O întrebare
Aş fi recunoscător celor care ar răspunde acestei întrebări: nu credeţi că a venit vremea unui efort de refondare a stângii româneşti, care, plecând de la datele societăţii româneşti, de la schimbarea de generaţii în politică şi de la sfidările prezentului şi viitorului, să ofere o alternativă la PSD şi la politicile promovate de aşa-zisele partide de dreapta, în fapt partide populiste, care încearcă să şteargă diferenţele specifice dintre stânga şi drepta?
Democraţia românească intră în impas, odată cu formarea acestei coaliţii-mamut, PSD-PD-L. Abia acum sintagma partid-stat îşi are sens şi conţinut. Şi aşa trecem printr-o gravă criză a democraţiei reprezentative. Ar fi o utopie să credem că salvarea vine dinspre democraţia directă! Cum ar arăta ea? Ceva de genul celor întâmplate în ultimele zile în Grecia? Sau ceea ce s-a întâmplat mai an în suburbiile marilor oraşe franceze?
Nu este cazul să coborâm confruntarea politică în stradă. dar nici nu putea funcţiona normal, ca naţiune şi ca societate fără solidaritate şi fără angajament cetăţenesc. Cu peste 60% dintre cetăţeni care au refuzat să participe la vot avem un refuz clar al asumării responsabilităţii. Aceşti oameni trebuie convinşi să se întoarcă la urne. Actualele partide şi-au pierdut credibilitatea şi nu mai pot genera proiecte pe care cetăţenii să le poată considera că merită susţinute.
Este o lume de câştigat pentru democraţie. Este miza principală a unei noi construcţii de stânga, o stângă progresistă, debarasată de complexe şi de complicităţi, capabilă să intre într-un dialog sincer şi nemijlocit cu cetăţenii, cu organismele societăţii civile, capabilă să răspundă nevoilor şi aşteptărilor oamenilor.
13 comentarii:
Eu unde ma pot situa daca am judecata de/pe dreapta si inima de/pe stanga :)?
Doresti infiintarea altor partide? Cine crezi ca iti va permite asta? Partidele se constituie intai cu bani si relatii, apoi dupa aceea urmeaza membri.Banii ii poti obtine de la cei care ii au, dar nu degeaba. Iti vor cere ceva in schimb. Stiu ca nu este corect, dar asa functioneaza politica. Iti recomand, daca nu ai citit pana acum, "Istoria vietii private" (10 volume). Te vei lecui.
Cu prietenie, :)
Personal, nu vreau să înfiinţez un partid, ci să aflu dacă se simte nevoia unei noi construcţii politice la stânga. O construcţie care să se adreseze celor 60% dintre români care nu votează, dar care, sunt sigur, nu o fac pentru că ne simt reprezentaţi de nici unul dintre actualele partide.
Eu zic ca da, e cazul cel putin sa discutam. PSD e cu fundu' in mai multe luntre la ora asta. Prin coalizarea cu dreapta populista si-a pierdut si din credibilitate si din reprezentativitate. Exista si premisa organizationala, pentru ca sunt multi oameni in PSD care nu sunt multumiti de aceasta coalitie. Pe de alta parte, scindarea PSD prin migratia unor membri mai vechi i-ar da satisfactie lui Basescu (vor fi si PSDisti care se vor duce la PD-L). Deci una din intrebarile grele este: crearea unui nou partid de stinga va intari stinga sau o va slabi? Probabil pe termen scurt o va slabi, insa pe termen mai lung poate fi benefica.
A doua intrebare legitima este: cit de la stinga se va defini acest partid? Va fi o complementaritate pentru PSD, sau un partid cu o platforma si ideologie separata? Vor merge pe cooperare, sau din start vor fi divergente?
