duminică, 16 noiembrie 2008

Băsescu şi minerii
Un accident oribil la o mină din Valea Jiului. 12 morţi. Explozie de metan în subteran, explozie de populism şi demagogie la suprafaţă, dar mai ales pe calea undelor, ca să folosesc şi eu un clişeu la modă. Televiziuni isterizate, fătuci cu aer de inchizitor care freacă ridichea şi dau lecţii în direct diverselor autorităţi locale, care stau mai mult în direct decât la locul accidentului. Şi veşnica întrebare: "cine e de vină?"
De ce au murit 12 oameni? Putea fi un simplu accident, mâna destinului. Nu stăpânim noi natura, ci natura îşi impune regulile ei, pe care noi le ignorăm, cel mai adesea. Putea fi o greşeală umană. Se întâmplă: oboseală, neatenţie, nepricepere. Pot fi şi lucruri mult mai grave. Dar nimeni nui poate spune ceva până nu se face o anchetă. Numai că fătucile vroiau execuţii în direct, decapitări, maziliri, condamnări.
Din peisajul ăsta nu putea lipsi Băsescu. De ce să nu profite el politic de pe urma nenorocirii altora? Dar e ca şi când "criminalul" se întoarce la locul "crimei", pentru că atunci când PD se afla la guvernare s-a distrus mineritul.
Acum, în legătură cu adevăratele cauze ale tragediei. Este, de fapt, tragedia unei societăţi care, de 18 ani, a renunţat să mai gândească. Aceşti morţi sunt rezultatul a 18 ani de spălare a creierului, care a produs monştrii ce comentau cu satisfacţie, pe nişte forumuri, moarrtea minerilor, "barbarii ăia care au ucis studenţi nevinovaţi, la chemarea lui Iliescu". Doar două reacţii, citite pe "Ziare.com". Unul, mameluc, scrie: "Cum as putea reactiona la o asemenea stire!? Merita un sentiment de compatimire acesti oameni? Daca am fi avut capacitatea de-a prevedea evenimentul,poate am fi organizat o masa festiva la Petrila,avandu-i invitati de onoare pe: Iliescu,Vacaroiu,Nastase,Vadim ,Voiculescu,atat de interesati de treburili tarii.Dumnezeu nu da cu maciuca sau cu lampasul din Piatza Universitatii. La care un cretin răspunde: "Asa este,minerii au ramas uitati undeva in neant.Fata de ei nu trebuie sa ai mila.De ce nu se duce kriminalul ILIESCU,sa le dea o mana de ajutor,ca rasplata la violentele din 13-15 iunie 1990.Adica dupa ei,la cazanul cu smoala."

