al "pionierului" îşi dau mâna şi nasc un altul. Cel al "salvatorului din crize". Cam nevrotică ţară, nu credeţi?
Un comentariu:
Pentru PD (nu stiu daca si in varianta minus L) gindeau cindva Bogdan Teodoriu - in prezent consilier prezidential - si fratele lui Videanu, om la locul lui, discret si foarte destept. Sigur, cu idei (economice) mai liberale.
Trimiteți un comentariu