Lucruri serioase
Luaţi cu votul(mă rog, cei care au avut chef de aşa ceva) am uitat un lucru: se apropie data la care ţările membre NATO trebuie să ia o decizie în privinţa acordării MAP Georgiei şi Ucrainei. Aflată pe ultima sută de metri, Administraţia Bush continuă să facă presiuni pentru admiterea celor două ţări, spre marea nemulţumire a câtorva membri importanţi ai Alianţei din Europa. Au apărut tot mai multe voci care spun, mai direct sau mai voalat , că NATO şi-a atins deja limitele expansiunii spre Est şi e cazul să se oprească. Acest punct de vedere, din Washington Post, introduce o idee nouă: leagă aderarea la NATO de aderarea candidaţilor la UE. Vă invit să-l citiţi, merită.
2 comentarii:
Marti 2 decembrie se intalnesc la Bruxelles ministrii de externe ai tarilor UE, pentru a analiza punerea in aplicare a promisiunii facute Ucrainei si Georgiei de primire in NATO. Pentru aceasta ar trebui acordul tuturor sa se treaca macar la MAP (Membership Action Plan), conditie preliminara a primirii ulterioare. La intalnirea NATO din primavara de la Bucuresti, s-a amanat pentru decembrie discutarea acestui prim pas. De aceea ambasadorul SUA la NATO, William Taylor, declara ca ar trebui sa se renunte la acest MAP si sa se treaca direct la primirea celor doua tari (cu indeplinirea unor criterii), asa cum de altfel s-a mai procedat si cu primirea rapida a Poloniei, Cehiei si Ungariei. Una din conditii ar fi ca majoritatea populatiei tarilor respective sa fie de acord, iar acest criteriu nu e indeplinit de Ucraina. Pe de alta parte toti sunt constienti ca actualul presedinte al Georgiei e capabil de orice provocare, pentru a forta un conflict inarmat al NATO cu Rusia. Administratia Bush se grabeste sa lase lui Barack Obama cat mai multe probleme greu de rezolvat. Saakashvili este disperat, caci dupa ce a facut un turneu prin cateva tari occidentale pentru a-i convinge pe conducatorii lor ca Rusia e cel mai mare dusman al Europei, s-a intors la Tbilisi fara nici un rezultat. Intr-un interviu dat azi ziarului Izvestia, Dmitrii Rogozin, reprezentantul Rusiei pentru relatiile cu NATO, a spus ca de decizia pe care o vor lua ministrii de externe UE in privinta declansarii MAP pentru cele doua tari, depinde in mare masura daca pe viitor Europa va privi Rusia ca un partener de afaceri. Iar acesta e argumentul principal pentru care Germania, Franta, Italia si Spania vor spune inca odata NU la intalnirea de marti.
Se pare ca Planeta intra intr-o noua dinamica si NATO si UE au devenit irelevante , prea multi Gica-Contra . Foarte posibil sa apara noi forme de blocuri integrate politic, economic si militar , peste cateva zile vor aparea simptomele . Premizele exista deja , exista si actorii ...
Trimiteți un comentariu