Nu-mi daţi salariu mai mare!
Că lumea e plină de gugumani, nu-i o noutate. Că demagogia este arma de predilecţie a politicienilor, chiar şi a celor oneşti, iar nu vă spun un secret. Dar să citeşti pe un blog, de la un individ care nici politician nu e, şi nici guguman nu pare, aşa ceva: "sunt cadru didactic, trăiesc ca milogu', dar fugiţi cu mărirea de salarii de aici, parlamentari ticăloşi, că se duce dracului Bugetul!" este deja prea mult!
Este ipocrizie în stare pură, şi un mod de a face politică la fel de blamabil ca şi al celor împotriva cărora îndrepţi degetul acuzator. Iar asta nu cred că serveşte cuiva. Credeam că măcar în spaţiul ăsta putem fi sinceri şi ne putem desprinde de convenţii şi de clişee. Se pare că nu.
Nu pledez pentru transformarea blogului într-un soi de divan, de pe care ne putem exhiba frustrările şi obsesiile. O minimă cenzură a bunului simţ trebuie să funcţioneze şi aici. Ce speram era o mai mare onestitate a opiniilor şi o mai mare deschidere, mai puţină încrâncenare şi partizanat.
Revenind la chestia cu "fugiţi cu banii de aici!" Aceste măriri de salarii se impuneau, şi nu doar în educaţie. Se tot vorbeşte despre faptul că salariile bugetarilor au depăşit salariile din sistemul privat. Statistic, aşa este, în anumite domenii. De ce? Pentru că în sectorul privat, cu toată cota unică de impozitare, se plătesc încă prea multe salarii cu sacoşa. Cunosc oameni care şi-au făcut apartamente, şi-au cumpărat maşini, pleacă în vacanţe de zeci şi de sute de mii de euro, dar ei au pe hârtie salarii cu puţin peste salariul minim pe economie. De ce?
Pentru că nu vor să împartă nimic din ceea ce au cu societatea. Sensul este unic: de la societate către el. Şi-a făcut studiile în sectorul public, sănătatea şi-o îngrijeşte pe bani publici, în spitale publice, circulă pe şosele publice, dar nu vrea să contribuie cu nimic la asta. Şi-a găsit şi o scuză comodă pentru conştiinţă: el nu dă bani statului, că statul este hoţ! Dar e acelaşi stat cu care are contracte de milioane de euro, şi fără de care afacerile lui n-ar valora nici cât o ceapă degerată!
Şi toţi ăştia îţi dau lecţii de capitalism, şi îţi demonstrează cât e de nociv să măreşti salariile, că uite ce criză e în lume! Dar ei au înţeles originea şi esenţa acestei crize?
Este criza egoismului. Dacă n-a mai existat ameninţarera comunismului, deţinătorii de capital n-au mai vrut să împartă bogăţia cu aceia care trăiesc din muncă, nu din capital. Dar au vrut să-i păstreze pe aceştia din urmă sclavii consumerismului. De mai bine de două decenii, salariile în Occident stagnează sau scad, în timp ce volumul comerţul cu amănuntul creşte necontenit. De ce? Pentru că s-a injectat putere de cumpărare suplimentară prin credite, altfel profitul firmelor nu ar fi fost din ce în ce mai mare. Acum schema asta a intrat în faliment, pentru că cei care s-au împrumutat nu mai au de unde plăti, pentru că veniturile din muncă au scăzut.
Ecuaţia este simplă: ori cresc veniturile celor mulţi, prin mărirea salariilor, deci prin împărţirea mai echitabilă a fructelor creşterii economice, ori pierdem toţi, pentru că unii sunt prea lacomi. Avem de ales. Dar cum am mai spus, avem noi un talent de a face alegeri proaste, ceva de speriat!
PS: un capitalist deştept, Henry Ford, a înţeles cum stă treaba, şi şi-a plătit muncitorii cu cinci dolari pe zi, ca să aibă cine-i cumpăra fieroteniile din curte!
