vineri, 31 octombrie 2008

Ce începe prost...
sursa: cartoonpress.ro
Se termină şi mai prost. Iar campania asta electorală a început prost, cu două intervenţii publice ale şefului statului, una mai tembelă decât alta. Modul jegos în care Traian Băsescu înţelege să exercite funcţia de Preşedinte al României( că demnitate nu mai este, de vreme ce se comportă nedemn!) depăşeşte ORICE limite! Nu poate fi acuzat de bun simţ. Înţeleg! Nu poate fi acuzat de cinste. Înţeleg şi asta. Nu poate fi acuzat de onoare. Fie! Dar chiar nu înţelege că România este o democraţie, o ţară europenă, cu o economie de piaţă, cu nişte reguli, bune-rele, sincrone cu acelea ale lumii occidentale? Nu aştept minuni de la el. Aştept însă o minimă raţionalitate şi cât de cât o doză de responsabilitate.
România înseamnă şi mizeria din Zăbrăuţi, şi vilele de lux din nordul Bucureştilor, şi muncitorul de la Dacia, şi rentierul, şi micul inteprinzător, şi capitalistul feroce, şi elevul, şi pensionarul. Fiecare are interesele lui, şi ele sunt, în limitele legii şi ale Constituţiei, în egală măsură LEGITIME.
Nu poţi veni să spui: "Niciodată nu va putea spera vreun om să devină premier, cât eu sunt preşedinte, dacă ştie ca a participat la o discuţie cu oameni de afaceri, unde s-a stabilit formarea marii Companii Energetice Integrate. Dacă ştie vreun candidat că a participat, împreună cu magnaţi, cu aşa-zişi moguli, să îşi ia gândul de a deveni prim-ministru al Romaniei " Până una-alta, în România afaceriştii NU SUNT SCOŞI ÎN AFARA LEGII!
Feroce sau nu, capitaliştii români dau de lucru la sute de mii, poate la un milion şi mai bine de oameni, generează valoare adăugată, chiar dacă mai fac şi coţcării cu banii statului. Printre altele, interesele lor sunt identice cu acelea ale Guvernului României, INDIFERENT cine se află în fruntea lui. Cetăţenii, peste tot în lume, asta cer de la Guvernele ţărilor lor: stabilitatea preţurilor, locuri de muncă, securitate socială, servicii publice de calitate, infrastructuri, protecţia vieţii şi bunurilor personale. Nu prea mai contează cine le produce: puterea publică sau sistemul privat, câtă vreme accesul este garantat tuturor cetăţenilor, la un cost suportabil.
Poţi interzice premierului să se consulte cu mediul de afaceri? Poţi condamna o decizie luată după o astfel de consultare? Nu ştiu care este miza înfiinţării acestei Companii Energetice Integrate, şi nici nu sunt convins de onestitatea şi neutralitatea, eufemistic vorbind, ale adversarilor ei. Dacă sunt dubii sau nelămuriri, există mecanisme de control: în Parlament, unde va veni Ordonanţa de Urgenţă, pentru a fi aprobată, la Cotroceni, la promulgarea Legii. Rămâne problema oportunităţii. Dar nu este nici treaba şefului statului, nici cea a CSAT să judece oportunitatea unei decizii ECONOMICE. Aşa am ajuns să distrugem afaceri, să pierdem investiţii, să risipim bani.
De fapt, Traian Băsescu, dincolo de faptul că bate câmpii, minte cu neruşinare şi face campanie pentru PD-L, ceea ce nu mai miră pe nimeni, începe să construiască un sistem constituţional pervers, pentru că, să nu uităm, există şi funcţionează, sub oblăduirea Cotrocenilor, o Comisie care analizează modificarea Constituţiei. Acum se forţează, pe fondul campaniei electorale, acceptarea ideii că puterea în Românuia se deplasează de la Parlament şi Executiv, la Preşedinte, care are un rol extins.
"Vreau să îi informez pe români preventiv: Nici când un partid obţine 51%, persoana nu poate fi impusă preşedintelui, ci doar partidul. Dacă un partid obţine 51%, acel partid este îndreptăţit, conform Constituţiei, are dreptul garantat să dea prim-ministrul, dar când vine vorba de persoană, este o discuţie care trebuie făcută cu preşedintele, şi acceptul preşedintelui, pentru că aşa-i clădită Constituţia". Afirmaţiile astea echivalează cu anularea autonomiei decizionale a partidelor. Cu alte cuvinte, indiferent de voinţa populară, exprimată prin vor, indiferent de decizia DEMOCRATICĂ a partidelor, voinţa Preşedintelui este cea care contează. Este definiţia tipică a regimului dictatorial, ascuns sub o faţadă "democratică". Ne facem că alegem, proştii chiar cred că votul lor contează, dar vine Băsescu şi le zice "ie-te pula! Asta vrea ea, aşa faceţi!"
A mai lansat astăzi o nouă temă parazită: împărţirea administrativ teritorială a României. Acum vrea ceva între patru şi douăsprezece judeţe. Este, din toate punctele de vedere, o tâmpenie! O tâmpenie pentru că va exacerba egoismele locale, naţionalismul, separatismul, pentru că va genera un val de nemulţumiri. Mai mult, va naşte şi o nouă birocraţie, şi se dezlănţui o luptă crâncenă pentru putere între Bucureşti şi noile centre de putere locale.
În fond, dacă sunt prea mulţi birocraţi(deşi, oricât ar părea de ciudat, NU sunt!) o reformă instituţională făcută cu cap îi poate reduce drastic. Dar ceea ce nu înţelege Băsescu este că sarcinile pe care le transferăm autorităţilor locale generează şi mai mulţi birocraţi. Peste tot în lume descentralizarea statului a generat înmulţirea funcţionarilor publici. Şi creşterea impozitelor şi taxelor locale, pentru că descentralizarea costă cu mult mai mult decât centralismul. Pe hârtie arată bine: mai puţin stat. Dar stat e şi primăria de la Atârnaţii Cucuieţilor! Nu vreţi să ştiţi câţi funcţionari avea Primăria Capitalei în 1989 şi câţi are acum, şi cât costă funcţionarea ei!
Teme parazite, banc de încercare pentru viitoarele schimbări constituţionale, atacuri joase, delir verbal: cam aşa arată o campanie electorală cu Traian Băsescu solist. Şi e doar începutul!

