Strategia terorii
O nouă răbufnire a islamismului militant, de data asta în India. La Mumbai, capitala economică a Indiei, au fost atacate două hoteluri de lux, ocupate majoritar de cetăţeni străini, în general occidentali, dar şi clădiri ale comunităţii evreieşti. Cetăţeni occidentali, locali şi un rabin sunt luaţi ostateci. Sunt deja peste 100 de morţi şi mai multe sute de răniţi. Se desfăşoară lipte între atacatori şi trupele anti-tero indiene.
Evenimentul intervine după o recrudescenţă a violenţei în India, care are cauze multiple, ţinând cont de compoziţia sa etnică, de diversitatea religioasă, de sistemul de caste, de polarizarea socială, de slăbiciunile celei mai mari democraţii din lume, care oscilează între secolul 21 şi Evul Mediu. În plus, India are vechi conflicte nerezolvate cu vecinii săi, precum Pakistanul şi China.
Deocamdată nu se ştie cu precizie cine sunt atacatorii. Este vorba de un grupuscul care vrea să se facă "faimos"? Este un atac al unei organizaţii afiliate Al Qaeda, al uni grup local, sunt sau nu implicaţi şi oameni din serviciile secrete pakistaneze(care au organizat şi atentatul de la ambasada indiană din Kabul, de acum câteva luni) , aflate în proces de reorganizare, din cauza legăturilor lor cu talibanii, cu Al Qaeda şi cu alte grupări islamiste extremisteşi antioccidentale?
Destabilizarea Indiei, alături de destabilizarea Pakistanului, ar fi cea mai proastă veste acum, în plină criză economică şi financiară. În India au fost delocalizate multe servicii importante pentru economia Occidentului, precum cele financiare şi de contabilitate, cele informatice, dar şi multe activităţi indistriale. India se află la conflueţa multor rute strategice de transport al purtătorilor de energie, al bunurilor industriale şi de consum, al materiilor prime. India este o putere economică emergentă, care are o pondere sensibilă în procesul de globalizare. Din păcate, din cauza slăbiciunilor politice interne şi a incapacităţii administrative a guvernelor succesive, se pare că o acţiune de destabilizare pe scară largă este fezabilă.
Criza trebuie urmărită cu atenţie, pentru că poate fi considerată şi un soi de urare de bun venit, adresată lui Obama de lumea "minunată" a fanatismului islamic şi a terorismului internaţional.
3 comentarii:
"Destabilizarea Indiei, alături de destabilizarea Pakistanului, ar fi cea mai proastă veste acum, în plină criză economică şi financiară."
Mai cinic de felul meu, mă întreb dacă pentru cei în criză e o veste chiar aşa de proastă. Zilele astea ce pleacă din economiile emergente se întoarce acasă.
Se pare ca teroristii sunt de-ai lor, musulmani (minoritari in India, 13% parca din populatie), o grupare numita "Deccan Mujahideen".
http://www.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/11/27/india.attacks.responsibility/index.html
In India exista multe comflicte sociale nerezolvate. Unul dintre cele mai grave mi se pare cel al asa numitilor "intouchabls" cei spurcati, care nu poti fi atinsi de nimeni. Nu sunt decat vreo 20 de milioane.
In India, denumta si "prima mare democratie a lumii" si "economie emergenta, continua sa se moara literalmente de foame, cam la nivel de masa.
Este greu de crezut ca, aici, asa zisa mondializare, sa nu detemine frustrari si tensiuni.
Au fost atacate hotelurile bogatilor straini, care sfideaza saracia si mizeria vietii de zi cu zi a atator sute de milioane de oameni.
Intelept pentru aceea (atacatii), ar fi fost sa mai stea si pe la casele lor.
Trimiteți un comentariu