5 comentarii:
Capitalistul destept Henry Ford spunea candva ca "nu exista motiv pentru care conducatorul unei companii sa ia un salariu mai mare decat de 40 de ori salariul muncitorului de la linia de productie".
Azi, se prabuseste piata si PDG-ii vor tot zeci de milioane de dolari compensatii cand pleaca din companiile pe care le-au pus pe butuci. Si, bineinteles, milioanele respective ajung imediat intr-un paradis fiscal, ce mama dracu'!
de 30 de ani se tot reduce "partea" angajatilor din valoarea adaugata creata in economie, pretutindeni in lume. Prin lacomie, elita economica si financiara si-a distrus solvabilitatea pietelor interne si le-a fragilizat/redus. Acum se mira! Impozitul progresiv pe venit SI PE PROFIT a fost inventat tocmai pentru a descuraja lacomia distructiva. La noi chiar nu se intelege asta?
Este o confirmare a ceea ce am gandit pe la inceputurile anilor '90. Am mai citit o data prin The Economist, sa fi fost prin '99-2000 despre stagnarea salarilor in Lumea Buna. Acolo era justificataprin MONDIALIZAREA NEOLIBARALA...
Cat desper salarizarea sectorului privat roman, ea, cel putin in domeniul meu, este NET inferioara salarizarii de la stat. Si sacosa n-are nimic de-a face aici. Mai mult capusarea sistemului de stat...
Intamplarea face ca sa cunosc veniturile din salariu a 8 membri apropiati ai familiei mele, dintre care 2 sunt bugetari si 6 lucreaza in mediu privat, fiecare din cei 8 in alt loc de munca. Doar la cei doi bugetari salariul dobandit corespunde cu cel de pe statul legal si fluturasul lunar. Ceilalti 6 au pe fluturasi (care au fluturas), 2 salariul minim pe economie iar 4 cu putin mai mult, dar in realitate salarii cu mult mai mari decat ale bugetarilor, 2 dintre ei chiar de 4 ori mai mari.
Nu stiu daca procentul se regaseste in intreaga economie, dar tare mi-e teama ca este chiar depasit.
Intreaga presa, ca la bagheta unui dirijor invizibil, deplange aceasta brusca ridicare a salariilor invatatorilor si profesorilor. Dar nu am intalnit vre-un articol cu cifre care sa permita cititorului judecarea gravitatii problemei:
cat de mari sunt salariile profesorilor (de invatamant primar, secundar, universitar) comparativ cu cele aialtor functionari publici si cam ce procent reprezinta salariile lor in bugetul statului. N-ar fi stricat si unele comparatii cu situatia din alte tari, precum si cu starea de lucruri din invatamant in tara noastra in anii '80. Se prefera insa declaratii patetice ("se arunca in aer o constructie bugetara", "tintele politice mici calca in picioare, sfidator, idealurile nationale" etc).
Dar mi-am dat seama ca - daca presa va continua si in anul viitor cu acest stil demascator al infamiei tuturor partidelor - i se vor creia, involuntar poate, conditii excelente lui Tr. Basescu pentru a ramane inca 5 ani la Cotroceni.
Va spun eu cam cat castiga un profesor...
Sub 10 milioane vechi bani in mana...daca are toate gradele luate...
Un Invatator si mai putin iar o educatoare mai putin decat un invatator...
Un doctor de la 7-8 milioane la vreo 15-16, maximum.
O asistenta medicala cam la 7-8 milioane, o infirmiera vreo 5-6 milioane
La functionarii publici, este cam tot asa...
Iar privatii, numai unii dintre ei dau mai mult in mana decat pe stat... Majoritatea nu dau decat acel salariu minim pe economie.
Am vorbit anul trecut cu un salariat de la Reanult-Dacia-Mioveni. Muncitorii lua in mana cam 7-8 milioane...
Trimiteți un comentariu