Oricum, eu zic ca PSDistii au luat destul de putin la acest vot, si nu au reusit sa convinga pe indecisii gen "Vot Canci!". In conditiile economice de azi, mi se pare o mare nerealizare pentru stinga. Deci ceva at trebui schimbat.
sunt perfect de acord ca este nevoie de un partid de stanga modern si european ("modern si european" sunt etichete pe care le-am tot auzit in gura unor reprezentanti al PSD. dar, pariez!, ca habar nu aveau ce inseamna in practica!!!). de fapt, daca stam si ne gandim la rece, nici FDSN-PDSR-PSD nu a fost partid de stanga autentic (sau macar consecvent; a avut uneori accente social-democrate, dar cred ca au fost rezultatul, mai degrana al intamplarii, decat al unei optiuni rationale).
si, la fel de convins sunt de faptul ca un asemnea partid va aparea la un moment dat. realitatea sociala o cere aproape imperativ! iar balmajeala politica la care asistam de cativa ani reprezinta cea mai buna dovada ca nevoia este reala. un asemenea partid va aparea fie pe infrastructura unui partid existent - poate psd - fie cu o structura noua. dar, problema, cred eu, nu este structura. sau afinitaile ideologice, sau de cadre. problema cred ca este undeva in amonte, in zona intrebarii; CUI II ESTE UTIL UN ASEMENEA PARTID? atentie! nu ma refer la electoratul care isi da votul odata la 4 ani. ci la cei care ar putea fi interesati de o asemenea constructie, de o asemenea organizatie care sa le reprezinte interesele si sa le catalizeze energiile. daca am avea raspunsuri la intrebarea CUI FOLOSESTE UN PARTID DE STANGA am gasi, mai devreme sau mai tarziu, raspunsuri si la celelalte intrebari pe care le presupune procesul concret de nastere a unui partid de stanga: cu ce bani?, cu ce infrastructura, cu ce oameni?, cu ce mijloace de expresie publica?care-i sunt proiectele de etapa?. oricum, intrebarea (si propunerea ta?) este provocatoare!!!
eu de 3 ani spun asta. si prevad ca vor ajunge sa mearga la vot 25% din cei cu drept. dar cine sa'l faca? am scris pe blogul lui Nastase sperînd ca în situatia în care a fost pus, (marginalizat)are întradevar ceva oua de numarat. se pare ca el are totusi alta agenda si tine prea mult la jucariile lui ( si el crede sincer, zic eu, ca psd-ul e , a fost, jucaria lui)
cît în ce priveste banii pentru un partid nu vad de ce ar trebui sa fie un impediment. s'a facut un second life pe internet, de ce nu s'ar putea face si un partid care sa aiba spatiul virtual ca mediu de expresie. un hosting costa mai putin ca un sediu. un skipe mai ieftin decît romtelecom .
sigur se poate delira în continuare pe subiect dar eu cred ca , da , e nevoie de un alt partid . poate asa m'as urni si eu la vot.
Din păcate nu ne ajută să vorbim de "o stîngă modernă europeană". Stînga e în impas în toată Europa. Sigur că e nevoie de un partid de stînga, cu principii şi valori clare, care nu numai să răspundă, cum spuneţi, nevoilor şi aşteptărilor oamenilor, dar să le şi creeze un orizont de aşteptare dincolo de rezolvarea problemelor cotidiene.
Un prim raspuns, la repezeala :
Da, avem nevoie, dar nu sunt propice conditiile deoarece (citez):
Nu avem o clasă politică performantă, pentru că ea a ales să funcţioneze ca o societate secretă, ca un cerc închis, unde nu intri pentru meritele personale, ci pentru că eşti alesul unuia dintre iniţiaţi. Şi principalul criteriu de alegere este capacitatea de a executa ordinele, fără să comentezi şi mai ales fără să dai semne că ai fi autonom în gândire şi independent în acţiune.
Dar tema e mult mai vasta pentru a putea fi desbatuta pe blog. Voi mai reflecta la ea si voi reveni, aici sau in alta parte.
Ba da.
Am cateva intrebari:
- cati dintre cei care au fost la vot au votat doctrine, partide si cati au votat oamenii (candidatii partidelor)?
- in politica romaneasca, cata importanta mai are doctrina?
- cine si-a pierdut credibilitatea? partidul sau exponentii acestuia?
- mai avem democratie in Romania?
Intrebarea dvs. privind necesitatea unui partid de stanga ma preocupa. Caci PSD este un partid de centru-stanga, ceeace e cu totul altceva decat un veritabil partid de stanga.
Mi-am amintit insa de existenta Partidului Alianta Socialista (www.pasro.ro) avand ca presedinte pe C-tin Rotaru (Ramnicu Valcea), care se afirma membru fondator al partidului Stanga Europeana (European Left). Acest partid, care si-a tinut al 2-lea congres in aprilie 2008, este – din cate am inteles – un partid al nostalgicilor ceausisti.
