duminică, 1 ianuarie 2012

Sper



Sper că anul ăsta va fi anul unei schimbări de substanţă în politica românească. Vrem, nu vrem, democraţia este despre politică, şi visul tehnocrat este doar onanie intelectuală. Dar schimbarea nu poate veni din afara noastră, nu este un dar. Schimbarea n-o putem face decât noi. Noi trebuie să-i dăm un sens, o raţiune, o finalitate.

Sper că vom ieşi, anul acesta, din fatalismul care ne caracterizează, că vom înţelege că, pentru a schimba, trebuie să începem prin a ne indigna. A ne indigna înseamnă a nu mai accepta acele lucruri pe care noi le considerăm că ne încalcă drepturile, libertăţile şi interesele noastre. A ne indigna înseamnă a lua atitudine. Şi când iei atitudine, n-o poţi face decât împreună cu alţii.

Sper că nu înţelegem prin solidaritate  tăcerea în suferinţă. Aceea nu e solidaritate, e resemnare. De 22 de ani încercăm doar soluţii individuale de supravieţuire. Ni se tot spune că aşa e în lumea "modernă", în "capitalism", că fiecare trebuie să-şi poarte de grijă. Este o uriaşă minciună. Naţiunile de succes au fost, sunt, naţiunile cele mai solidare, în care cetăţenii, organizaţi în stat, au avut grijă unii de alţii. Individualismul fără margini ne-a dus în criza din care nu mai ştim cum să ieşim.

Sper că am înţeles că actualii guvernanţi nu mai au ce să ne ofere, în afara spectacolului grotesc al lăcomiei, corupţiei şi egoismului lor feroce. Sper că aţi înţeles că trebuie să le cerem celor cu care îi vom înlocui să vină în faţa noastră cu un alt contract social, în care interesele noastre, nu interesele lor, să fie pe primul plan.

Sper că am înţeles că nu toţi oamenii sunt la fel, că ei trebuie judecaţi după fapte, nu după vorbe. Sper că vom alege cu mintea, şi, de ce nu, cu portofelul, şi nu după cum ne spun tot felul de spaime abil întreţinute de cei care nu vor decât banii noştri. Sper că v-aţi săturat de teme false, de dezbateri sterile, de tsunamiul ăsta de vorbe care se revarsă peste noi, măturând totul în calea lui.

Sper să avem, la sfârşitul acestui an, o nouă guvernare, şi, cu ea, noi motive de optimism. Sper că, în sfârşit, vinovaţii de starea mizerabilă în care suntem, vor da socoteală. Sper că ne vom lua soarta în mâini şi ne vom face o viaţă mai bună. Dar asta nu se poate fără angajament cetăţenesc, şi nici fără luptă. Orice drept, orice libertarte se obţin prin luptă. Nimic nu vine de la sine. Să ne propunem schimbarea, şi să luptăm pentru ea, nu să aşteptăm să ne pice din senin. Nu va pica.

Sper să fiţi fericiţi şi sănătoşi. 

La mulţi ani! 


6 comentarii:

Lucia Verona spunea...

La mulţi ani!

Ninulescu spunea...

La multi ani !

Doru spunea...

Sper să fie o indignare care să ne scoată definitiv din sintagma "mămăliga nu explodează"!
Ani mulţi, buni şi frumoşi!

clerc spunea...

La multi ani, sanatate si putina normalitate! Si, daca se poate, mai putine prilejuri pentru observatii amare si judecati minioase...

Ando spunea...

Ce zi frumoasa a fost azi, 1 ianuarie!Poate ca e un semn... Sanatate si numai bine.

cristi spunea...

La mulţi ani! Şi felicitări pentru un articol excelent... de obicei sunt cârcotaş dar ăsta e perfect.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...