Vă invit să citiţi aici şi motivaţia sprijinului pe care îl acordă, practic, cei de la The Economist candidatului Barack Obama. E drept, pentru SUA a venit momentul unei schimbări radicale. Şi dacă America profundă(deşi termenul are alt sens în acest caz, şi nu se referă la acea Americă a micilor oraşe de provincie, pe care le lăuda Sarah Palin pentru americanismul lor, ci la America celor care duc acum greul crizei, pentru că au luat prea în serios himericul "vis american") este gata de schimbare, are nevoie de ea, tare mă tem că nu va fi posibilă, pentru că aceia care contează cu adevărat în politica şi în guvernarea americane numai la schimbare nu se gândesc!
Un preşedinte ca Obama are un merit, în aceste vremuri grele pentru casta la putere de la Washington: îi oferă un răgaz pentru a se reorganiza, el funcţionând ca o supapă de siguranţă. După ce vor fi eliminate unele dintre cele mai periculoase tensiuni din sistem, lucrurile se vor petrece ca şi până acum. Ideea asta cu schimbarea dă bine în campaniile electorale.
Când vine însă vremea schimbării propriu-zise, ajungem la Caragiale, cu ale lui celebre vorbe: "Să se revizuiască, primesc, dar atunci să nu se schimbe nimic. Să nu se revizuiască, primesc, dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale”. Ei bine, tocmai asta este: nimic nu se va schimba prin părţile esenţiale. Iar Barack Obama este candidatul perfect al încremenirii în proiect a Americii. Simbolic, votez cu el, fie numai pentru că îmi amintesc de rezoluţia pusă de Antonescu pe cererea unor năuci, care vroiau să înmormânteze un preot legionat cu onoruri militatre: "Dracu a văzut popă pe afet de tun? Aprob! Să se vadă!"
3 comentarii:
Trebuie citit articolul. Este o analiza foarte buna a calitatilor si a defectelor celor doi candidati. Si, dupa parerea mea, o pledoarie pentru alegerea raului cel mai mic.
Mi-a placut asta:"The Economist does not have a vote, but if it did, it would cast it for Mr Obama. We do so wholeheartedly: the Democratic candidate has clearly shown that he offers the better chance of restoring America’s self-confidence."
Daca ii reuseste crearea sistemului public de sanatate in SUA, Barack va ramine o legenda. Deja este un fel de pop star. Discursul lui nu poate fi mai de stinga de cit este la ora asta. Deja a fost numit public marxist sau comunist. Replica lui a fost amuzanta: da, imparteam sandwichul la scoala cu alti copii, deci sunt comunist de mic :)
@ Karakas
Pai nu era deja public ?!
Cei care lucreaza cu asigurari, ceilalti cu Medicare si Medicaid. Numai ca astea doua din urma acopera cam 50 milioane din 300 adica 1/6 din populatie cea care nu are venituri....
Trimiteți un comentariu