Inca mai spre stanga este Noul Partid Comunist Roman (www.npcr.ro) condus de Petre Ignat (Ignatencu) care publica un ziar virtual „Scanteia pentru Socialism“ cu unele articole interesante. Se pare insa ca nu este inca inregistrat ca partid, neavand inca numarul minim de membri necesar.
Pana nu de mult mai existau si Partidul Socialist Roman si Partidul Stangii Unite, care insa se pare ca si-au dat obstescul sfarsit.
Intrebarea pe care o puneti ar trebui deci precedata de o alta : de ce aceste partide minuscule, care mimeaza continuarea existentei PCR, nu au reusit sa atraga simpatiile unui numar de aderenti care sa ii constitue intr-o forta in politica romaneasca ?
Nu sunteti singurul care-si pune aceasta problema. Criza capitalismului actual a prins stanga intr-un moment foarte prost, atat in Romania cat si in restul Europei. Lumea cauta cu disperare un sistem viabil pentru societatea post-industriala, in care comunismul si capitalismul clasic nu mai sunt viabile, iar stanga incearca sa se redefineasca, sa treaca peste traumele trecutului si peste tentatile prezentului (populismul sau deviatiile neo-liberale si neo-comuniste).
Pentru democratie in tot cazul ar fi un castig; am sperat ca o asemenea constructie de stanga sa apara chiar mai de mult. Am votat constant cu diversele avataruri ale PSD, pentru ca nu ma reprezinta oferta si mentalitatea de dreapta si pentru ca altceva care sa-si revendice stanga pe scena politica nu am avut la dispozitie (oricum gasesc ca partea dreapta-centru-extrema dreapta sunt suprareprezentate pe scena noastra politica si in culise, ca sa nu mai zic de primitivismul din discursul public, din media, care echivaleaza "stanga" fie cu comunismul, fie cu coruptia din PSD). Numai ca eu stiu ca ma insel votand cu PSD "faute de mieux". Imi place Ion Iliescu, imi place blogul lui Vasile Dancu, Nastase e uneori admirabil, la fel Severin, Diaconescu imi place uneori si el etc-etc... dar asta nu-i de ajuns, pentru ca unii ca ei nu pot compune un partid rezonabil de unitar in gandire, pe care sa ma pot baza ca o sa ma reprezinte. Eu il vad pe Geoana (pe care nu-l detest de altfel deloc, fiindca m-au lasat mereu rece luptele pentru putere din partid) pe de o parte proclamand ca PSD trebuie sa devina social-democrat/laburist (caci asta inseamna in traducere lozinca lui cu "stanga moderna, europeana"), iar pe de alta azvarlind demagogic cu diverse promisiuni sociale necesare, dar pe care stie din capul locului ca nu are cum sa le indeplineasca. Or asta inseamna lipsa de onestitate, si nu am nevoie de ea.
Eu am nevoie de un partid de stanga caruia sa nu-i fie frica si rusine sa vorbeasca de drepturile muncitorilor din fabrici si din supermarketuri, inclusiv drepturile muncitorilor intelectuali din corporatii ori din presa, cei care nu au sindicate si care lucreaza si 20 de ore pe zi pentru ca aici forta de munca e gata "flexibilizata". Am nevoie de un partid care sa recunoasca deschis unde exact se situeaza in spectrul politic, sa inceteze cu minciunile populiste si sa arate publicului ce inseamna stanga progresista, aceea care nu ii reprezinta doar pe batranii de la tara, pe fostii nomenclaturisti ori pe patronii "clienti" ai guvernarilor PSD, ci si pe tinerii si pe intelectualii de la oras (nu, nu ma refer la copiii rasfatati din specia Bucurenci).
Dreapta a educat si cucerit mare parte din electoratul tanar urban cu indemnul de a-si deschide afaceri daca vor sa traiasca bine si cu ideea ca solidaritatea intre generatii, cu cei defavorizati, cu "lenesii" din fabrici ori cu profesorii sunt aberatii ale stangii. Pe mine discursul asta nu ma reprezinta si ma irita. Si vreau o alternativa la el, caci PSD nu are.
Trimiteți un comentariu