vineri, 21 noiembrie 2008

Întoarcerea la morală în lupta anticorupţie
Vroiam să scriu despre notiţa asta de pe "Economist.com", dar brusc m-a apucat sila. Ca de obicei, acelaşi populism al soluţiilor simple, aceeaşi confuzie a planurilor. Concluzia este de toată jena, dar ţinând cont că în ciorba asta e amestecată şi madam Pippidi, se explică: "Însă cea mai bună abordare(în combaterea corupţiei, n.m.) este folosirea experienţei ce poate fi găsită în afara guvernului, mai ales în sectorul voluntariatului. Duşmanul corupţiei este respingerea sa de către public - cu cât este mai mare această respingere, cu atât sunt şanse mai mari de succes. Este atât de simplu, dar totodată complicat."
Nu este decât un episod din lungul şi durul război între stat şi aşa-zisa "societate civilă", de fapt o fracţiune extrem de radicalizată şi de fanatizată a elitelor intelectuale, al căror proiect este de esenţă totalitară. Madama cu pricina susţinea senin că, în cazul suspecţilor de corupţie, trebuie să se aplice prezumţia de vinovăţie. Tot o ţigănie a "societăţii civile", patronată de "Freedom House"(ce ironie!) şi în care este amestecată aceeaşi Pippidi întocmeşte liste negre cu politicieni după articole din presă! Şi legitimează delictul de opinie! De unde atâta expertiză pe organizaţiile neguvernamentale în combaterea corupţiei, când cele mai multe dintre ele sunt, cel puţin moral, corupte?
Să ne înţelegem bine: corupţia este o problemă pentru toate statele lumii, şi pe măsură ce standardele morale scad, pe măsură ce individualismul este absolutizat, pe măsură ce nu ne mai considerăm cetăţeni, ci doar consumatori, corupţia creşte. În primul rând este ceva în neregulă cu noi. Corupţia se instalează acolo unde moravurile sunt corupte, unde banul domneşte absolut, este criteriu de selecţie şi de statut social, unde meritele personale nu mai contează.
Corupţia trebuie combătută, nu încape îndoială. Dar MIJLOACELE CU CARE FACEM ACEST LUCRU SUNT EXTREM DE IMPORTANTE. Nu poţi combate corupţia cu mijloace corupte, cu încălcarea legii, cu linşarea mediatică a presupuşilor vinovaţi, cu folosirea instituţiilor anticorupţie împotriva adversarilor politici ai puternicilor momentului, cu inventarea unor instituţii care contravin democraţiei şi bunului simţ. Dar mai ales cu ONG care supralicitează, care prezintă o imagine apocaliptică despre corupţia din România, pentru a-şi justifica existenţa şi pentru a face rost de bani, cu care să combată corupţia din vorbe. Până una-alta este treaba statului, respectiv a sistemului judiciar, să combată corupţia. Pentru asta plătim taxe şi impozite, să-şi facă treaba, nu să o "externalizeze" către ONG.
Vrem să combatem corupţia? Atunci să ne întoarcem la morală, la valori şi la democraţie.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...