De atunci, din iunie 1990, minerii au devenit o paria a societăţii. Cu ajutorul "societăţii civile", şi al partidelor de dreapta, ramura mineritului a fost distrusă sistematic, nu din motive economice. Decizia a fost una politică, şi a vizat distrugerea unui bazin electoral al stângii. Iar Traian Băsescu s-a aflat printre cei care au luat deciziile fatale pentru sectorul mineritului. Onoarea şefului său de partid de atunci, Petre Roman, trebuia reparată! Ce a urmat, ştiţi bine: disponibilizări în masă, cu plăţile alea compensatorii de doi bani, oraşe întregi abandonate, jaf generalizat. Practic, a fost o pedeapsă colectivă, aplicată unei întregi clase sociale.
Nimeni n-a protestat, pentru că risca să fie linşat politic sau mediatic. Deciziile fatale care au dus la explozia de ieri atunci au fost luate, în 1997, la Palatul Victoria, la Cotroceni, la sediul GDS, în redacţiile ziarelor CDRiste, la sediile PNŢ-CD, PD şi PNL. Compasiunea lor de acum nu face nici cât o ceapă degerată! E cinism de cea mai joasă speţă, care îţi produce greaţa!
În aceşti 18 ani s-a pierdut ceva esenţial: cunoştinţele în domeniu. Nu mai sunt specialişti, nu mai există un bazin pentru recrutarea forţei de muncă, nu mai există o bază materială pentru pregătirea minerilor, dar mai ales există această ostilitate împotriva minerilor, întreţinută de istericii societăţii civile.
Întrebarea este: avem sau nu nevoie de cărbune şi de minereuri? Dacă da, să investim în domeniu, începând cu pregătirea oamenilor şi cu retehnologizarea minelor. Să facem o campanie publică de schimbare a imaginii minerilor, pentru că dacă tot ce ştiu noile generaţii despre mineri şi minerit sunt doar cele trei minute din filmul ăla de propagandă al lui Stere Gulea despre mineriada din iunie 1990, atunci reacţia lor va fi mereu: "muriţi, nenorociţilor!"
Fără cărbune nu există securitate energetică. De aici trebuie început în relansarea domeniului. Restul este demagogie.
PS: vreţi să vedeţi până unde merge spălarea creierelor în România? Citiţi acest interviu apărut în EvZ, sub un titlu cretin: "Feţele comunismului american", luat de cine alta decât de fosta securistă şi angajată la "Ştefan Gheorghiu", Rodica Culcer, dar mai ales comentariile! Veţi înţelege de ce ni se întâmplă ce ni se întâmplă, şi de ce nu vom reuşi să fim vreodată o societate normală. E "experimentul Piteşti", extins la o întreagă societate.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Discutam cu un prieten din Valea jJiului.Dupa REVOLUTIE am trait doar din stocurile existente.Sunt utilaje si echipamente mai batrane decat mine si am 43 ani.Va dati seama ,cum se munceste.Iesirea naturala la pensie subtiaza randurile minerilor.Mai nou sefi zic cum nu aveti materiale,doar sau inchis atatea mine ati fost la recuperat,ce sa iei fiare uzate.Daca e sa analizam uite vorba prietenului:TREBUIE SA FACI DIN RAHAT BICI SI SA SI TROSNEASCA.De unde pentru ce?Pentru 1800 lei pe luna cu 2 copii la facultate si iunca unul la liceu.Cum sa faci sa te revolti dar sa ai bani sa trimiti copiilor?

Anonim spunea...

N-am avut rabdare sa citesc si materialut de la trimitere.
Pentru mine mortii aceea 15(cincisprezece) caci alti trei sunt ca si morti... sunt o tragedie peste care nu pot sa trec.
Acum.
Spuneti ca s-a exagerat in mass media ?!
Nu cred. Nu s-a exagerat de nci un fel.
Oamenii aceea au lucrat in coditii improprii cu front de foc de luni seara... in subteran.
V-ati utat la fetele lor, a celor care ieseu din subteran ?!
Numai ochii mai erau albi.
Unul m-a impresoinat in mod deosebit. Cu o targa primitiva in brate, pe care si-a strans-o dupa ce a adus pe cineva. Omul acela a fost in praf si fum. A adus pe cineva si apoi a plecat in treaba lui.

Spuneti ca a fost intamplarea...
Uneori ma enervati peste masura.
Sigur ca NU a fost intamplarea...
A fost neglijenta, indiferenta, delasarea, lipsa de control, talharia si cinismul... unora care pretind ca fac POLITICA.
Daca printre sfatuitorii lui II s-a numarat si Bogdan Bujor Teodoriu, nu prea ma mir. Cine stie ce hahalere sunt sfatuirorii actualilor potentati....!

