Nevoia de Marx
În "Le Nouvel Observateur" fostul premier socialist francez Michel Rocard face o analiză a cauzelor şi consecinţelor actualei crize. Am ales acest fragment în care vorbeşte despre Marx şi despre felul în care stânga şi-a refuzat un instrument de prognoză formidabil. Poate o da de gândit unora din România, care deşi se declară de stânga, cred că Marx face reclamă aparatelor de ras Gillette!
"Stânga se defineşte deci prin raport la ordinea deja stabilită, prin refuzul de a admite o ordine socială injustă şi deci de a accepta să plătească un cost al dezordinii temporare pentru a schimba ordinea. Dintotdeauna stânga cere o modificare a puterii de decizie asupra economiei şi în sânul inteprinderii. Suferinţa muncitorimii cerea o bătălie socială(salarii, condiţii de muncă, securitate, pensii), dar socialismul era înainte de toate o luptă pentru demnitatea fiinţei umane.
Demnitatea este un drept un drept recunoscut fiecăruia de a-şi conduce viaţa, de a-şi conduce destinul. De fapt asta l-a condus pe tânărul Marx să studieze întâi problema alienării, înainte de a se consacra analizei capitalului. Socialismul s-a născut în secolul XIX din revolta împotriva cruzimii capitalismului. Analiza lui Marx a pus în evidenţă faptul că duritatea condiţiilor salariale şi a inegalităţilor îşi avea originea în cupiditatea patronilor, în pofta lor de putere şi în deţinerea în exclusivitate a mijloacelor de producţie şi de schimb. Dar am uitat că Marx nu a pus niciodată în discuţie economia de piaţă!
Opera sa majoră şi postumă, "Fundamentele critice ale economiei politice"-care n-a fost tradusă în franceză decât în 1968(în română niciodată!n.m.)-afirmă că drama centrală a capitalismului o constituie tendinţa sa permanentă la dezechilibre şi crize. Şi incapacitatea sa de a-şi domina tentaţia de a se întinde pretutindeni şi de a comanda economia mondială. El insistă şi asupra tendinţei finanţelor de a domina economia reală. Marx anunţă o criză mai gravă decât oricare alta din cauza unui dezechilibru al economiei reale, provocat de atotputernicia globală a unei finanţe aflată în stare de haos!
Ei bine, iată-ne acolo! În analizele lui Marx stânga a avut instrumentul intelectual de prognoză economică cel mai performant posibil şi nu a ştiut să se folosească de el!"
3 comentarii:
Abia acum se recunoaste ca la vectorii de putere clasici (religia, nationalismul, rasa, comunismul etc.) s-a mai adaugat unul: finantismul.
Si cu ce ar fi acesta mai rau decat cele precedente?
Nu ştiu, şi nici nu cred că este o problemă de bine sau de rău. Este o problemă de condiţie umană. Care e mai mult decât religie, rasă, sistem politic, mod de producţie...
Corect - cand esti constient de faptul ca, la randul tau, faci parte din umanitate si implicit, iti pasa de ceilalti.
Dar cand iti pasa doar de tine si esti dornic sa dai din coate, sa minti si sa calci peste cadavre la nevoie, atunci denumirea vehicolului (vectorului) ascensiunii tale devine irelevanta. Pentru ca este doar un mijloc, si nu un scop.
Trimiteți un comentariu