Abandonul şcolar, indiferenţa tinerilor faţă de şcoală au cauze şi motivaţii multiple. Dar, din punctul meu de vedere, cea mai importantă cauză este faptul că, încet, încet, societăţile noastre încetează să mai fie meritocraţii. Dacă înainte, când ascensorul social urca, principala condiţie să te urci în el era să ai o bună educaţie. Acum, când coboară, educaţia nu mai contează, pentru a obţine un anumit statut social şi bunăstare . E suficient să fii manelist, interlop, "vedetă", târfă de lux. Ăstea sunt modelele de succes, nu savanţii, nu literaţii, nu artiştii autentici. Când totul este marfă, ei nu au ce vinde.
Iată că acum cineva a avut geniala idee de a-i plăti pe elevi să vină la şcoală! Trei licee din Creteil, Franţa, vor să-şi plătească elevii dacă vin la şcoală şi obţin rezultate bune. Se pot câştiga până la 10.000 de euro pe an, care se acordă clasei cu rezultatele cele mai bune, bani pentru proiecte puse de comun acord de elevi, profesori şi părinţi. Banii vin dintr-un fond guvernamental de 65 de milioane de euro, Fondul de Experimente pentru Tineri.
Eu aştept cu nerăbdare momentul în care în clase se vor distribui celor care vin la şcoală ţigări cu "iarbă", vor avea dansatoare în poală şi striperi! Toate plătite din bani publici.
Ei bine, Iubitul nostru Conducător este un vizionar! Ştia el ce ştia când a vorbit de legalizarea consumului de droguri uşoare şi a prostituţiei. Se gândea la combaterea abandonului şcolar!
2 comentarii:
Să înţeleg că nu toate ar trebui să fie marfă ?
De fapt asta este şi părerea mea.
Nu tot ce-i pe lume asta se poate măsura cu măsura unei mărfi.
Una dintre formulările care mă enervează cel mai tare, este "piaţa muncii".
Munca nu poate fi o marfă. Munceşti şi atunci cînd îţi creşti copilul, îngrijeşti părinţii bătrîni, ajuţi vecinul la anaghie care nu-şi poate ridica singur casa.
Probabil ca acest cartier Creteil este o periferie a Parisului, unde tinerii someri din parinti maghrebini sau africani se distreaza dand foc la automobile. Masura de a-i aduna de pe strazi contra plata este disperata, dar una din multele incercate pentru a le potoli revolta. Tot odata, la capatul celalalt al lantului social, sunt copiii cu parinti bogati ce isi trimit odraslele la scoli private cu predare in limba stapanilor (azi - engleza), unde taxa scolara pe un an, cu cei mai buni profesori, se ridica la 10-15 mii euro de copil. In felul asta se perpetueaza falia dintre bogati si saraci, conditie de existenta a capitalismului contemporan.
Trimiteți un comentariu