Turismul sado-maso
Madam Udrea zicea că ea vea să promoveze turismul ecumenic. Bine, nimeni nu ştie ce vrea să fie asta: cel mai probabil tuta s-a gândit la turismul făcut în locaţiile unor lăcaşe de cult, în general mânăstiri, care primesc şi turişti.
Până una alta, în România se practică turismul sado-maso. Zeci de mii de maşini, pline cu zeci de mii de nebuni, stau pe drumul ce duce dinspre Bucureşti spre Valea Prahovei: Poiana Braşov este blocată, celelalte staţiuni la fel, traficul este paralizat. Se ştia de ceea ce se întâmplă pe Valea Prahovei de zile bune, şi cu toate astea turme după turme de bizoni bucureşteni migrează spre "munte".
Cât de tâmpit să fii să pleci undeva unde ştii că nu te aşteaptă nimic bun: nu locuri de parcare, nu capacităţi de cazare, pârtii bune doar pentru sinucigaşi, transport pe cablu aproximativ, trasee nemarcate, mizerie, înghesuială?
Ceea ce se întâmplă în turism este încă o dovadă că dobitocii care cred orbeşte în legile cererii şi ofertei mănâncă rahat cu polonicul. Dacă legile alea ar fi funcţionat, acum în jurul Bucureştilor, în TOATE direcţiile, ar fi trebuit să se dezvolte o mulţime de alternative la staţiunile băşinoase de pe Valea Prahovei. Şi cu toate astea, nimic! Deşi bani sunt cu toptanul!
Tot aşa, ar fi trebuit să avem acum o autostradă până la Braşov. Nu avem, şi nici nu vom avea. Ar fi putut fi lărgit drumul spre Curtea de Argeş, sus la Vidraru ar fi trebuit să fie acum o salbă de staţiuni. Nimic! Deşi Piteştii sunt un alt pol de dezvoltare, de unde nu lipsesc banii. Staţiuni se pot dezvolta şi spre Câmpulung-Rucăr-Bran. Dar fără drumuri, ce dracu să faci?
Atâta vreme cât de dezvoltarea turismului, de transformarea lui într-o industrie, care să fie gestionată ca atare, nu se ocupă nimeni cu adevărat, turismul sado-maso va fi singura ofertă a României în materie. A venit vremea ca statul să-şi manifeste voluntarismul, altminteri nu vom face nimic. Aşadar, aştept, dar nu de la Nuţi, spaima Cotrocenilor, o strategie naţională de dezvoltare a turismului, plecând de la datele României: existenţa polilor de bogăţie, singurii care pot face rentabile investiţiile, în prima fază. Cu alte cuvinte, statul să promoveze investiţiile în turism, construirea unor noi staţiuni, în parteneriat public-privat, care să se dezvolte simultan cu dezvoltarea infrastructurilor de transport. Să fie introduse stimulente fiscale, dacă este nevoie.
Românii câştigă acum mai bine, şi se revine la turismul de masă, pe care nu pensiunile din mediul rural îl va putea satisface. Dacă nu, vom face turism oriune, numai în ţara noastră nu.
3 comentarii:
Şi drumurile, dar şi preţurile, şi proasta organizare a timpului turistului, şi nesimţirea faţă de banii şi timpul omului în vacanţă te fac să alegi concediul la vest de Arad. Nu costă să te cocoşeze, te respectă sau măcar se prefac că îi interesează timpul tău, mai vezi şi înveţi ceva. Viaţa e prea scurtă ca să practicăm "maso" pe banii noştri. Chit că ei ar vrea nişte "sado".
Nici măcar. Ei nu vor decît să-şi umple şi mai mult buzunarele deja pline. Doar nu vreţi să şi înţeleagă sintagma "prestări de servicii"?
Anul acesta am fost in Republica Irlanda. Fratele meu locuieste in Tralee intr-un cartier de case - detached-house" - construit in 1997.
La stanga si la dreapta cartierului sau s-au construit zeci de cartiere similare. Are rost sa mai afirm ca niciuna din strazile de cartier nu a trebuit reparata?
Pe de alta parte, Irlanda - aproximativ 4,5 milioane de locuitori - a primit finantare europeana cat i s-a alocat Romaniei cu aproximativ 22 de milioane de locuitori. Probabil, pentru ca, acolo, autoritatile directioneaza banii unde trebuie. Basca, stiu sa faca proiecte!
Sincer, m-am indragostit de acel popor mic si foarte vitregit pe vremuri.Si care are o industrie a turismului foarte bine dezvoltata. Am fost in Dingle - un orasel unde se afla unul dintre punctele extreme ale Europei - unde limba oficiala este irlandeza, desi la nivel national limba oficiala este engleza. Traditiile se pastreaza si se folosesc pentru a atrage turisti. Exista, in comunitatea europeana, termenul de "exceptie culturala" unde pot fi incluse multe din specificul fiecarei nationalitati. Astfel, iti protejezi anumite "branduri locale" prin care apoi atragi acei turisti. Sunt multe de discutat.
Trimiteți un comentariu