duminică, 4 martie 2012

Orwell, un tip complet lipsit de imaginaţie!



Cum spuneam, privatizarea statului ajunge în punctul în care democraţia este pusă între paranteze. Un papagal îmi recita versete din manualul micului capitalist, despre "binefacerile" privatizării poliţiei. Ei bine, poliţia şi serviciile secrete britanice, fără a fi privatizate, lucrează în favoarea unor mari firme private, oferind date despre angajaţii mai colţoşi. Guardian publică azi un articol pe tema asta.

Este un scandal zdravăn pe tema asta, pentru că mii de muncitori aflaţi pe lista neagră nu şi-au găsit de lucru în ultimii treizeci de ani, fiind pe lista neagră. Iar firmele de construcţii formaseră o organizaţie clandestină în acest scop. Bănuiesc că ofiţerii de poliţie şi de la MI 5 n-au lucrat pentru firmele de construcţii din motive "patriotice". Ei bine, ia gândiţi-vă ce ar fi dacă poliţia şi serviciile de informaţii s-ar privatiza! Pretexte s-ar găsi mereu. În cazul de faţă lupta împotriva terorismului IRA. Dar era vorba mai degrabă de sindicalişti radicali.

Apropo de Agenţia românească de protecţie a datelor personale: asta ce face, ne protejează, sau s-a "privatizat" şi scot şi băieţii un ban grămadă, vânzând astfel de date? Că am aflat că toate numerele de telefon, trimise de firmele de telefonie fixă şi mobilă serviciului 112, gestionat de STS, şi aflate într-o bază de date bine secretizată, au devenit peste noapte accesibile cui ştie să treacă de un sistem de securitate cu multe breşe. Să te ţii campanie electorală portocalie, cu atât mai mult cu cât au fost organizate pe judeţe, oraşe şi comune! 

Iar controlul societăţii civile asupra acestor servicii, la noi şi aiurea, este o glumă sinistră. SRI n-a mai prezentat un Raport în Parlament din 2006! Să n-o lungim: Orwell a fost un tip complet lipsit de imaginaţie!  

3 comentarii:

Nautilus spunea...

Este un scandal zdravăn pe tema asta, pentru că mii de muncitori aflaţi pe lista neagră nu şi-au găsit de lucru în ultimii treizeci de ani, fiind pe lista neagră. Iar firmele de construcţii formaseră o organizaţie clandestină în acest scop.

Din câte se ştie, în ultimii 30-40 de ani era tabu să angajezi, mai ales în sistemul de stat al ţărilor europene, pe unii care au fost skinheads, rasişti, implicaţi în atacuri împotriva musulmanilor sau negrilor etc - dar nu a fost niciodată la fel de rău să facă carieră unul care a fost comunist (Dominique Strauss Kahn, lider politic al Uniunii Studenţilor Comunişti din Franţa în anii '70) sau comunist bătăuş de stradă (Joschka Fischer, 1967-1977).

Cam ciudată lista asta neagră, care e prea neagră-albă-roşie, dar niciodată roşie-cu-seceră-şi-ciocan.

~Nautilus

Karakas spunea...

Iata un alt caz de fictiune: sectorul privat financiar-bancar ajuta statele sa iasa din criza. Realitatea este ca privatii nu au decit interesul sa nu-si piarda banii investiti si sa isi realizeze profitul, chiar daca statele sufera din aceasta presiune de a plati atunci cind sunt in criza profunda. O spun chiar oficiali BCE.

"...Oficialul BCE consideră că un moment definitoriu a fost atunci când liderii europeni au abandonat conceptul de implicare a sectorului privat (private sector involvment-PSI) ca mijloc de compatere a crizelor datoriilor, acesta fiind acceptat doar în cazul Greciei.

Orphanides, guvernator al băncii centrale a Ciprului, a susţinut în repetate rânduri că participarea creditorilor privaţi la susţinerea Greciei prin reevaluarea în scădere a obligaţiunilor a contribuit la efectul de contagiune în zona euro.

"Prin abandonarea conceptului PSI în decembrie am îmbunătăţit cadrul general", a spus oficialul BCE.


http://www.mediafax.ro/economic/oficial-bce-criza-din-zona-euro-s-a-atenuat-dar-nu-s-a-incheiat-9368850/

Aha, deci e nevoie de interventie la nivel european pentru a salva statele UE aflate la mina creditorilor privati. Deci e nevoie de reglementare, si de abandonare a principiilor neo-liberale ale neinterventiei si ale neimplicarii statelor.

Anonim spunea...

Ce chestie, e plin netul de site-uri de e-pinions, comparatoare de preturi, review-uri, discutii de spre firme si produse, ba chiar toate firmele de recrutare online de la noi au un mini-forum atasat firmelor care-si publica slujbele, ca sa poata toata clasa muncitoare sa aleaga in cunostiinta de cauza.

Hop, incearca si patronii sa se protejeze cumva de hoti, lenesi si pramatii si vai, ce oroare, incalca drepturile.

Ba, da' drepturile mele cine le apara? De ce nu pot sa am si eu un site de e-pinions despre angajati? De ce nu e corect sa scrie clar ca ala si cu alalalt sunt niste hoti si lenesi?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...