sâmbătă, 25 octombrie 2008

Haute Couture
Cred că nici unul dintre cei care mă cunosc nu mă văd asistând la o prezentare de modă, lucru care nu mă împiedică să urmăresc fenomenul. Vrem, nu vrem, "haute couture" face parte din civilizaţia modernă, se identifică, până la un punct, cu ea, cel puţin în lumea occidentală, de aproape un secol, şi a dat naştere la creaţii remarcabile, dar, inevitabil, şi la oribilităţi. În ultimii ani, odată cu moartea sau cu retragerea din activitate a generaţiei de creatori care a dus la impunerea modei drept un fenomen artistic de care trebuia să se ţină seama, dar şi pe fondul transformării ei intr-o industrie a spectacolului, haute couture trece printr-o criză, care este una de identitate. Şi, de ce nu, şi una de imaginaţie, teribilismul multora dintre "vedetele" din tânăra generaţie de creatori de modă îi prezintă mai degrabă drept provocatori profesionişti, şi atât.
Vă invit să priviţi două tipuri de abordări, care au drept sursă de inspiraţie Japonia. Unde se termină creaţia şi unde începe provocarea?
Aşadar, prima abordare.

A doua abordare.

2 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Haute lecture, haute allure, haute couverture...

Anonim spunea...

Nu m-a interesat niciodata moda vestimentara sau de alta natura...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...