N. Raducanu spunea...

Spre deosebire de stanga, care are ca valoare esentiala egalitatea cetatenilor, dreapta liberala considera inegalitatea indivizilor in societate un dat imuabil si etern. In aceasta viziune, societatea este ierarhizata : sus – o elita conducatoare, apoi patura, mai groasa sau mai subtire, a clasei mijlocii, in fine majoritatea populatiei – muncitori si tarani – sortiti pe veci sa-i serveasca pe ceilalti. Straturile ierarhice sunt relativ etanse si nu se intrepatrund. In acesta conceptie clasica a liberalismului, aplicata cu ravna in ultimii ani la noi, intelectualitatii i se rezerva rolul de a apara, in scris si prin voce, cauza clasei stapanitoare. Si majoritatea membrilor ei o fac cu elan si pasiune. Economia fiind de piata, ideile se cumpara, iar gandirea se adapteaza cererii mai bine platite. Concurenta fiind mare, intrecerea dintre cei ce vor sa-si arate in scris devotamentul, duce la culmi ale imoralitatii, ale dispretului si urii, ale hidoseniei si dusmaniei, ce nu mai au nimic uman, nimic din dragostea de oameni proprie crestinismului, pe care dreapta pretinde ca si l-a insusit ca al ei. Accidentul din Valea Jiului, petrecut in plina campanie electorala, scoate la iveala mai tipator decat orice propaganda, prapastia ce s-a cascat intre conducatorii elitisti si cei ce sufera la talpa tarii. In lume au loc transformari ce prezic o societate mai justa, mai echitabila. In Romania insa nu se intelege nimic din toate astea, deoarece dreapta a luat ferm cursul spre un regim autoritar, sprijinit pe cativa stalpi ai oligarhiei. Deziluzia celor ce si-au pus increderea in persistenta unui asemenea sistem nedrept va fi teribila…

Anonim spunea...

@geomarz
Nu Ion Iliescu a distrus mineritul cum din nestiinta sau rea vointa afirmati.
Distrugerea mineritului a fost prima "victorie" a regimului Constantinescu,cu care primul-ministru Ciorbea s-a laudat indelung si apasat.
Cand incercati sa acuzati, faceti-o putin mai argumentat, altfel riscat sa deveniti penibil.
Si sa stiti ca mass media nu numa ca a exagerat, dar a si dezimformat dintr-o crasa incompetenta si din dorinta prosteasca de a transforma o nenorocire in bomba de presa.
Si aflati ca se intra in mina si cand exista "front de foc". Si acei mineri surprinsi de prima explozie chiar de stratul de carbune autoaprins se ocupau. Si mai aflati ca minerii salvatorii constituiti in echipe antrenate intra in mina pentru salvarea ortacilor fara ordine speciale, caci tocmai pentru a interveni imediat dupa producerea unei explozii sau surpari sunt formati.
Minerii, in totalitatea lor, stiu ca intra in mina, dar nu stiu si daca vor mai iesi macar, vii sau morti. Sunt exact ca luptatorii care pleaca la atac. Nu stiu cati si care va trai. Acesta este si motivul pentru care ar trebui respectati mai mult si tratati cu mai multa atentie si chiar cu ingaduinta.

Anonim spunea...

În timp ce preşedintele Băsescu făcea o excursie "electorală" pe la căpătâiul amărâţilor scăpaţi din iadul de la Petrila şi mulţumea doctorilor tipic domniei sale, adică emoţionat până la lacrimi, la Chişinău premierul Putin îşi savura o nouă victorie.
http://www.interrao.ru/eng/news/company/194/
Chiar sunt curioasă ce părere aveţi despre asta, dl. Gheorghe.

Anonim spunea...

Am preluat articolul pe blogul meu, pentru ca sunt prea subiectiva si prea revoltata!
Multumesc!

Anonim spunea...

Iar nu mi-ati dat drumu' la comentariu.
Raspuns domnului Cogito...

Anonim spunea...

Geomarz, eu am dat drumul tuturor comentariilor dumneavoastră. Dar sunt probleme, şi nu ştiu de ce. Au fost zile când nu am avut niciun comentariu la postări, şi nu pot crede că nici măcar unul dintre cititori nu a avut nimic de zis. De-ale ileotronicii!

Anonim spunea...

Coggito astepta un raspuns.
In seara asra sunt prea obosita ca s-l refac.
Numai bine,
Geomarz

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...