Viitorul sună prost!
Bine, nu e chiar momentul potrivit pentru o discuţie despre economie. Numai că, ne place sau nu, crizele, indiferent de natura lor, nu sunt duse la Biserică, nu au mamă, nu au tată(deşi tare ne-ar place să le zicem ceva de dulce genitorilor!), nu au Paşte sau Crăciun, deşi atunci efectele sunt cel mai dureros simţite, şi în general apar când vor ele şi nu dispar când vrem noi!
Dar n-am prea văzut comentarii aplicate la Programul de Guvernare recitat ieri de Traian Boc. Unul dintre puncte era reducerea deficitului bugetar în 2009 până la 1,7 % din PIB. Ca un prost ce mă aflu, am spus, nu de mult, că reducerea deficitului, respectiv a consumului, în condiţiile actualei crize, nu este tocmai o dovadă de inteligenţă. Un alt prost, Olivier Blanchard, economistul şef al FMI, acordă un interviu ziarului "Le Monde", în care spune o serie de lucruri foarte interesante şi deloc ortodoxe, ca abordare a măsurilor anti-criză.
Întrebat cum se face că Fondul, de obicei inamic al deficitelor bugetare, presează acum guvernele să cheltuiască, musiu Blanchard răspunde: "În circumstanţe diferite, remedii diferite. Suntem în prezenţa unei crize de o amplitudine excepţională, a cărei principală componentă o reprezintă prăbuşirea cererii. Indicii de încredere a consumatorilor şi a inteprinderilor nu au căzut atât de mult niciodată de la introducerea lor. Du jamais-vu ! Începând cu luna octombrie s-a declanşat brusc şi la scară mondială o paralizie a intenţiilor de a cheltui.
Lunile care vor veni vor fi foarte urâte. Este imperativ să jugulăm această pierdere a încrederii, de a relansa, şi la nevoie de a înlocui, cererea privată, dacă vrem ca recesiunea să nu se transforme în Mare Depresie. Bineînţeles, în timpuri normale, noi am fi recomandat Europei să reducă aceste deficite. Dar nu suntem în timpuri normale"
Citiţi restul interviului aici. Şi tot din interviu rezultă o posibilă explicaţie pentru picajul în nas al leului: din ţările emergente s-au repatriat capitaluri în valoare de peste 4.000 de miliarde de dolari. România este o ţară emergentă, şi nu e la adăpost de fuga capitalurilor.
Ce vreau să spun: cei doi comici ai finanţelor şi economiei, Pogea şi Videanu-Bordură nu mă conving defel că ar şti ce fac. Viitorul sună al dracului de prost! Băieţii nu măresc nici salariile şi pensiile, nici cheltuielile guvernamentale, ci planifică, practic, o contracţie dură a cererii interne. Adică fix reţeta trasformării recesiunii în depresie. Care nu cu Prozac se va trata. Ea, depresia economică. Depresia noastră, da! Dacă vom avea bani de Prozac!
8 comentarii:
Tu esti un liberal de stanga, iar eu o socialista, de dreapta!
Ce e in capul nostru?!
O convergenta a sistemelor?
Rau inteleasa?
Prozac, Xanax, Haliperidol,Zoloft, Calmepan, Bromazepam, EEETTTCCC!!!!
Acum o saptamana a aparut, tot in Le Monde, un interviu dat de Immanuel Wallerstein si intitulat "Le capitalisme touch a sa fin" (Capitalismului i se apropie sfarsitul). Masurile preconizate de FMI se refera la anul 2009 si eventual 2010, dar Wallerstein vorbeste despre urmatoarele decenii. Ideile lui mi s-au parut atat de originale incat am tradus interviul, ce poate fi citit pe blogul nraducanu.wordpress.com
@Ruxandra-Georgeta Lungu - Ca dl. C. Gheorghe se considera liberal de stanga mai inteleg (dand termenului liberal intelesul american - v. Paul Krugman). Dar "socialista de dreapta" oare ce o mai fi? National-socialista?
@ Domnule Raducanu,
Era un joc de cuvinte adresat domnului Constantin Gheorghe care presupun ca a inteles ce vreau sa spun fara sa faca atata analiza pe text.
In schimb, ironia dumitale, absolut gratuita, nu o gust deloc.
Nu intentionez sa ma explic, dar, pe scurt: detin propria firma sunt un capitalist cu acte in regula de 18 ani si incerc sa inteleg si sa ma adaptez mecanismelor "capitalismului" romanesc.
Totodata, cred ca, in anumite domenii si anumite momente, interventia (si proprietatea) statului in economie este necesara. Cred ca toti semenii mei au dreptul la egalitate de sanse in viata,iar polarizarea excesiva a societatii imi repugna.
ETC.ETC.ETC. Denumiti aceste idei cum poftiti! Puteti sa le spuneti si "national-comunism", din partea mea!
Nu dezvolt ideea caci s-ar putea sa ma ambalez si sa ma enervez peste masura.
Faptul ca aveti o problema cu optiunile mele politice(v-am raspuns si in noiembrie,la alt comentariu rautacios) rezulta din prejudecati, probabil din experienta de viata pe care o aveti si, foarte posibil, din lipsa de curiozitate de a citi articolele de pe blogul meu si de a incerca, macar formal, sa intelegeti ce fel de om sunt.
Cum ne ţineţi mereu la cote înalte precum antrenorul ce ridică puţin câte puţin ştacheta săritorului la înalţime!
Offtopic dar potrivit ca moment doresc să spun câteva vorbe care să sune bine!
Doresc să vă urez dv. dar şi cititorilor dv. un Crăciun fericit şi un An Nou cu multe bucurii şi impliniri! Şi fie să avem parte şi de lucruri frumoase şi previziuni care să sune bine!
mary_lou
Nu stim ce va fi, desi am vazut componenta guvernului si ne-am cam dat seama de capabilitatile acestuia. Dar e, totusi, vreme de sarbatoare.
Va urez sarbatori fericite si linistite alaturi de cei dragi. Si un An Nou mai bun.
Macar acum, in clipe de sarbatoare, putem spera ca 2009 nu va fi asa cum se prefigureaza!
Pana atunci,va urez Craciun fericit alaturi de cei dragi, sanatate si pace in suflet!
Craciun fericit, La Multi Ani, cu sanatate fericire, noroc, realizari, impliniri si bucurii alaturi de ai tai si de toti cei dragi. Craciun fericit intregii familii!
Trimiteți un comentariu