duminică, 1 ianuarie 2012

A fost odată în America



O poveste simplă: ea, negresă cu sânge indian. El, alb-arian. Căsătoriţi, în bună regulă. Dar nu în statul potrivit. Erau în Virginia, în 1958, unde încălcau o lege, Racial Integrity Act, care împiedica astfel de căsătorii inter-rasiale. Au fost ridicaţi în crucea nopţii din casa lor, din patul lor, şi obligaţi de judecător să părăsească statul Virginia pentru 25 de ani. Asta după ce prima sentinţă fusese un an de închisoare.


Poate că e bine să ne amintim şi astfel de evenimente, mai ales când americanii ne dau lecţii de "democraţie" şi ne judecă, ne pun note şi ne trag de urechi. Dar nu pentru asta v-o prezint, sau nu numai pentru asta. Sunt şi nişte fotografii extraordinare, din acea perioadă, făcute cuplului de Grey Villet. Un ultim amănunt: cuplurile interrasiale din Virginia, unde numărul celor de altă rasă decât albii a crescut în zece ani cu circa 63%, reprezintă doar 2,92%  din totalul populaţiei statului. Asta e! 

2 comentarii:

cristi spunea...

Mai e ceva aici, poate chiar mai important. Ăştia doi nu s-au resemnat şi nu s-au lăsat exilaţi, ci au continuat să lupte pentru drepturile lor. Iar după nouă ani, în 1967, au obţinut o sentinţă a curţii supreme care a anulat toate legile similare de peste tot în SUA. Asta e o poveste cu happy end care arată că democraţia poate funcţiona dacă e sprijinită de oameni ca Mildred şi Richard Loving. Din păcate au murit amândoi şi acum avem un preşedinte al SUA care poate dispune asasinate sau încarcerare pe termen nedefinit fără nici un fel de limită în numele "securităţii". Şi ăsta e bunul democrat Obama!

Aceeaşi boală îi macină pe ei ca şi pe noi. Eu încă cred că democraţia e posibilă dacă suntem mai serioşi atunci când votăm.

Karakas spunea...

Nici americanii nu mai cred in chestia asta cu "democratia americana"...Nu exista decmocratie americana, decit de forma, sau propaganda pentru a motiva razboiaele lor, care nici macar nu mai sunt ale lor. Armata SUA nu mai actioneaza pentru interesele poporului american, ci este platita sa execute un plan de dominare global, conceput de grupuri suprastatale cu putere mai mare decit statul american. Ei, aceste grupuri (corporatocracy), sunt statul american, au oameni implantati peste tot in administratie, parlament, sistemul de securitate...noi am ajuns biete marionete. Sclavi care ne credem liberi. Asta nu indigneaza pe nimeni?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...