5 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Stimate d-le Constantin Gheorghe,
Fata de numeroasele probleme ce se pun in fata electoratului la aceste alegeri, ati putea sa comentati tacerea asurzitoare a PSD ? Pe site-ul www.psd.ro, ultimele declaratii ale lui Geoana si altii sunt de acum vreo zece zile. Un ziar sau saptamanal oficial sau oficios al PSD nu cunosc. Cum se explica aceasta atitudine a singurului partid ce se afirma "de dreapta", desi campania electorala a inceput ?
Va multumesc!

Anonim spunea...

Basescu e Broscoiul ala pedepsit din basm.Daca nu se gaseste o fata sa-l sarute va fi pedepsit pe viata.Psd momentan nu trebuie sa faca nimic{PD-L a inceput bine ,va scarbi populatia}Ramane de vazut cine culege roadele PSD sau PNL.

Anonim spunea...

excelent articol. ma alaturi domnului Raducanu , întrebîndu'ma unde e raspunsul celorlalte partide politice la tîmpeniile cu aer dictatorial debitate de basescu? în afara de reactii individuale pe ici pe colo n'am vazut nimic . ca sa nu mai vorbim de presa. ea se excita de cîte ori plînge basescu în direct si e bleaga la enormitatile pe care le spune !

Anonim spunea...

Domnule Răducanu, ştiţi foarte bine că după moartea domnului Riza a dispărut singurul săptămânal de stânga din România, "Timpul, 7 zile". Celor de la PSD NU le pasă. Cei care au bani se descurcă, pentru că transmit mesajele lor, nu ale partidului, restul, Dumnezeu cu mila! Cât despre mine, Nu voi mai făsi vreodată un loc în presă, pentru că am fost "omul lui Iliescu!" Aşa că bine aţi venit în lumea canibalismului de partid şi de stat!


Ciupico, mă bucur să văd postarea ta. Mi-ai lipsit! Cât despre răspunsul partidelor, ca să îl dea, trebuie să fie credibile. Sunt la fel de lipsite de credibilitate ca şi Băsescu. Dar la impresie artistică punctează soliştii, nu coriştii!

Anonim spunea...

La cît de lucid gîndeşti şi scrii, Iliescu ar fi trebuit să fie "omul tău", nu viceversa! :) Ca să nu avem vorbe, ţi-am făcut un mic compliment, pentru că citesc mai tot de pe aici.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...